Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2021. október 6.

Újrakezdés – csb 2021, 5. forduló

Az ötödik (jó, a másodosztálynak a negyedik) fordulóval folytatódott a csapatbajnokság. Az első osztályban a forduló rangadója mindenképp a két jelenlegi dobogós, azaz a fő esélyes GAMAX és az „online mester” P-T között zajlott, azonban rendeztek egy izgalmasnak ígérkező Visoft–Elastron meccset is – nem a hazaiakon múlt, hogy nem lett az.

Az első nagy írás Fogaraséké lett, Lakatos Péter úgy gondolta, nem ad invitet az erős szannal szemben 8 ponttal, miután nem talált major fitet. Ez hiba volt, a bell 3 szan elvehetetlen volt, –10 IMP.

5. leosztás

A 640 nem gyakori írás mansban, mégis két asztalon is ez az írás született.

Földi József, és csapatunk ifjú titánja, Kemény Márk is könnyen teljesített káró indulásra (csak a pikk indulás buktat, ezt nem találták meg egyik asztalon sem), így 12 ponttal gazdagodott a P-T és a TMX is, így Hittmannék 23–2-re vezettek ekkor.

9. leosztás

Dumbovich szép ellenjátéka keltett feltűnést:

A káró királyra, majd a kis káróra is habozás nélkül kicsit rakott, így a felvevő persze bubi impasszt játszott, és bukott, 13 fontos pont Winkleréknek. Szilágyi László felveként hasonlóan cseles ellenjátékkal szembesült Kovács Mihály részéről, de ő a második káró hívásba a dámával ment el:

Egy rosszul megválasztott gém újabb 11 pontot hozott a GAMAX-nak (a 4–3-as major gém bukott, míg a 3 szan a barátságos fekvésnek köszönhetően teljesült). Még egy jó mansgémet vállaltak a válogatott gerincét adó GAMAX játékosai, így a félidőben 13 ponttal vezettek.

Ütött a Hittmann-féle ellenvonal: Winklerék nem tudták kibogozni, hogy fogják-e az ellenfél színét, végül hármat buktak bellben, míg a túloldalt leálltak töredékben, 10 pontot szerzett  a P-T.

Ezután azonban a GAMAX percei következtek, egy jónak látszó mentést bukott túl először Földi, majd kimaradt egy mans gém is, végül Dumbovich bukott 300-at, azonban 8 pontot keresett, mert a túloldalon teljesült a nem túl biztos bell gém.

32. leosztás

Zárásként 12 pontot írt a GAMAX.

Hittmannék 5 kárót vállaltak, a felvevő pedig nem találta el a kizáró emelés után a treff színt, így a két kontrázott bukásért –500 pontot írt, míg odaát a 4 treffben jobban sikerült az aduzás, így 130-at írtak még Homonnayék.

Ez a parti sok meccsen hozott izgalmakat amúgy, volt, ahol Kelet–Nyugat 3 szant(?) vagy 4 pikket teljesített, de a másik vonal is egy helyen 4 kőrt csinált – ezek a felvételek hol kicsit, hol nagyon nem voltak benne…

A meccset végül 27 ponttal a GAMAX nyerte, akik így átlagban feljöttek a második helyre. Azért nem elsők, mert a Visoft már megint nagyon nyert, a kissé indiszponált Elastrontól elvették az összes pontot, és továbbra is simán elsők, várjuk az utolsó fordulóban esedékes Visoft–GAMAX meccset!

I/B
Az I/B-ben szintén nagy rangadó volt soron, a Lowel–.böszörmény mérkőzést a hazaiak nyerték, így vezetik az A csoportot. A vendégcsapat neve érdekes történetet rejt, ugyanis pont a nem játszó kapitány, Hajdu Péter nevét rejti, aki pont a Böszörményi úton nem kíván egy ideje játszani, de barátai így is elrejtették a csapatnévben. Hiányzik a csapatból Kelen Károly is, aki külföldön tartózkodik, így nem tud ezúttal aktívan részt venni a küzdelemben.

5. leosztás

A Lowel 10 pontot keresett, amikor 3 szant próbáltak a 6–2-es pikk helyett, és nekik lett igazuk:

A 4 pikknek az adu fekvése miatt nem volt esélye a túloldalon.

Érdekes, hogy még egy hasonló partit játszottak, ahol Welkerék 3 szant vállaltak a major találkozásuk dacára, és 11 pontot kerestek, mert a szlem felé menő Zalai Ágiék az 5 kőrt lopáson elbukták.

A rangadót tehát 14 ponttal a Lowel nyerte, a .böszörmény azonban egy meccsel kevesebbet játszott, ha nagyon nyer, akár előzhet is.

A B csoportot az újabb biztos győzelmet arató Szigethy-MTK vezeti, de még itt sem dőlt el, ki folytathatja a felső, és ki az alsó ágon a rájátszást.

Szomorú hír, hogy Leó csapat visszalépett a további küzdelmektől, így csak 15 csapat maradt az I/B-ben.

II. osztály
A másodosztályban ezúttal is teljes fordulót tudtak rendezni, győzött a No Trump, a Hazai és az MTK-Catherina is, utóbbiak nagyobb hátránya csak látszólagos, mivel eggyel kevesebb meccset játszottak. Ez a három csapat tűnik esélyesnek a feljutásra a jelenlegi formák alapján.

Szép technikai megoldásra van szükség ebben a partiban az 5 treff teljesítéséhez:

5. leosztás

Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy a kőr király Keleten lapul, nem kell feladnunk a harcot, hogy csak egyet adjunk ki a színből: az intraimpassz! Az a reményünk, hogy Nyugaton másodlagos a kőr bubi vagy tízes, ezért először kicsit hívunk kézből, ha beteszik a bubit vagy tízest, fedjük, ha nem, impasszolunk a nyolcassal. Ezt ugyan elviszik, de később, amikor az asztalon végezve kiaduztunk, hívhatjuk a dámát – hiába fedi a király, a bubi esik, és a szín többi része magas. Ehhez persze nem árt, hogy elég zárt amúgy a szín, illetve aktuálisan a kőr hetes is elesik az első menetben, biztossá téve a 3 ütést. Nem tudjuk, hogy pont így történt-e, de egyedül Révész Ferenc teljesített, gratulálunk!

Érdekes még, hogy 25 pontunk dacára a 4 pikk is teljesül az ellenvonalon, csupán a kőrt kell eltalálni, ami nem nehéz, ha Észak már passzos volt, és előkerült nála a pikk AQ valamint egy esetleges treff figura is, tehát nem lesz kőr ásza. Érdekessége a partinak, hogy a közlekedés hiányában nem szabad megpróbálni az adu dámát bekeríteni, inkább abban kell bízni, hogy majd a kárókra dobni tudunk, ha kiaduztunk, tehát a pikk királyt kell kihívni a kézből! Ez akkor is segít, ha esetleg szingli a dáma, de ha nem, akkor sem adunk ki háromnál többet (remélve a kőr dáma jó fekvését). A 4 pikket hárman teljesítették, igaz, volt, ahol a kőr ász indulás sokat segített.

Folytatás jövő héten, amikor a bajnokság épp átlépi a felezővonalat, hiszen a 11 fordulóból a hatodikra kerül sor.