Rövidül, nem rövidül? – MP-bajnokság 2022, I/B 4. forduló

Az I/B osztály negyedik fordulója bővelkedett az izgalmas partikban. Magas kizárások után kellett megtalálni két kisszlemet, 12 fejütés és némi értékek mellett a nagyszlemről színben (teljesül) vagy szanban (nem teljesül). Két kontrázott parti következzék inkább.

12. leosztás

A parti izgalmai azzal érzékeltethetőek, hogy a 16 asztalon 11 féle eredmény született. Mansban bell ellen Nyugat indult, és a lapértékelés is megosztotta a mezőnyt. 10 ponttal 5–5-tel kőrben és treffben, de a nyolcas vezette kőrrel, viszont sikén pikkel induljunk-e? A mezőny többsége 1 kőrrel indult, néhányan passzoltak, néhányan kétszínű gyenge 2-essel indultak.

Talán a legtöbb helyen hasonlóan ment az első hét licit. Észak jó elosztásával kontrázott, Kelet 13 pontjával rekontrázott, Dél pedig a konstruktív két pikkre ugrott. Nyugat 3 treffel érzékeltette gyenge, elosztásos lapját, Észak 3 pikket, Kelet 4 kőrt jelentett. Itt váltak szét az utak – nálunk Dél kontrázott, volt, ahol 4 pikket is mondott. Öt asztal játszott 4 pikk kontrát, 7 asztal 4 kőrt kontrával vagy anélkül.

Némileg szepegve álltam neki a 4 kőr kontra lejátszásának. Nyolc adunkból hiányzott az ász, dáma, bubi, tíz, és a pikk ász kezdés egyből rövidített. Délnek nyilván legalább négy adut osztottak – ha öt van nála, meg kellene próbálni keresztlopással megúszni két bukással. Ha négy aduja van, és Északnál valamelyik kisfigura van, nem fogom fedni a királlyal, és megnézzük, pikkel tudnak-e rövidíteni még – de a négy adukiadót és az egy bukást nem fogom elkerülni. És ha a négy magas adu van Dél kezében, akkor azok maguktól fognak ütni, de a külső színekben és a kézi lopásokkal kilencet akkor is összehozhatok.

A kőr felvételekben az első három ütés általában így zajlott: Észak a pikk ásszal indult, a felvevő lopott, adut hívott a király felé behunyt szemmel, és mire kinyitotta, az ász feküdt előtte. Észak a pikk bubival folytatta a rövidítést, dáma, király, még egy lopás. Most már csak a treff dámát kellene eltalálni – Északnál lesz hosszabb a treff, és a két ászon kívül már csak ebben lehet pontja a kontrához. A sikeres treff impassz megoldotta a partit, Dél ugyan kétszer lopott, de több adut nem tudott ütni, egyenlő. Sok felvevő játszotta keresztlopásra és így saját maga kirövidítésére a partit, 2-3 bukásért.

A 4 pikk is benne van, a kézi hat pikk ütés mellett két lopás és a felmagasodó kőr dámával két kőr ütés jár nekik – Kelet ugyan öngyilkos módon kétszer is hívhat adut a keresztlopás ellen, de közben már treff lopások után Dél megoldhatta kézi kőrjei fellopását.

21. leosztás

Szinte minden Észak elindult 3 pikkel. Kelet kontrázott, Nyugat pedig negyedik adu dámájával és egyenletes lapjával a bellista ellenfél büntetését látta jó megoldásnak. Sok asztalon történt hasonló ellenjáték: Észak ellopta a harmadik kárót, majd pikk király, pikk impasszt játszott. Most treff következett a király felé, és Kelet nem volt biztos benne, hogy nem szingli-e – elrobogott, és a biztonságos további rövidítést választotta. De sajnos ez volt a felvevő szándéka is – a treff király után még egy harmadikat is lopott, azaz ugyanolyan hosszúvá lopta magát, mint Nyugat, és így a 12. hívás meggyilkolta eredetileg védett adu dámáját. Az egy bukás 33 százalékot ért a teljesülő mansgémek miatt, az 500 – amit csak az Argay család tudott bemutatni – 93 százalékot jelentett volna.