Újrakezdés – csb 2021, 1. játékhét

Végre, VÉGRE! Másfél év tétlenség, otthon ülés és számtalan online verseny után újra asztalhoz ülhettünk a bajnokságban, és ez bizony mindenkit nagy örömmel töltött el, jó volt látni a sok mosolygós arcot. Az első fordulón jól látszott, hogy már nem létezik (ha egyáltalán létezett…) az a tendencia, hogy az első meccs mindig kicsit csendesebb, hadd szokják a játékosok a versenyt, a miliőt. Nos, az I/A-ban erről szó sem volt, számtalan szlem parti borzolta a kedélyeket, és pörgette az IMP-ket. De jön parti az alsóbb diviziókból, az I/B-ből és a II. osztályból, sajnos nem rajtunk múlik, hogy a III. osztályról nem tudunk beszélni....

A második partiban máris 3 meccsen is megpróbáltak 12 ütést vállalni – sajnos mi is köztük voltunk, licitfélreértés miatt túl magasra mentünk.

3. leosztás

Rögtön a harmadik partiban megint szlemet lehetett/kellett mondani.

A legnagyobb tét az Ecosoft–Elastron meccsen volt, ahol az egyik asztal 4 pikket, míg a másik 7 pikket vállalt, utóbbit kontrával… Nos, Kovács Mihály nem találta ki, hogy Csepeli Miklós egyszerű büntető kontrát adott a káró ásszal – az amúgy természetes káró indulásról lebeszélte partnerét, így +13 helyett –18 pont lett a „jutalma”.

Néhány csendesebbnek tűnő parti után (bár a 4-esben is volt, aki szlemet vízionált, hibásan…) a 13. partiban következett a rendszerek csatája.

13. leosztás

A legtöbb asztalon Kelet természetes rendszerben 1 káróval indult, Dél vérmérséklete szerint 3 vagy 4 kőrrel szólt közbe, Nyugat 5 kárót mondott 6-os káró támogatásával, és Kelet ezt a sikén kőrrel, szép kártyával 6-ra emelte. A jó esélyű felvétel teljesült is, hiszen a két esély közül (pikk mariázs szökése, ha nem sikerül, treff impassz) az egyik ült.

Nehezebb dolgunk volt azonban nekünk, erős treffeseknek: az 1 treff indulásra 3 kőrt, majd 3 szant licitált, aki soron jött. Ebből ki kell/lehet menni az indulónak 16 ponttal? Persze a sikén kőr jól jöhet, ha színfelvételt játszunk, de még fitet találni is nehéz, nemhogy a megfelelő magasságot… A szép 4 kőr licit nem jutott eszembe, ez bizonyára hasonló lapot ígér, erre talán a partner szlemet mond 9 pontjával? Ki tudja.
(Dani, vajon mi alapján döntött a partnered, Harangozó László, a pikk hívás és a treff impassz között? – a szerk.)

Mindenesetre 1–0 a sztenderd rendszereknek, illetve 13 IMP.

14. elosztás

Érdekes, hogy a következő, jó esélyű, 33 pontos szlemet csak a mezőny fele vette fel, ezúttal jól jött, hogy el tudtunk számolni addig (erős treff+17 pont=szlem).

És még mindig nem volt félidő, következett a 15-ös parti.

15. leosztás

1 kőr–3 pikk–?

Mit mondjunk Észak lapjával? Egy túl „nehéz” 4 kőrt, vagy 4 pikk ászkérdést? Ha a partner pikkje rövid, akkor nem sok kell a szlemhez. Mindössze öten álltak meg gémben, 7-en bemondták a 6 kőrt. Más kérdés, hogy a reménytelen felvételt két asztalon is teljesítéshez segítette a pikk indulás…

18. leosztás

A második félidő elején is jött egy szlem, a klassz 6 treffet (esetleg 6 kőrt) csak hárman találták meg.

27. leosztás

Néhány békésebb parti után újra szlemek kerültek elénk.

Néhányan (négyen) úgy gondolták, hogy az indulóerővel szemben a 19 pont elég ahhoz, hogy be is mondják a 6 szant. Megint más kérdés, hogy ketten hosszas nyomozás után megadták a valószínű négyes káró ellen a bubi impasszt, és buktak… Összesen ketten teljesítettek. Ilyenkor persze nem jött jól a túl precíz rendszer: miután kiderítettem, hogy partneremmel nincs egyetlen legalább nyolclapos színtalálkozásunk sem, és pontjainak száma 12-13 közt mozog, azaz nincs meg a 33, csak 4 szan invitet adtam, amit Harangozó persze a rosszul kinéző 12-vel nem is fogadott.

