Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Hazai Tamás - 2021. szeptember 23.

Újrakezdés – csb 2021, 2. játékhét

Egy hét szünet után folytatódott a csapatbajnokság mindhárom osztályban. Fókuszunk szokás szerint az I/A, azonban olvashatók partik a többi osztályból is. Az első osztályban talán a szezon legnagyobb rangadóját játszották, hiszen évek óta ez a két csapat küzd a döntőkben többnyire: a Galim–GAMAX meccsről van szó, természetesen.

Ezúttal korán találkozott a két csapat, ezért talán beszélhetünk idény eleji formáról, mindenesetre elég sok pont fordult meg a meccsen.

7. leosztás

A Galim kezdett jobban, 5-6 pontos partikkal némi előnyre tett szert, majd következett ez a parti:

Némileg hasonló licit után mindkét asztalon 4 pikk kontra volt a felvétel, az indulás pedig kis kőr. Gál Péter látta, hogy minden ütésre szükség van, ezért ezt az indulást elengedte a szingli dámájához! Ezután már keresztbe tudta úgy lopni a partit a két minor ász kiadása után, hogy Nyugatnak csak egy pikk ütése lett, +790. A másik asztalon Homonnay Géza inkább beütött a kőr ásszal, így azonban nem jött ki a tempó, és végül bukott, újabb 14 pont a Galimnak, akik ekkor 31–0-ra vezettek!

Ez a parti amúgy több asztalon is kontrázott pikk felvételt hozott, volt, ahol már a 3 pikket meglőtték, nem mutatott jól a –930… Egy pár pedig a 4 kőr kontrát teljesítette a másik vonalon.

8. leosztás

A következő partiban a GAMAX 3 szanját nem buktatták el – a felvevő licitált színével kellett volna indulni a hatos, A98 vezetésű színből, mert a partnernél lapult a KJx, míg a Galim élpárja, Czímer–Szalka ezúttal nem tudta kibogozni a színeit, és az 5–3 helyett a 4–3-as színben landolt. A felvétel a rossz aduelosztás miatt teljesíthetetlen volt – 11 pont a hátrányban levőknek.

12. leosztás

Túl agresszív volt Gál Péter ebben a partiban.

A 4 kőr közbeszólást 4 szannal nyitotta, ezért megtalálták a 4–4-es treff színű mentést – azonban az 5–0 adu miatt ez hatalmasat bukott, a túloldali +420 sem tudta jelentősen kompenzálni a –1100-at, újabb 12 pont a GAMAX-nak, amely 33–1-gyel válaszolt, és újra szoros volt a meccs!

16. leosztás

Újabb 7 pontot furán szereztek Dumbovichék.

Míg Lakatos Péter nem adott invitet hetes pikkjével, és Homonnay sem emelte a dubló királlyal, kimaradt a gém. A másik asztalon azonban túl sokat gondolhatott partnere lapjáról Gál, mert még a 4 pikkre is rálicitált, az 5 azonban már elbukott, +6 helyett –7 IMP.

24. leosztás

Marjai Péter eltalálta a kőr bubi helyzetét, és ezért teljesítette a 6 kőrt, míg Lakatos bukott, így 14 pontot kerestek:

Mivel négyen eltalálták, négyen pedig nem, hogy merre is keressék a bubit, sok okosat erről nem lehet mondani – talán az szólt emellett, hogy a treff indulás inkább rövidebb színből történhetett (bár ezúttal nem így volt), ezért az indító kijátszónál lehet több adu.

A mérkőzés végül 72-70-es Galim győzelemmel zárult, amivel mindkét csapat megőrizte előkelő helyét a táblázaton.

31. leosztás

Még egy parti érdemel említést, sok asztalon hozott izgalmakat.

A legtöbb mérkőzésen az 5-ös, sőt 6-os magasságig folyt a küzdelem, ami nem meglepő, hiszen az egyik vonal legalább 4, esetleg kis segítséggel 5 kőrt teljesíthet, míg a másik oldal 5 kárója elvehetetlen.

Volt, ahol a káró szín nem került képbe – vagy azért, mert Dél nem indult el, vagy pedig az 1 pikk közbeszólást körpassz követte…

Általában Dél elindult, Nyugat majorokat ígért, Észak bemutatta káróját, és mindkét oldal hamar magasra (4 kőr–5 káró) száguldott.

