Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2021. szeptember 30.

Újrakezdés – csb 2021, 3. játékhét

Hej, régi Népstadionbeli kettős rangadók! Ezeket próbálta felidézni a rendezőség bizonyára, amikor keddre és szerdára is fordulót írt ki erre a hétre. Nos, ez csak részben sikerült: bár kedden (szinte) mindenki asztalhoz ült, szerdán a mezőny alig fele játszott: az I/A-ban 6-ból 2, az I/B-ben 8-ból 4 meccset halasztottak. A II. osztályban csak hétfőn volt forduló, ők tudnak majd az IBBF hetében is játszani.

Ezúttal igazán nagy rangadóra nem került sor kedden az I/A-ban, talán a Galim–Elastron meccs tekinthető annak, különösen, hogy mindkét csapat jól állt a tabellán.

Izgalmas partiknak ezúttal sem voltunk híján, itt volt például ez a szlem parti:

5. leosztás (I/A)

Meglepő módon a terített szlemet csak 5 asztalon találták meg, egyedül a Budaörs 17–TMX mérkőzésen ment szlem mindkét asztalon. Különösen azok jártak rosszul, akik 3(4) szanra vállalkoztak, mivel 5 kőr lehívható volt ellene. Itt már az 5 minor is jól fizetett, 12-13 pontot ért. A legrosszabbul a GAMAX  járt, elbukták a 3 szant, míg Dienesék megcsinálták a 6 kárót, így 16 pontot veszítettek Winklerék.

24. leosztás (I/A)

Szép licittel szerzett csapatunknak 11 pontot Kemény György:

Miután a Staymant megkontrázták, a tudott 5–2-es kőrben vállalt gémet, ami a természetes treff indulásra teljesült is, míg a másik asztalon bukott a reménytelen 3 szan, mint oly sok asztalon.

A Visoft harmadik nagy győzelmét aratta, míg a P-T szinte lenullázta az Ecosoftot, és közel zárkózott az élen állókhoz.

Utóbbit azért érdekes megemlíteni, mert egyrészt a tavaszi-nyári online versenyek nagy győzői ők, hiszen az 5 csapatversenyből négyet megnyertek, tehát joggal figyeltük, vajon az élő játékra is át tudják-e menteni a remek formát.

Nos, a P-T szerdán is kitűnően kártyázott, hiszen ezúttal a jóval esélyesebb Galimot ütötték ki, és ezzel át is vették a vezetést a tabellán! Igaz, ehhez az is kellett, hogy a Visoft kikapjon az Interfacetől (régi rivalizálás ez, a két szoftvercég régen egy volt), valamint a GAMAX halasztása is egyelőre az ő malmukra hajtotta az IMP-ket.

Az I/B-ben már kedden is elhalasztottak egy meccset, így az A csoportban senki sem játszott 4 meccset a 4 forduló alatt… Legalább a B-ben játszók fele már túl van az összes kiírt mérkőzésén.

9 . leosztás (I/B)

Nézzünk egy partit ebből az osztályból is. Szépen játszotta ezt a 4 kőrt Kaderják Levente, 10 pont lett a jutalma.

A káró indulás kihagyása, majd lelopása rutinmunka volt, azonban korábban már szépen egy treffet is fellopott, így amikor Kelet ütött az adu ásszal, a biztonságosnak látszó treff hívást választotta, hiszen azt tuti lopja a felvevő. Levi azonban erre pikket dobott, a vesztőre-vesztőt elv alapján, hiszen egy pikket amúgy is kiadott volna. Innen már könnyű dolga volt: újabb treff lopás, aduzás, és a pikk ász volt a híd a magas treffhez. Szép megoldás volt, ezzel a partival is segítette csapatát, a SZTAKI-t, hogy közel az összes VP-t bezsebelje a szerdai meccsen, és ezzel felzárkózzanak a középmezőnyhöz.

Az A csoportban a .böszörmény, a Balásy és a Lowel áll jól az átlagok alapján, míg a B-ben magabiztosan vezet a Szigethy-MTK.

