Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2021. november 25.

Újrakezdés – csb 2021, 11. játékhét

Az új időpontokkal sikerült elérni, hogy a különböző osztályok más-más héten érnek véget. Ezen a héten a II. osztály végzett, az ELTE lett a bajnok, gratulálunk! Részletek lejjebb. Az I/A-ban egy meccs maradt el. Mivel még van 2 hét az utolsó fordulóig, bizonyára lesz idő lejátszani a GAMAX–Grand Slam mérkőzést, azaz az első a 12. ellen. Ha a GAMAX maximum közelében szerez, már az utolsó forduló előtt megnyerheti a bajnokságot.

De lássuk, mi történt az amúgy eseményekben gazdag 10. fordulóban.

Az előre beharangozott P-T–Visoft dobogóért játszott rangadót fogjuk elsősorban követni, de számos másik érdekesség is terítékre kerül.

Rögtön az első partiban limitált laperőből lehetett szlemet mondani.

1. leosztás

Kell némi képzelőerő, hogy megtaláljuk a szlemet, aminek végül is nincsenek rossz esélyei: 3–2 adu mellett a káró mellékszínnek is húznia kell, itt már jó lehet az elöl lévő negyedik bubi is, hozzávetőleg 50 százalék lehet az esélye – az is oké, ha bemondjuk, az is, ha nem, szokták rá mondani (és még a treff impassz is ülhetett volna, hogy eldobjuk a vesztő pikket, ez is növeli az esélyt – a szerk.). Nos, a negyedik bubi a másik oldalon volt, ezért elbukott a szlem (egyedül Bárczy Tamás teljesített, egy mellényúlásnak köszönhetően). Szinte minden összecsapáson sok pont fordult meg a partin, fókuszmeccsünkön a P-T keresett 11 pontot.

4. leosztás

Egyedül Földi József gondolta úgy, hogy Észak lapja nem indulóerő, de a későbbiek őt igazolták, hiszen kimaradtak a 12+12 pontos 4 pikkből, amit a mezőny általában elbukott. Egyedül Harangozó László licitálta be szépen a terített 3 szant, 13 pontot hozva csapatunknak.

A P-T 6 pontot írt, és 10 parti után 31–1-re vezetett!

11. leosztás

Nem működött a Hittmann-ellenvonal.

A 3 pikk valamilyen minor kizárás lehetett, de nem érte el célját, nem mondták rá a jó 5 treff mentést a 4 kőrre, míg a túloldalon elbukott az 5 treffre mondott 5 kőr, 10 fontos pont a Visoftnak.

Érdekes, hogy három asztalon is hagyták a 4 kőrt játszani – mindenképp az 5 treff közbeszólás javasolt ezzel a szép színnel, 7-4 elosztással, két darab major kártyával.

Ezután a P-T még két, míg a Visoft egy nagy írást szerzett az első félidőben, így 54–21-re vezetett ekkor a hazai csapat, igaz, ebből mindkét csapattól 3 pontot levontak lassú játék miatt.

31. leosztás

Mindössze két pár találta meg ezt a jó esélyű nagyszlemet, ami ezúttal teljesült is.

Ez volt Szilágyi–Talyigás licitje, melynek kulcsa a 2 treffre felértékelt lap, szép megoldás.

A Kovács–Fris pár is bemondta ezt a nagyszlemet.

(Nálunk Miklós gondolkozott a 2 treff induláson, a magas transzfer után az 5 káró 2 ászt jelzett és átadta az irányítást, ezután tagadtam a pikk királyt, de nem ugrottam 6 kőrre lezárva ezzel a licitet. Partnerem inkább csak érezte, hogy jó esélyű a nagyszlem. Utólag azt mondta, két dámát tett hozzám – a szerk.)

A P-T végül 80–62-re nyerte a meccset, és szinte biztosan a dobogón végez majd, míg a Visoftnak, akiknek az utolsó fordulóban a szinte biztos bajnok lesz az ellenfele, valószínűleg be kell majd érnie a negyedik hellyel.

Az alsóbb zónákban is izgalmas meccseket rendeztek, késői hajrát kezdett az eddig biztos kiesőnek látszó Ecosoft, ezúttal jó játékkal verték csapatunkat, a TMX-et, és ha legyőzik az utolsó napon az MTK-Dienest, legalább az osztályozót elérhetik. Ez a meccs is teljes káoszt okozott az alsó fertályon, hiszen az első 5 helyezett biztosnak látszik (viszonylag nagy a FÉSZEK előnye a hatodik előtt), a 6–10. helyek közt mindössze 4 VP van, sőt, az Ecosoft is csak 11 pontra van a felsőháztól.

Az előzetesen az utolsó forduló rangadójának számító Visoft-GAMAX talán ezúttal kevésbé lesz érdekes, azonban mindenképp pikáns lesz az érmet fényesíteni kívánó P-T csatája a Hittmann László volt partnerét, Harangozó Lászlót is felvonultató TMX ellen, hiszen ráadásul mi is inkább a legjobb hatban, mint a kiesőzónában végeznénk…

II. osztály
Nézzük, mi is történt a II. osztály utolsó fordulójában. Az ELTE kimaradóként is megszerezte a bajnoki címet, míg a Pikk nagyon megverte az MTK-Catherinát, megnyerve az ezüstérmet és a feljutást, míg a Hazai épp annyival verte a No Trumpot, hogy megelőzze a tabellán, és a bronzérem mellé egy meghívót is kapott az osztályozóra.

Gratulálunk az érmeseknek! Az élboly:
ELTE 128
Pikk 123
Hazai 115
No Trump 112
Nézzük, mi kellett a dobogóhoz, milyen partin (is) múlhatott a fent említett rangadó.

3. leosztás

Egy történet a Hazai csapat névadójától, Hazai Tamástól.

„Bár a meccs elején jártunk, tudtuk, hogy nyernünk kell, nem is szűken, hogy előzhessünk. Ezért aztán ebben a partiban nem túl ortodox módon közbeszóltam 2 treffel…

Nos, a felvevő biztosnak látta a treff indulás után, hogy a pikk király hátul ül, míg a kőr dáma helyzete nem biztos, ezért kézből játszotta a pikk színt… Ez nem bizonyult sikeresnek.

Érdekes volt maga a treff szín is. Az első ütésben a kilencest vitte a király, most a partner a tízest hívta. Ha a felvevő fed, vajon kitalálom, hogy kinél van a nyolcas, és az esik-e most? Szerencsémre a felvevő nem fedett, ezért nyugodtan le tudtam hívni az ütéseket, egyszer nem.”

Mivel a másik asztalon a biztos 4 kőrt teljesítették, ez a 11 pont is jól jött a nagy győzelemhez, ami a bronzéremhez kellett.

Azonban amiért érdekes még a parti, az az, amit Tamás mondott. Felvevőként miként viselkedjünk ilyen helyzetben?

Bár kétségtelenül mi látjuk, hogy most bizony le fognak hívni egy csomó treffet, de ahogy írtuk, ők nem látják a lapunkat! Ha fedjük a treff tízest, a nyolcas akár még fogás is lehet, ha nálunk van még egy kis lap, és ezt nem biztos, hogy tudják. Ilyenkor nyugodt arccal fedjünk, és reménykedjünk, hogy az ellenfél próbálja átadni az ütést a partnerének, hogy aláhívjon a nyolcasnak… Jelen esetben talán bevált volna a taktika.

Folytatás jövő héten, amikor az I/B utolsó fordulójára kerül sor.