HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2022. május 12.

Kié az 1-es magasság? – IMP-bajnokság I/B, 1. és 2. forduló

„Az 5-ös magasság az ellenfélé” – gyakran mondott és nemritkán megcáfolt igazság, ahogy Gulyás Dániel heti, a dupla gémekről szóló beszámolójából is kiderül. „És a 3-as magasság is” – teszik hozzá sokszor. Vagyis a 2-es magasságon sokszor nem jó játszani hagyni fitjében az ellenfelet. De mi a helyzet az 1-es magassággal? Három parti az I/B első két fordulójából, ahol hagyták az ellenfelet a kezdő liciten játszani.

Az első nap épp hogy bemelegedtünk, amikor az 5. partiban ezeket a lapokat kapjuk Délen. Mi bellben, ők mansban: Q9765, Q, T65432, 3.

Barátunk 1 kőrrel indul, passz, licitálunk-e? A Delek egy része reménykedett valahol egy színtalálkozásban, és 1 pikket válaszolt, és mivel partnerünk a treff színt is ajánlotta, jó pár büntető kontra után 2 vagy 3 káróban landolt, és jellemzően hetet ütött. Mivel Kelet–Nyugatnak a három szanja benne van, még a mínusz 500 sem jelentett tragédiát.

Talán egyszerűbb volt a menekülés, ha Dél kockázatkerülően passzolt először, és a sor végén megkontrázott és kipasszolt 1 kőr után látott neki a menekülésnek: a két káróban való leállás ekkor biztosított volt. Hogy kockázatkerülés vagy kockázatvállalás, nem tudni, de egy Dél a büntető kontrává alakított egy kőrt is elengedte, és Klein Lászlóék nem hibáztak: Észak annyit ütött, amennyit a gép szerint is lehetett, szám szerint hármat, és az 1100 13-pontot ért.

A második napon a 2. parti egyből izgalmakat hozott.

Lapunk Északon: A654, T75, JT985, 3, az ellenfél bellben, mi mansban és partnerünk a második helyen egy passz után elindul 1 szannal. 15–17-eset játszunk, és még soha életében nem tolta arrébb a határokat. Előttünk büntető kontra. Eleve talán passzoltunk volna, talán egy junk Staymant adnánk, hogy amit mond a barátunk, azt lepasszoljuk – de így talán felmerül, hogy a teljesítésért és a szürökért is jól fizetnek, márpedig minimum annyi pontunk van, mint az ellenvonalnak… Többen is a passz mellett döntöttek, és ha az asztal mellől a büféig szaladtak, már vége is volt az izgalmaknak, Nyugat gyorsan lerántott nyolc treffet meg a káró ászt, és felvéste a 800-at, valamint a 11 pontot érte.

A nap vége felé, a 23. partiban hasonló izgalmak adódtak.

Lapunk Északon, általános bellben: AT94, J9832, T, 763.

Partnerünk az első helyen indul 1 káróval (legalább négyes), előttünk kontráznak, és kérdésünkre mondjuk elárulják, hogy ők nagyon konzervatívan játszanak, ha nem nagy lap, akkor a nemeseket 4–4-ben ígéri. Licitálunk?

Ha Nyugatnak és nekünk is kevés van, akkor mögöttünk sok lesz – de licitáljuk ezt a béna ötös kőrt? Aki licitált, az járt jól, mert Keletnek 6–4-et osztottak káróban és treffben, innentől pedig  Kelet–Nyugat a miszfitben próbált meg egy bukásból kijönni. Ha Észak passzolt, a szingli káró ász el nem találása könnyen 1100-t (és mínusz 14 pontot) jelentett.

A tanulság? Az 1-es magasság is az ellenfélé?