A II. osztályban kivételesen teljes fordulót rendeztek, tehát idén először asztalhoz ült a Vasdob is, bár utólag talán megbánták, mivel nagy vereségbe futottak bele. Érdekesség, hogy három meccsen is (szinte) maximális pontot ért el a győztes. Továbbra is vezet a No Trump, közel 18 pontos átlaggal.
Nézzünk egy tanulságos partit ebből az osztályból is.

17. leosztás (II. osztály)

Így mehetett a licit:

Úgy gondolom, sokan passzoltak első helyen Észak lapjával, és ezután már nem tudtak/mertek beavatkozni, így hagyták a 4 pikket teljesülni. Ez ugyan a kőr ász indulásra bukik, de ki tudja ezt kitalálni?

Akik elindultak a 10 pontos 5–5-tel, jobban jártak, mert később be tudták bizonyára mutatni a treffjüket, így megtalálták a biztos 5 treff mentést.

Bizony, egy magas kizárással, mentéssel Nyugatot nehéz helyzetbe hozhatják. Ha kontrázik, az sem biztos, hogy elbuktatja a felvételt, míg a maguk 5-ös magasságú teljesítéséhez szintén nem látszik elegendő anyag, a dupla fit dacára.

Azok a Kelet–Nyugatok jártak jól, akik már nem küzdöttek tovább, az 5 pikket már senki sem teljesítette.

Az itt követendő elvet talán úgy hívhatjuk, hogy a legkisebb baj szabály. Amíg mindkét vonal talán teljesít, talán egyet bukik, inkább licitáljunk még egyet, mert a nagy baj abból lehet, ha az ellenfél gémet ír, míg mi 50-100 körüli pontéért bukhattunk volna – sőt, esetleg teljesítünk! Ha esetleg mindkét asztalon az ellenfél pont eltalálja, hogy egyet bukik mindkét felvételünk, legfeljebb 3-5 pontot vesztünk a dolgon, ami eltörpülhet a 9-11 körüli mínuszhoz képest.

Így azt mondanám, mind az 5 treff, mint az 5 pikk licit jó megoldás volt, igazán rosszul azok jártak, akik hagyták a 4 pikket.

30. leosztás (I/A)

Szerdán volt egy hasonló parti az I/A-ban, talán érdemes felidézni azt is.

Itt is jól látszik, hogy többen mondtak 5 pikket, mint ahányan hagyták az 5 kőrt – sőt, volt, aki 6 treffel mentett inkább! Egyedül ez utóbbi bukott kettőt, de még ez is az ellenfél gémjének értéke alá bukott, sehol sem hagyták teljesíteni a 4 kőrt vagy 4 pikket, amelyek egyaránt benne lettek volna.

Tehát: menteni csak akkor, ha nagy (esetleg dupla) a fit, de akkor mindent bele!

31. leosztás (I/A)

Szalka Tamás szép ellenjátékát érdemes kiemelni ebben a partiban. Szinte minden asztalon 4 kőr volt a felvétel, többnyire treff király indulásra. A felvevő sejti, hogy a pikk királya nem ütés, azonban nekiláthat a treff szín magasításának, vagy a káróénak, remélve, hogy Dél nem kerül idő előtt ütésbe, hogy pikket hozhasson.

Látszólag mindegy, mit csinálunk, egyik színben sincs esélyünk, azonban Észak ezt nem tudja! Amikor a kárót az asztalról hívjuk, és a dámát viszi az ász, dilemmában van: ha a kárója magas, vagy magasodik a felvevőnek, most le kell hívni a az esetleges nekik járó pikk ütéseket, ezért többen ebben a helyzetben lekapták a pikk ászt, amivel teljesült a felvétel – főleg, ha a partnernek volt lehetősége emelni a pikket, reménykedhetünk egy treff, két pikk és egy káró ütésben.

Mi a megoldás? Szalka megtalálta: az asztali káró hívásba beszaladt a káró királlyal! Ennek nincs nagy veszélye, hiszen ha a felvevőnek valamilyen villája van a színből, úgyis megadja az impasszt, ha viszont esetleg ez a helyzet állt elő, ami most, akkor még időben ütünk, hogy aláhívhassuk a pikket!

Bravúros megoldás, méltó a Bridge Worldre, ahogy egy névtelen ajánló emlegette a megoldást.