Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2021. november 4.

Újrakezdés – csb 2021, 8. forduló

A nyolcadik forduló már a bajnokság végének közeledtét jelzi. Az alacsonyabb osztályokban megkezdődött a rájátszás a feljutásért/kiesés ellen, míg az I/A-ban kezd körvonalazódni, kik kerülhetnek az országos döntőbe, és kik küzdenek a kiesés ellen.

Bár közkedvelt téma a szlem, néha igyekszünk másról is írni, azonban ez a hét is sok ilyen partit sodort elénk, ezért ezúttal ez lesz a fő témánk.

Mivel általában az élmezőny csapataival foglalkozunk behatóbban, ezúttal egy alsóházi (csúnyább szóval: kiesési) rangadó került fókuszunkba.

Az Ecosoft a bajnokság első felében csak vereségeket gyűjtött, hol kisebb, hol nagyobb arányban kapott ki, de a múlt héten végre megérezte a győzelem ízét az Interface ellen, így méltán reménykedett a Grand Slam ellen is egy önbizalom (és pontszám) növelő eredményben, míg utóbbiak már három középcsapatot is megvertek, viszont a többin kevés babér termett, tehát nekik is nagyon kellett a pont, hogy elkerüljék a biztosan kieső két utolsó helyet. Lássuk, hogy alakult a csata!

3. leosztás

Egy-egy 6 pontos parti után máris terített nagyszlemhez érkezett a meccs, melyet mindkét asztalon megoldottak – a mezőnyben egyedül Hodosi Péter (FÉSZEK) kapkodta el a licitet, és landolt 6 pikkben, félreértve partnere 5 treff sikénes ászkérdését. (Biztos, hogy sikénes ászkérdés? Miért nem a 3 pikkre egyből jött az 5 treff? A 3 pikkre nincs exclusionünk, de a sikénünkben adott kulcsra van? Ne már! – a szerk.)

Bár megúszhatták volna a partit, hiszen az ellenfél 7 kárót játszott, ami pikk lopásra bukik, de Bárczy Péter nem találta meg a buktató indulást.

Ezért, bár nem érvényes rá a Kelen-szabály, mert nem teljesül a nagyszlem 2 színben és szanban is, vállalható a felvétel.

4. leosztás

Érdekes módon a következő partiban máris lehetett duplázni:

A mezőny ezúttal nem vizsgázott jól, nem tudták kideríteni általában, hogy a partnernél elegendő ütőkártya lapul a 13 ütéshez, sőt, a 8 asztalból csak négy vállalt legalább 12 ütést.

Talán a Budaörs 17 megoldása tűnt a legéletszerűbbnek: a kontrollválasz utáni 3 kőrre Dél kevésnek érezte a 8 pontos szép lapjával, hogy csak 3 szant mondjon, a 4 szan invitre viszont felbátorodott az erős lap, és a ’valahogy majd csak benne lesz’ alapján 13 ütést vállalt, 13 pontot keresve a partin. (Kis plusszal nem mond 4 szant az ember 0–1 kontrollal, inkább a partner invitjére fogad majd. Egyből az jutott eszembe, hogy van egy négyes KQJ vezetésű színe, esetleg elszórtabb értékekkel induló erő közeli lapja van, vélhetően akkor is lesz játékunk. Az előbbi jött be – a szerk.)

Fókuszmérkőzésünkön mindkét asztalon túl óvatosak voltak, talán nem mert a csinos 8 pont rálicitálni a 4 kőrre, főleg, ahol még a treff dáma is értéktelennek tűnt, így kihúzták a 710-et. Mindkét Délnek azon kellett volna elgondolkodnia (főleg talán Wettl Mártának, ahol az ellenfél összeemelte a treffet), hogy vajon nem lehet, hogy ez a csinos káró 3 ütést hoz? A partner pedig egy kézből gémerőt ígért…

7. losztás

Néhány partival később Márta már nem hagyta magát:

Ezúttal a rendszernek kedvezett a parti, illetve a lapértékelésnek: a 2 szanhoz talán túl erős ez a lap, 2 treff után szépen licitálható volt a jó esélyű szlem. Ezt a 30 pontos 6 pikket csak három asztalon találták meg, az Ecosoft mellett a FÉSZEK és a GAMAX keresett 13-13 pontot.

Talán ne firtassuk, hogyan sikerült az ellenfél összeemelt színében, a 4-es magasságon rekontrázva játszania a Grand Slamnek, de az ilyen partik szoktak komoly veszekedésekbe fulladni. Ezúttal már eleve bajban voltak, mivel a másik asztalon bemondták az utolsó benne lévő felvételt, a 4 kőrt, így hiába korrigáltak volna 5 kőrre, akkor is leadnak 12 pontot – igaz, így –21 lett a vége…

14. leosztás

Bozzai Bence talán túl óvatos volt, amikor a partner 3 pikk közbeszólására csak 4 pikket mondott, az 5 pikkre bemondták volna a 6-ot.

