Újrakezdés – csb 2021, 7. forduló

A 7. fordulóval folytatódott a bajnokság az IBBF után, ez az I/B-ben és a II. osztályban egyben az alapszakasz végét is jelentette. A hátralevő 4 mérkőzés hivatott eldönteni a feljutás és a kiesés kérdését ezeken a szinteken.

Az első osztályban tehát „csak” egy sima forduló volt, azonban ez a forduló újabb hatalmas rangadót tartogatott: a négy legjobb csapatból kettő, konkrétan az eddig lejátszott meccsek alapján az első két helyezett, azaz a Visoft és a Galim vívott nagy csatát. Árnyalja a képet persze, hogy a GAMAX MTK-Dienes elleni halasztott meccsére még nem került sor.

Ezúttal is elég „szlemdús” játéknapon volt túl az I/A mezőnye, nem kevesebb, mint hat partiban lehetett vállalni (és teljesíteni) legalább 12 ütést – és ebből három az első négy partiban!

Az első egyszerűnek tűnt, bár éles indulásra akár baj is lehetett volna, ha nem jól ül az adu király, tehát nem lehet hibáztatni azt sem, aki gémben fékezett. Minden barátságos volt, ezért 13 ütést lehetett szerezni, fő meccsünkön azonban nem volt pontforgalom, 1010 mindkét asztalon.

3. leosztás

A következő magas felvétel licitjében az ellenfél színében levő sikén miatt általában csak bevágták a 6-ot, ez azonban sikerre vezetett:

Szilágyi László annyit tudott, hogy partnerének legalább két darab treffje van, így esélyt látott a kiszlemre – bár kérdés, honnan tudta, hogy nem lehet nagyszlem a dologból?

Olyan meccs is volt, ahol a 4–3-as kárót játszották, azonban a barátságos fekvés miatt ez a szlem is teljesült, így mindenki 1370 pontot írt, aki minor szlemet mondott, Szilágyi bátor megoldása 12 IMP-t hozott csapatának.

4. leosztás

Bizonyára nem teljes megállapodás vezetett 13 pont elvesztéséhez a harmadik szlemben, ahol Dombi Gergő úgy vélte, a 2 treff–3 treff kontroll válasz pont négyet jelent, míg Gál Péter szerint 4+, így amikor Gergő 6 pikkre ugrott, Péter nem merte végül bevállalni az összes ütést, bár ezzel a lappal talán meg is tehette volna, nehéz elképzelni, hogy kiálljon egy ász. (Winkler Gábor nem locsogta túl: a 2 treff indulásra azonall 7 szant mondott – a szerk.)

Minden más asztal nagyszlemig licitált, így csak a rangadón fordult meg pont, a Visoft 27–0-ra vezetett ekkor.

7. leosztás

Szalka Tamás bátor újranyitó kontrája hozott 12 IMP-t:

Nem zavarta, hogy az ellenfél géminvit után állt le 3 kőrben, bízva partnere közbeszólásában, kontrával nyitotta a töredéket, Czímer Csabának pedig könnyű volt passzolni, a három bukásért 800 pontot kapott a Galim, szorosabbá téve a mérkőzést.

A pontok váratlan helyeken fordultak meg – előbb a Galim engedett egy gémet teljesülni –12 pontért, majd a Visoft játékosa, Fischer Brigitta nem indult aduütéséből a szinglijével, így 3 bukás helyett (ami a másik asztalon esett) teljesült a 4 pikk, 11 vissza, a félidőben 7 ponttal ment a Galim.

A második játékrészben kevesebb pont fordult, azonban az 5-6 IMP-ket rendre a Galim szerezte. Így érkeztünk el az utolsó öt partihoz, ahol újra három szlem lehetősége merült fel.

28. leosztás

Érdekes, hogy minden meccsen (és szinte minden asztalon) eljutottak ehhez a nem túl jó esélyű szlemhez, ami egy impassz mellett egy 3–2 elosztást is igényelt. Persze segített, hogy Kelet mans-bellben, passzos partnerrel 2 treffel szólt közbe jó hetes treffjével (ha tudott – néhány Észak ugyanis 4 kőrrel, vagy a jobb lapot ígérő 4 treffel indult).

A szerző, kicsit dicsérve magát, egyedül találta meg az üdvözítőnek látszó 5 treff közbeszólást – más kérdés, hogy Hámori Zsuzsa nem hagyta magát, és 5 kőrt licitált, amire partnere bemondta a kisszlemet. Ezt végül lementettük, így 1 pontot kerestünk az ügyön, mert a másik asztalon 4 kőr–5 treff–5 kőr–passz–6 kőr volt a licit…

Fő meccsünkön a Visoft mentett és szerzett 1 pontot, de a második félidőben mindösszesen hatot szereztek, így végül simán kikaptak.

30. leosztás

Egy bátor licit még Szalka–Czímertől is segített ebben:

Limitált felszerelésből sikerült bemondani ezt a játszható 6 pikket, ami ezúttal elvehetetlen volt, ez a 11 pont tette fel a pontot az i-re: a Galim 38 pontos különbséggel is megérdemelten nyert, és átvette a vezetést a tabellán!

A P-T az eddigiek alapján váratlanul kikapott simán a FÉSZEK-től, míg a GAMAX győzni tudott, így utóbbiak lehetnek a forduló igazi nyertesei, hiszen ha csak 8 pontot szereznek a pótmérkőzésen, éllovasok lesznek.

