Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Az izgalmak fokozódnak – csb 2022 I/B és II. osztály 6. játékhét

Az I/B az utolsó előtti fordulót teljesítette a körmérkőzéses alapszakaszból. Már csak egy elmaradt mérkőzés van hátra, amelyik főleg a Grand Slam számára izgalmas. Ha ezen a meccsen és az utolsó fordulóban hozza átlagát, bejut a felsőházba. Ha két nagyon rossz eredményt produkál, akkor a B-csoportban utána következő négyesből elvileg bárki bekerülhet még a első négyesbe – ahol a Feel the Beat, a SZTAKI és a Durostone már bent van, és a továbbvitt pontjait számolgatja. Az A csoportban csak az Izobau és az Ecosoft helye látszik bizonyosnak, az előretörő Libella, a lecsúszni kezdő ELTE, a Blackout és a Lapszámosok közül bármelyik kettő felkerülhet még.

A heti fordulóból a Feel the Beat–Young Boys mérkőzést választottam. Az első helyezett az utolsót fogadta, de a legpatinásabb nevekkel e két csapat rendelkezett. A Feel the Beat a sztenderd Tichy Eszter–Zalai Ágnes, illetve Marjai Péter–Balásy Zsolt párokkal kezdett. A Young Boys az eredeti mentorprogramszerű felállást kicsit módosította, Csepeli Miklós és Kovács Mihály játszott együtt, a fiatalok pedig vagy egymással, vagy Szappanos Gézán osztozkodva ülnek asztalhoz.

Az első félidőben Marjai Péterék gyenge szanja pechszériát produkált. Biborka Dániel és Selmeci Dávid hatékonyan büntette az induló gyenge vonalat.

A gyenge szanból menekülésnél Kelet és Nyugat eltérő filozófiát követhetett. Északon Biborka Dani kontrája az 1 szanra az induló zónájának minimum a tetejét (minimum 13 pontot) jelentett, Kelet rekontrája egy színben ajánlott menekülést. Nyugat tehát 2 treffel adott relét, melyet Kelet elpasszolt – vélhetően arra gondolt, hogy ráér akkor bemutatni, hogy kőrje van, ha megint kontráznak, licitáljon az ellenfél. Selmeci Dávid Délen dubló treffjével és erős lapjával információs kontrát adott, és Nyugat úgy érezhette, lát a pályán: ha partnerének is treffje van, a találkozással a 3-as magasságon is előre küzdhet. Biborka Dániel kontrája már komoly volt, amelyet a 800-as árcédula is jelzett – mivel Észak–Délnek nem volt gémje, ez 13 pontot jelentett.

Ismét Nyugat indult 1 szannal, ezúttal Dél kontrázott a sor végén, és most Nyugat jelezte a rekontrával egyszínű lapját. Biborka Dániel kettőt is várt, egyrészt amíg a relé után kiderült Nyugat kőrje, másrészt partnere információs kontrájára (vélhetően a 2-es magasságig kényszerítve voltak) – és aztán örömmel bennemaradt, ismét 800-ért.

A félidőre a két fiatal 37 pontos szkórjának köszönhetően 32 pontos előnyt hozott össze a Young Boys. A második félidővel azonban az esélyesek éltek, és végül 16,35–3,65-re nyertek.

A legszokatlanabb kiosztás a 24. partiban érkezett. Nyugat 5–7–0–1 elosztású, háromvesztős kezével kell, hogy induljon – és a mezőny nagyobb része nem az abszolút forszot, hanem a több teret adó 1 kőr indulást választotta.

Kelet bemutatta pikkjét, és Nyugaton máris eltűnt a pikk vesztők egy része – hogy egy vagy kettő, ez a szlemet is meghatározta. Balásy Zsolt 4 káróval splintert adott, Biborka Dániel Északon pedig bemutatta a treffet, mint a reális menekülési utat. Marjai Péter a kontrával mutatta, hogy ennyi, további esélyeket nem lát, úgyhogy Balásy Zsolt 5 pikkben fékezett. Dél nehéz helyzetbe került – partnere szabadon licitált, nem látszott, ki ment kit, és az adu ász mellett még egy ász és egy ász-király is nála volt, tehát a menekülés (–300) helyett a kontrát választotta (–650).

A másik asztalon Szappanos Géza a gyors megközelítést alkalmazta – az 1 pikk válaszra (és Dél kontrájára) egyből 6-ra ugrott. Sok esély nem volt. Az indulás nem a treff ász volt, hanem a lopható káró ász, két reménye maradt. Az egyik, hogy az adu ász után az ellenfelek nem találják ki a treff vesztőt – ez nem látszott reális alternatívának a női válogatott pár ellen. A másik, nem sokkal reálisabb ötlet káró szín magasítása volt még aduzás előtt – ha Észak káró bubija hamar beesik, tempóban a magas tízesre dobható a vesztő treff. Ehhez a dubló káró bubi mellett kell két gyors felmenet, azaz két kőrt kell tudni lopni a kézben (a dubló kőr mellett kis adu van), és Északnál szingli az adu ász. Ez százalékra nem tűnik nagy esélynek, és Északnak ténylegesen hosszú kárót osztottak, így a treff vesztő elhajítása helyett négy bukás és 16 pont lett a kaland vége.

A treff mentés egyik asztalon sem realizálódott, de még pár asztal kontrázta meg sikertelenül a 4 kőr vagy 4 pikk felvételt. Három asztalon nem major gém lett a felvétel, hanem a félreértett 5 káróból. Ebből kétszer Nyugat tűnik hibásnak, akik az 1 pikkre 4 káró helyett az 5 kárót gondolták (sikénes) splinternek. A harmadik asztalon Nyugatnak mindenre volt ideje: 4 treff splintert adott, majd amikor visszajött a licit, 5 káróval még egy kulcsot is licitált. Itt Keletnél nem realizálódott, hogy pikk az összeemelt és reményteljes aduszín – nyilván ha partnere kőrrel indult, nem számított pikkben ötös segítségre, és 5 káró maradt a vége. Az öt káróban Kelet–Nyugatnak négy ütése van – a 350 ritka írás, de most a csendben maradó Észak–Dél nyilván megelégedett vele (és az is, aki csak 300-ért buktatott.)

II. osztály
Az Ernyő alatt nagyon elhúzott. A csapatban Bednay Dezső és Juhász Kristóf sokat játszik együtt, Gere Viktória pedig Lukácsi Lászlóval ült össze. Az utolsó két héten a három forduló alatt 50 pontot szorgoskodtak össze teljes egyetértésben: Vikiéknek 10,00, a fiúknak 9,85 az oktávonkénti IMP-átlaga.

12. leosztás

Kizárás után licitálni mindig nehéz. Ezt a partit a mezőny fele közepesen oldotta meg – negyede kiválóan, a maradék katasztrofálisan.

Lapunk Nyugaton:

Mit licitálunk?

Az egyszerű és hatékony megoldásúak 6 kárót licitáltak. Partnerünk kényszerített, de pikk elvesző értéke nincsen, dubló kárója csak lesz, és a gömbölyűekben hozni kell az erőt. A szlemet 3 asztal mondta be, így 10 pontot ért. Akinek a partnere 5 treffel válaszolt, az nemcsak a szlemből maradt ki, de –9 pontot is begyűjthetett, hiszen a pikk ász mellett Dél negyedik adu dáma-bubiját is kiadhatta.