Újrakezdés – csb 2021, 9. forduló

A kilencedik fordulót játszották a csapatok a héten – bár nehéz értelmezni a táblázatokat, sok a halasztott mérkőzés, ilyen ez a pandémia. A Dienes-MTK például bravúros helyettesítéssel elérte, hogy ne három, csak 2 elmaradt meccse legyen, így is nehéz dolga lesz, szűk 3 hét alatt kell 4 mérkőzést lejátszania. Egyelőre csak az átlag VP alapján tudjuk megállapítani, hogy mi is az állás, 5 csapat játszotta csak le mind a 9 meccsét.

Az I/A osztályban számtalan szoros meccset láthattunk, bár igazi nagy rangadó ezúttal nem volt. Folytatja kapaszkodását az Ecosoft, hiszen csak 2-vel kapott ki a szezont parádésan kezdő Visofttól, és megszorította a régi nagyokat felsorakoztató Elastron a GAMAX-ot. Meglepően nagy verést mért a FÉSZEK a Galimra, akik így lecsúsztak a dobogóról, átlag pont alapján is, míg a művészek ezzel újra a hatban vannak. Végül pedig: hatalmas győzelmével átvette a vezetést a P-T! (Igaz, csak 4 pont az előnyük az eggyel kevesebbet játszott GAMAX előtt.)
Nézzünk hát pár érdekes partit, némi figyelemmel az említett Elastron–GAMAX összecsapásra.

5. leosztás

Ebben a partiban több meccsen is nagy szving történt, attól függően, hogy Észak, Kelet, vagy Dél licitált először aktívan. Ahol 3 treff–3 szan volt a licit, ott mindkét esetben meglett a gém, míg a 3 káró indulás mindenkit kizárt. Több asztalon azonban Dél tudott 1 kőrrel, vagy 1 szannal indulni, így megkezdődött a küzdelem a gémért. Senkit sem hagytak 4 kőrt játszani, ami káró indulásra már teljesül is, hiszen elmegy a vesztő pikk (két helyen az 5 kőr bukott), míg volt, ahol az 1 szanra nem szóltak közbe, így 3 treff lett a felvétel. A többség megtalálta a jó 4 pikket, és teljesített is, volt, ahol kontrával. A legtöbbet az Elastron kereste, akik az egyik asztalon (nemi segítséggel…) 3 szant, míg a másikon 4 pikket mondtak és csináltak, ezt a GAMAX 14 pontja bánta.

9. leosztás

Izgalmakat hozott ez a parti is.

Ezúttal sem volt a topon a GAMAX ellenjátéka, magától csendben elbukott volna a 3 szan, de az aktív pikk tízes hívás 10 pontba került, miután a csapattársak nem mondtak gémet. A FÉSZEK-nek ezúttal szerencséje volt, rossz helyről hívta a felvevő a kárót, így bukott, +6 lett –11 helyett.

10. leosztás

Sokan megtalálták a jó szlemet ebben a partiban:

Ezúttal csak egy pár tévedt el, és játszott 5 szant, a többiek mind 4 jegyű számot írtak. Igaz, az Elastron nem 1370-et, hanem 1400-at a 4 kőr kontrában… Kerestek is egy pontot.

Az igazán jó felvétel a 6 szan, védve a pikk királyt, hiszen a káró felvételek rendre Nyugat kezéből mentek, de senki sem találta meg a buktatási esélyt adó kis pikk indulást az ász alól.

13. leosztás

Izgalmas volt, hogy közbeszólunk-e Kelet lapjával?

Akik megtették, az 1pikkre hamar 4 pikkben találták magukat, és ezt többnyire teljesítették is, míg akik passzoltak, szomorúan látták, hogy a bell gémjük helyett az ellenfél 1 szant teljesített. Végül pedig, akik 3 szannal próbálkoztak a védekező vonalon (mert kontrával léptek be), buktak.

15. leosztás

Érdekesség, hogy csak az Elastron-GAMAX meccsen buktatták el ezt a szlemet:

A pikk ász, majd pikk folytatást máshol nem találták meg, illetve nem is mindenhol mondták be ezt a jó esélyű szlemet.