A másik asztalon el is érkeztek ehhez a felvételhez, amire azonban Surányi Marcell szokatlan indulást kérő Lightner-kontrát alkalmazott sikén kőrjével. Bár a partnere nem volt benne biztos, mi lehet, amit a partner kér, amikor a káró királyba a dámát kapta és ütött, már tudta, hogy akármilyen furcsa, kőrt kell hívni, így végül az Ecosoft gazdagodott 11 ponttal.

A félidőben 66–34-re vezetett az Ecosoft, és úgy tűnt, az ő terveik válnak valóra.

18. leosztás

A második félidőben a változatosság kedvéért a Grand Slam mondott be egy kisszlemet, itt Vági Máté licitje volt kevés – 12 ponttal 2 szan indulással szemben érdemes szlemre törni. A mezőny többnyire kisszlemig jutott, egyedül a Bárczy–Bárczy pár (FÉSZEK) találta meg a terített 7 treffet, bár a licit nem volt tankönyvbe illő.

Jelentős volt a pontforgalom továbbra is: előbb az Ecosoft keresett 11 pontot azon, hogy megkontrázott egy bukós gémet, a másik teremben pedig a mentést, majd azonnal két partiban is kimaradtak egy-egy bell 3 szanból mindkét teremben, darabját 10 pontért. Számomra örök rejtély, miért gondolja valaki jónak, ha nem mond be egy bell gémet, ha az felmerül. Benne lesz, vagy beletömik, vagy lementik. Hogy Csepeli Miklóst idézzem: a be nem mondott gémet nem lehet beletömni.

Ezután picit csendesebb partik jöttek, bár többnyire a Grand Slam írt pontokat, majd jött egy újabb szlem.

29. leosztás

Hámori Zsuzsa nem vacakolt, bevágta a szlemet, azonban a felvevő nem volt játéka csúcsán, és bukott, amivel végül megint az Ecosoft óvatos taktikája vált be: 4 kőrt vállaltak csak, egy másik hasonló mondással: be nem mondott szlemet nem lehet elbukni…

A második félidőben jól hajrázó Grand Slam így végül nyerni ugyan nem tudott, de szorossá tenni tudta az eredményt, az Ecosoft 12 IMP-vel győzött.

A Galim és a Visoft meccse elmaradt, így a GAMAX nagy győzelmével már vezet, igaz, nekik is van elmaradt összecsapásuk. A P-T is hozta a kötelezőt és tartja magát az első négyben, még a többi 8 csapat közül nehéz még megmondani, ki fog 6-ba kerülni, és ki fog kiesni.

I/B
Az I/B-ben megkezdődött a rájátszás, persze mindjárt rangadókkal, ahol szoros eredmények születtek. A Szigethy-MTK nem játszott, így pontosabbat nem tudunk mondani, de a .böszörmény, Szigethy, Lowel hármas áll feljutásra, illetve osztályozóra egyelőre.

13. leosztás

A Lowel–SZTAKI meccsen történt:

Mit licitáljunk a partner 3 pikk indulására Dél lapjával? Sztrapkovics előre menekült, és 4 kőrt mondott, kétszer nem, míg Kaderják Levente passzolt, majd amikor az ellenfél 3 szant jelentett, bátran kontrázott, és 1100 pontot írt, 16 IMP-t szerezve! A mezőny többnyire csendben tűrt, bár néhány 4 pikket megkontráztak, ezek 2 és 4 bukás közt ingadoztak, sok meccsen nagy pontforgalmat generálva.

II. osztály
A másodosztályban is csonka forduló volt, a felső ágon a négy összecsapásból kettő elmaradt, így nem lehet semmit sem mondani az állásról. Mindenképp említenünk kell az ELTE csapat hősies győzelmét, hiszen épp a héten veszítették el kapitányukat és vezérüket, Poór Istvánt, nyugodjon békében! Győzelemmel tisztelegtek a kitűnő játékos és tanár emléke előtt.

Nézzünk innen is egy partit.

2. leosztás

A címe ez lehetne: minél magasabban kizárni!

Mansban vagyunk bell ellen – ez egy pozitív jel, hogy magasan is védekezhetünk. A partner passzos, tehát még kevesebb a veszély, hogy őt zárjuk ki.

Nyugat lapjával mindenképp érdemes 4 pikkel közbeszólni, akár 1 treffel, akár 1 szannal indult Dél. Hogy többet bukjunk, mint az ő várható gémjük, szinte kizárt, az pedig, hogy ne teljesítsenek gémet, szintén nem valószínű. Látható, hogy két pikket le tudunk hívni, és még így is megvan a 4 kőr, pedig a két pikk ütésre nem sokat tettünk volna ellenjátékban.

Ezúttal azok jártak jól, akik magasra mentek, hiszen a 6–5 elosztású Északok nehezen állták meg, hogy ne próbálják meg az 5-ös magasságot, és ott bizony buktak. Akik pedig hagyták a 4 kőrt, nagy mínuszt írtak. Végül pedig: egyetlen asztalon sem volt 4 pikk kontra a felvétel…