28. leosztás

Említésre méltó Hittmann László szép felvevőjátéka.

Ha már bemondta a 6 kárót, igyekezett teljesíteni is, bár ehhez kellett Varga István segítsége is – utóbbi próbálta elkerülni a végjátékot, ezért a végén a kőr ászba bedobta a királyt, de ezúttal éppen ez adta a teljesítést, ha üt a kőr király, és dob-lopot hív, nem ad többletütést, mivel a felvevőnek marad vesztője, így viszont ütés lett a kőr bubi. (Bár kicsit korai volt a terítés: lehet volna a dáma Keletnél is – a szerk.)

Végül a 31-es partiban is 12-t lehetett ütni, mivel 3-3 volt egy mellékszín – ezt a szlemet végül senki sem vállalta.

A forduló nagy nyertese a Visoft és a GAMAX, nagy győzelmet arattak, míg a másik 4 meccs 10 IMP-n belül végződött.

I/B
Az I/B-ben is megkezdődtek a küzdelmek, ezúttal is 16 csapattal, két csoportban, 7 forduló után fog majd felső- és alsóházra oszlani a mezőny.
Innen kaptunk Kovács Andrástól egy szép partit:

11. leosztás

A 6 szan népszerű felvétel volt, védve a kőr királyt Észak vállalta ezt.

Bár Kelet beszorul egy végjátékra nyílt lapokból, ez nem mindig sikerül, ha nem látjuk a lapokat… Ha ugyanis a 4 utolsó lapból Kelet a védett káró dámát és a szingli kőr ászt tartja, miután a felvevő lezongorázta 9 fekete ütését, a kőr ásszal ütésbe kerülve meg kell adnia a felvevő káró bubi ütését is.

Kovács András jól olvasta a dobásokat, és a 4 lapos végállásban kőrrel üttette Keletet, aki a fent említett módon kénytelen volt káró dámájából hívni, 12 ütés. Pechjére csapattársa káróval indult, így odaát azonnal megvolt a teljesítés. Egy másik meccsen Fehér Péter hasonlóan teljesített, gratulálunk!

Demeter Gábor azonban nem hagyta magát, és inkább a káró dámáját dublózta le – a felvevő a végjátékban káró impasszt adott, és bukott. Szép ellenjáték! Itt különösen sokat számított az eredmény, mivel a csapattársak csak 3 szant mondtak és csináltak.

Az A csoportban a Lowell és a .böszörmény nyert nagyon (utóbbi soraiban két vb-re készülő női játékosunkkal!), a B-ben egy meccset halasztottak, itt a 3 győztes tett szert némi előnyre a többiek előtt: a Cyan, a Szigethy és a Durostone.

II. osztály
Hétfőn elkezdődött a másodosztályban is játék, tehát igazából ők kezdték meg az idei szezont – ez kicsit olyan, mint amikor az olimpiai megnyitó előtt már rendeznek pár focimeccset. Itt nem tableten zajlik a játék, a Pikk és a No trump csapat nyert nagyot, bár 5 csapat még nem ült asztalhoz, mivel két meccset halasztottak, és kimaradó is van.

Szép 6 pikket licitált be 3 pár: a Gyulai Judit–Tóth András pár talán együtt még kevesebbet játszott, de jól ismert játékosok, míg a két ifi, Selmeci Dávid és Bíborka Dániel bizonyára szép jövő előtt áll. E két pár nyerte a második félidő Butlerét, talán nem véletlenül, de meg kell említenünk a Lovas Jutka–Ormay György párt is, akik szintén teljesítettek.

Egy treff kiáll, és látszólag a kőr impassz sikerén múlhat a parti, de ha megszámoljuk az ütéseinket, akkor kiderül, hogy a magas kárókra a kőrök eldobhatók, míg egy vesztő treff lopható, tehát 5 adu, 6 káró és a kőr ász már adja a teljesítést. Gratulálunk!

A bajnokság egy hét szünet (a pulai versenyt rendezik a jövő héten) után szeptember 20. héten folytatódik.