Talpon maradni – Magyar Kupa 2022, 2. játékhét

A selejtezők második napjával folytatódott a kupaszezon. Ezúttal (szinte) mindenki asztalhoz ült, és körvonalazódik, kik juthatnak tovább – igaz, a végső szót majd a két hét múlva sorra kerülő harmadik nap mondja ki.

Hétfő
A hétfői nap volt ezúttal rövid, a második legerősebbeknek nem is kellett játszaniuk, ahol ötös csoport volt, a többieknek egy meccs jutott.

Ottlik-csoport
„Az Ottlik csoportban az első kiemelt Visoft két győzelme dacára nem vezet” – írtuk múlt héten. Nos, a Cyan ellen visszaszerezhették volna az első helyet, de a kiscsapat tartotta pazar formáját, és megverte sokkal esélyesebb ellenfelét, és továbbra is élen áll. Mivel a harmadik napon a papíron két leggyengébb ifik jönnek számukra, már az lenne meglepetés, ha nem nyernék meg a csoportot. Tipp: 1. Cyan, 2. Visoft

Widder-csoport
Itt a Galim és az Ecosoft csapott össze, Gál Péterék magabiztosan győztek, így a kimaradással a Balásy átvette a második helyet. Ha helytáll a fenti két csapat ellen, még összejöhet a továbbjutás, de nem lesz könnyű dolguk. Tipp: 1. Galim, 2. Ecosoft

Zánkay-csoport
A Lowel vezet a Lego előtt. Itt akár meglepetés is lehet, ha az ELTE megveri Argayékat a harmadik napon, de erre kisebb az esély. Tipp: 1. Lowel, 2. Lego

12. leosztás

A hétfői napon csak egy fordulót játszottak, ezért kevesebb izgalmas parti is volt, ezúttal egy szlemet néztünk ki.

Érdekes, hogy a 33 pont a vonalon, valamint a 12 fejütés sem tántorított el két felvevőt a bukástól – bizonyára a blokkoló színek zavarták meg őket.

A licit persze nem könnyű, hiszen ha nem precíziós a rendszer, akkor nehéz látni a 17+16 pontot, mindenki leértékel kicsit a színtalálkozás hiánya miatt, a kőr bubi teszi igazán betonbiztossá ezt a felvételt. Ha sem Észak, sem Dél nem mond 4 szant invitként valamilyen pillanatban, akkor bizony 3 szan lesz a vége – három pár is kimaradt ebből a szlemből.

Talán így mehet a licit:
1 kőr–2 káró
3 treff–3 szan
4 szan–6 szan

Igaz, ha Észak 2 treffel kezd (mert a 2 káró ötös színt ígérne), akkor Dél hamar vérszemet kaphat. A 6 treff is teljesül, csak egy aduütést kell kiadni (nem is akarom tudni, miért bukott ebben egy felvevő hármat).

Kedd
A keddi játéknapon is beindult a nagyüzem, mindenki két meccset játszott, bár voltak kimaradók persze.

Kaufmann-csoport
A szerző csapata, azaz a TMX két győzelemmel kezdett, de a SZTAKI vezet, mivel alaposan elnáspángolta a vele azonos játékerejűnek tűnő Pikk Dámát (14 és 15 a kiemelési számuk), és a kimaradásért is kapott 12 pontot. Az izgalmak itt is harmadik hétre maradnak, de tippünk (és reményeink) szerint: 1. TMX, 2. SZTAKI

Keleti-csoport
A Keleti-csoport ezúttal nem az NB II-t jelenti, mint fociban, a válogatott gerincét adó GAMAX magasan vezet, ahogy ez várható volt, de szorosan követi őket az Interface – az első hely köztük dől majd el, de más már nem fog beleszólni a továbbjutásba. Tippünk tehát 1. Gamax, 2. Interface

Kovács-csoport
A Durostone nem tudott kiállni, így eléggé hiányos a tabella, de a P-T magabiztosan győzte le az első napon remek győzelmet arató MTK-99-et. Várhatóan így alakul a vége: 1. P-T, 2. Szigethy

Cohen-csoport
Magabiztosan vezet a FÉSZEK, a második legerősebb Tatabánya a rivális Grand Slam elleni vereség miatt csak negyedik, de nagyon szoros az állás a 2–4. helyen, mivel a Lapszámosok is megelőzik őket. Meglepetést szimatolunk, a FÉSZEK mögött a Lapszámosok lesz a befutó.

Darvas-csoport
A fiatal Kakukk csapat a róluk elnevezett tojás: simán vezetnek, közel 19 VP-s átlaggal nyerték eddig három meccsüket. Persze vár még rájuk egy rangadó jövő héten a Budaörs 17 ellen, de itt is arra számítunk, hogy marad a sorrend: 1. Kakukk, 2. Budaörs 17.

16. leosztás

Érdekes felvevőjáték-dilemma ez a 3 szan. Ha nem kőrrel indulnak, persze csak a szűrök száma a kérdés, de kőr indulás után izgalmas. Amennyiben csak 5 treffet ütünk (ez a valószínű), akkor nincs meg a 9 ütésünk időben, mert kilövik a kőr fogást, mielőtt a kárókhoz jutunk. Mi tehát a teendő? Azelőtt meghívni a kárót, mielőtt kiderül, hogy kevés a fogásunk – az ellenfél ugyanis nem feltétlenül látja, hogy a 2–2 kőr miatt csak 2 fogásunk van. Tehát először kárót kell hívni az asztalról, amire feltehetően nem rohan el Nyugat az ásszal, és neki lehet látni a treffnek. Ha pedig nem sikerül a trükk, még mindig lehet csoda treffben (hátul levő szingli bubi esetén elvihető az összes ütés a színben, ha a dámát hívjuk, vagy elöl lévő szingli királynál az ász kezdéssel).

A káró hívást nem ütötték, és mivel a treff nem húzott, reménykedtem, hogy írunk a partin, de a másik asztalon Dél játszott, így végül –2 pont lett a „jutalmunk” káró indulásra.

A második mérkőzés is bővelkedett izgalmakban, de talán ez a parti hordoz több tanulságot.

32. leosztás

Az asztalok elsöprő többségén játszott Kelet kontrázott treff felvételt, többnyire 4, vagy 5 treffet, bár volt, akit már 3 treffben „elkaptak”. Ahogy mondani szokták: a pontok nem ütések. Az ellenfél, bellben mans ellen igen magasra licitál egyedül, nem lehet, hogy elég jó lapja van? Egy bukásra kontrázunk csapatversenyen? Ha egyáltalán sikerül elbuktatni persze – senkinek sem sikerült, pedig 9 ütés a limit treff játékban. Hogy miként? Nem szabad betenni a pikk figurát az első ütésbe, ugyanis később nem elfogható, és így nem 3, hanem csak két ütése lesz a felvevőnek a színben.

Persze ahol egyből 5 treffet mondott Kelet, esetleg nem megfejthető, de ahol lassú licit után a partner elindul a pikk hármassal, nyilván nem három kártyából hívta, hanem szingli (az asztalon virít a kettes)! Akkor pedig megfejthető a dolog, hogy nem szabad az ütéstelen asztal mögött betenni a dámát, nem lesz lemenete a felvevőnek, hogy újra meghívja a színt.

Akik 5 treffel szóltak közbe, azok is többnyire teljesítettek, mert Észak eldobott a látszólag értéktelen pikkjeiből egyet – mindössze két felvevő bukott egyet.