A második félidő egy sima 7 szannal kezdődött, igaz, ezt is kihagyta négy pár, de ezúttal sok tanulsággal nem szolgál a licitjük.

29. leosztás

Hatalmas vérengzést hozott ez a parti.

Többen, az általános bell dacára túl sokat licitáltak, és nagy bukásoknak lettek gazdái. Volt, ahol a +1700 7 IMP veszteséget hozott, mert odaát 2000-et buktak a társak…

A segélykérő rekontra is szerepet kapott, így született egy pályarekordot jelentő 3400-as írás.

Összességében nagy izgalmak várhatóak az I/A-ban minden zónában, hiszen jövő héten kerül sor a dobogóról döntő P-T–Visoft mérkőzésre például.

I/B
Az I/B-ben folytatódtak a rangadók. A SZTAKI esetleges győzelmével kapaszkodhatott volna az élmezőnybe, de mivel kikapott a .böszörménytől, utóbbi biztosan vezet, míg előbbi kezdhet lemondani első osztályú álmairól, bár a harmadik, osztályozót érő hely még elérhető talán, ezért a Lowellel kell megküzdjenek, bár erre még több csapat is ácsingózik.

32. leosztás

A fent említett rangadón bár kikapott, de az utolsó partiban 14 pontot szerzett csapatának Molnár László ezzel a szép felvevőjátékkal.

Káró indulásra egyetlen esélyünk a treff eltalálása, így azonban mindenki fordítva adta a treff impasszt, védve a káró helyzetét. Akik később Délen káróra váltottak, szintén megadták a 9. ütést, Argay Gyula azonban nem tett így, kőrt hívott, ezzel ezt a színt is fel lehetett adni, nem ült az „ingyen impassz”. A treffek lehívása közben Laci figyelte a dobásokat, és gyanús volt, hogy a káró király nem fog szökni, ezért inkább megpróbálta a pikk impasszt, hátha a másik figura is Északon volt. Dél ugyan tudott kőrt hívni (ha már nem lett volna neki, már megkapja a felvevő a káró ütést, vagy magasak a pikkek), így azonban végül Észak volt kénytelen kárót hívni, amit az eredeti tervek szerint el is engedett a felvevő, így a káró király lett végül mégis a kilencedik ütés. Szép volt!

II. osztály
A másodosztályban rendezték a legtöbb nagy rangadót, az eddig magabiztosan nyerő csapatok ezúttal egymás ellen küzdöttek.

A Pikk a No Trumpot, míg az MTK-Catherina az Ernyő Alattot verte néhány ponttal, azon sem lepődtünk meg, hogy az ELTE megverte a Hazait, azonban arra senki sem számított, hogy utóbbi pontot sem szerez ellenük! Így az első 4 között összesen 7 VP van, de ne feledjük, a harmadik No Trump, és az ötödik MTK-Catherina egy-egy meccsel kevesebbet játszott (utóbbiak hátránya 19 pont az első ELTE-hez képest). Tehát megállapíthatjuk, hogy még bármelyik 3 csapat végezhet az ötből a dobogós helyeken.

25. leosztás

Egy szép nagyszlem (ha már ezúttal kerültük az ilyen partikat az első osztályú beszámolóban):

Amennyiben Észak–Dél elég magasan tud treffben kizárni, a támadóvonal nehezen tudja kilicitálni, hogy elegendő ütésük, zárt adujuk, kellő számú magasfigurájuk és sikén treffjük is van, ezért a többség 5 vagy 6 káróban fékezett, sőt, volt, aki kőr adut választott, így az 5–1 adu miatt már a 4 kőr is bukott – bár egy felvevő ellen a 6 kőrben nem treffel indultak, így teljesített, pedig aki ultizik, tudja, hogy „hosszú adu, hosszú szín”.

Végül pedig: a nagy rangadón az ELTE párja, Kerti István–Tichler Krisztián megtalálta a szép 7 kárót, 13 pontot keresve a partin. Gratulálunk!