Az Ecosoft váratlan nagy győzelmével ugyan nem tudott elmozdulni az utolsó helyről, de így még van esélye egy jó hajrával a bennmaradásra, szép volt!

Az állás 4 fordulóval a vége előtt.

I/B

Az I/B-ben fontos dolgok dőltek el, ahogy említettük, a felső és az alsó ágra bomlott a mezőny.

Az A csoportban a .böszörmény és a Lowel már biztos felső ágas volt, míg a Balásy kimaradóként lehetett biztos a harmadik helyben. A negyedik, még felsős helyért küzdő Lackout ugyan váratlanul kikapott a Lapszámosoktól, az Artemixnek azonban az „alapbajnok” Argayékat kellett volna verniük, hogy megelőzzék őket, ez azonban nem sikerült.

A B-ben a Szigethy csak 6 ponttal nyert Vidáék ellen, de így is simán lett első, míg az Izobau-TSC csak a másik két dobogóstól kapott ki. A SZTAKI két vereséggel kezdett, utána azonban 5 győzelem jött, és nem volt kérdéses a felsőházi hely. A negyedik annak ellenére is a Cyan lett, hogy az utolsó meccsüket 21 ponttal elvesztették az alsóházi Libella ellen, a fenti négy csapat tehát simán jutott a felső ágra.

A forduló rangadója egyértelműen az Izobau–SZTAKI meccs volt, amit utóbbi magabiztosan, 39 ponttal nyert, ami fontos lehet majd az I/A-ba jutásért folyó harcban.

4. leosztás

Ezen a meccsen fordult elő ez a parti.

Kaderják Levente 3 szanba keveredett, és ha már bemondta, meg is kellett volna csinálnia a felvételt – érdemes végignézni, hogy egy darabig tökéletesen játszott, a kőrt egyszer kihagyta, jófelé kereste a pikk dámát, a végén azonban nem számolta meg az ütéseit, nem a treff, hanem a káró színben kellett volna ütést csiholni még, hiszen a káró ász még kiadó, a pikk szín pedig esélyes, hogy húz. Így, hogy a treffre dolgozott, hármat bukott, –9 IMP-ért, pedig 11-et szerezhetett volna, ha megcsinálja a bell gémet (a másik asztalon 90-et ért az 1 szan teljesítése). Ritkaság, hogy egyetlen mozdulat 20 pont különbséget hozhat.

A felvételt egyedül Siba Gergely teljesítette, 12 pontot hozva csapatának, a .böszörménynek.

Az alapszakasz végeredménye.

II. osztály

A II. osztályban is véget ért az alapszakasz. Az A csoportban csak a sorrend volt a kérdés, az utolsó fordulóra maradt nagy rangadón a No Trump legyőzte az MTK-Catherinát, és visszaszerezte az első helyet, az ELTE már korábban biztos harmadik volt, ezt megerősítette nagy győzelmével, míg a negyedik helyet végül az utolsó fordulóban nagyot nyerő Budaörs szerezte meg – az ifik a mérleg nyelve szerepét játszották, mivel az egyik Kolibri-MTK kikapott az elővárosiaktól, a másik legyőzte az Ördögszekeret, letaszítva ellenfelüket az ötödik helyre.

A B-ben a Hazai és a Pikk egyaránt győzött és simán bejutott a felsőházba – érdekesség, hogy az előbbiek úgy lettek elsők, hogy a harmadik Nextet verték 20–0-ra az utolsó fordulóban. A negyedik végül az Ernyő Alatt lett, akik túl könnyen vették a Vasdob elleni meccset, bízva a Pikk győzelmében a rivális Bambi ellen, akik viszont jól tartották magukat, és végül csak 3 VP döntött az Ernyősök javára.

Ebben az osztályban is játszottak izgalmas partikat, nézzünk egyet!

16. leosztás

Régen volt egy szabály a nagy szlemvadászokra szabva (Kelen Karcsi, rád is gondolunk itt): csak azokat a (nagy)szlemeket volt szabad bemondaniuk, amik legalább két színben és szanban is benne vannak, túl sokszor fordult elő, hogy az ellenfél gémben állt meg, míg az erőszakos pár nagyszlemet bukott.

Nos ez a parti remek példa erre, bár egy ász kiáll, tehát csak kisszlem teljesíthető, ez azonban két színben és szanban is. Ehhez a kulcs pedig a kőr szín! Amikor nincs találkozásunk a hosszú színünkben, nagyon fontos, hogy ne csak magasfiguráink legyenek, hanem „belső értékek” is, ezúttal a kőr tízes nélkül sem a kőr, sem a szan szlem nem lenne jó esélyű. A 6 káró a legbiztosabb, hiszen ott még akár lopással magasítható is a kőr, ha szükséges. A mezőny fele jól vizsgázott, 3–3 piros színű és két szanzadu szlemet mondtak. Érdekesség, hogy egyedül a Budaörs–Kolibri-MTK 2 meccsen nem lett nagy szving a partiban, az összes többi mérkőzésen az egyik asztal hibázott a licitben.

Az alapszakasz végeredménye.

Jövő héten megkezdődnek tehát a feljutásért, illetve a kiesés elkerüléséért a mérkőzések, míg az első osztályban is élesedik a küzdelem, hiszen nem csak az érmekért és a bennmaradásért megy a harc, hanem az Országos Csapatbajnokságba való jutásért is (ide 6 együttes jut majd).