Ahol 5 kőr kontra volt a felvétel, az ellenfeleknek pontos ellenjátékra volt szükségük a buktatáshoz. Le kell hívni a káró ászt, majd két menet pikkel kell jönni, hogy a szingli kőr király felüllophassa a bubit, esetleg, ha Észak indult, a pikk ász után nem volt szabad kis pikket hívni, mert erre a vesztő káró ingyen eldobható.

Bemutatott meccsünkön amúgy a GAMAX mindkét asztalon szlemet mondott, mindkettő egyet bukott, így –5 pontból megúszták ezt a kalandos partit.

Az első osztályt a Visoft vezeti két nagy győzelemmel, velük meg kell küzdeniük a G betűsöknek, ha nyerni akarnak.

I/B
Az I/B osztályban is zajlott az élet, az egyik csoportot a .böszörmény vezeti (többek közt világbajnoki résztvevő hölgyekkel, valamint ifikkel felállva!), a másikat pedig a régi motorosokból álló Szigethy-MTK.

Papp Csaba kitűnően helyettesít, Vida Mihállyal eddig az összes leosztást lejátszották, és közel 110 pontot hoztak a csapatnak – talán fontolóra kéne venni Csaba leigazolását…

17. leosztás

Argay Zsolt (az egyik említett fiatal) remekül játszotta ezt a szlemet:

Aduzás után kipróbálta, hátha esik a káró dáma, majd a pikk impassz helyett extra esélyt talált: meghívta a harmadik menet kárót a treff ász lehívása után, így Észak már csak dob-lopot hívhatott (ha nem akart a pikkbe hívni), amire elment az egyik, a magas káróra pedig a másik vesztő pikk. Szép megoldás!

II. osztály
A másodosztályban ezúttal sem rendeztek teljes fordulót, így nehéz megállapítani, ki áll igazán jól, a Vasdob például még egy meccset sem játszott még… A No Trump vezeti a mezőnyt jelenleg.

13. leosztás

Itt a mezőny fele jól vizsgázott: nem mindig kell major fittel adujátékot játszani, főleg, ha az ellenfél színében sok fogásunk van, 12 asztalból haton ment 3 szan, a többin 4 major.

Akik hallották Északot 2 treffel közbeszólni, látták, hogy a treff indulás, át a KJx-jükön nem fog jól esni, és megpróbálták a 3 szant, sikerrel, mivel ahogy a lapok feküdtek, nem volt esély a buktatásra, míg a 4 kőrösök mind kiadtak 4 fekete ütést előbb-utóbb.

Jövő héten dupla fordulóval folytatódik a játék, kíváncsian várjuk az eredményeket – és természetesen szívesen vesszük, ha valamely érdekes partit a játékosok megírásra alkalmasnak találnak: a gulyas.danielKUKAChotmail.com címen várjuk a hét izgalmas történeteit!

Már jött is egy olvasói partileírás a II. osztályból, köszönjük! (GD)

27. leosztás

Dél 15–17 pontos 1 szan indulása után rövid pároslicitet követően 4 pikkben lett felvevő.

Nyugat a treff 4-essel indult. Mintha csak Csepeli Miklós Füles rejtvényei közül elevenedett volna meg egy, nem?

A felvétel sokféleképp teljesíthető. Csapatversenyen ülve keressük meg a legjobb eséllyel kecsegtetőt. 4 adu, 3 treff, 2 káró mellett egy tizedik ütést kell szereznünk. Ez lehetséges
a.) a kőr király szöktetésével, nagyjából 50 százalék,
b.) kőr kettős impasszal, kb. 75 százalék,
c.) elminációval, az eddigieknél jobb sanszért.

Azt választottam, hogy miután az adu 3–2-nek bizonyult, eliminiáltam a treffet és lehívtam a kárókat kiadva a harmadik menetet. Ha Nyugat üt, végjátékban van, ha Kelet, akkor nem tudja a kőrt úgy bontani, hogy abból ne üssünk egyet, bárhogyan legyen is a szín az ellenvonalon kiosztva, kis kőr hívásba kicsit teszünk és Nyugat kerül híváskényszerbe.

Nos, mivel ez nem feladvány, és nem a történelem, akarom mondani az internet előtti időkből való, így látható, hogy a felvételt egy kivétellel mindenki teljesítette. Remélem, ez akkor is így lett volna, ha Nyugat tartja a kőr dámát és bubit is. (HT)