IMP-bajnokság 2022, 2. forduló

A második játéknap is véget ért, ezzel pedig már a rövidített IMP-párosbajnokság feléhez értünk. Minden osztályban játszottak, már alakul, ki küzd a feljutásért vagy bajnoki címért, és kiknek kell hátrafelé tekingetniük, mivel a kiesés réme fenyegeti őket.

I/A
A legmagasabb osztályban meglepetésre a magabiztos első hét után nagyobb mínuszt hozott össze a Szilágyi–Talyigás pár, és a nyolcadik helyig csúszott, míg a hét közben óvás miatt néhány IMP-t elvesztő Szabó–Marjai szavak helyett tettekkel mutatta meg, többre hivatott: 62 pontos fordulójuk a hét legjobbja volt, ezzel át is vették a vezetést összesítésben 75-tel. Második Udvari Szabolcs és Varga István, akik egyenletesen teljesítenek, 27 ponthoz szereztek még 23-mat, míg a Fris–Kovács kettős remek 39 pontja felhozta őket a dobogóra, javítva az első heti gyengébb kezdést. A válogatott élpárja ezúttal kis pluszt csinált, Dumbovich Miklós és Winkler Gábor ezzel negyedik, de nem fogadnánk ellenük a végelszámolásnál.

A Hittmann-féle ellenvonal sokszor hoz pontokat, ezúttal azonban inkább vitt, hiszen a Szabó Csabáék így tudták meg, hogy nem jó a 3 szan, amit a mezőny elbukott, hanem a 4–3-as kőrben kell keresni a „boldogságot”.

A szép megoldás több mint 9 pontot hozott a konyhára.

Összesen 4 pár jutott szlemig a 15-ös partiban, kettőt hagytak is teljesíteni, de a pontos licitet – közbeszólás híján – Szalka Tamás és Czímer Csaba mutatta be.

Az 1 káró 15 pontban limitált lap, az 1 pikk bármilyen gémforsz, ami után a relék felfedték Tamás 6–4 elosztását és rövid treffjét, így Csaba pikk mellett ászt kérdezett (közben kőr kontrollt ígérve a hívásirányító kontrára). A káró dáma megkérdezésére már nem jutott hely, de Dél lapja már nehezen tud indulóerős lenni nélküle. A pontos licit 12 pontot hozott nekik, csakúgy, mint a Molnár–Kaderják párnak. (A másik két szlemes asztalnál Szilágyiék mentettek 7 treffel 500-ért, míg Keményék eggyel magasabbra mentek a kelleténél).

Válogatott párok egymás ellen: Szűcs Villő a női válogatottból bátor licitjét szép felvevőjátékkal párosította, 13 pontot keresve Talyigásék ellen.

A kizárás miatt jól sejtette, hogy a kőr bubi esése nem valószínű, és impasszolt, egyedül teljesítve a szlemet.

I/B
Itt Fehér Péter és Moussong Gábor vezet 74 ponttal, Kerti–Tichler 70, Jakab–Sztrapkovics 68 IMP-t szerzett két játéknap alatt, Vikor–Honyek 58-cal negyedik.

A Balásy–Kovács pár érte el a legjobb eredményt az alábbi partiban, ahol Észak–Dél szlemet teljesíthet, míg Kelet–Nyugat is hazaérhet az 5-ös magasságon.

Lovas Júlia hamar magasra vitte a licitet, így szinte belekényszerítették Balásyékat a szlembe – talán rámondhatták volna a 6 pikket, és még kerestek is volna a partin. (Az 1 kőrre a kontrát tartják a legjobb licitnek az ilyen 5–5–3–0-kal – a szerk.)

Több olyan parti is volt, amikor mindkét vonal gémet teljesíthet, így nagyot írhatott, aki teljesített egy ilyen felvételt, mint a fenti parti.

II. osztály
A Bárány testvérek nem hallgattak, 20 pontjukra további 46-ot szereztek, és átvették a vezetést Székelyhidi–Pölöskeitől. Böszörményi–Karajannisz a harmadik, míg a fordulót 59 ponttal megnyerő Bánki–Láng szorosan negyedik.

Ebben a partiban nagyot írtak Láng Róberték, amikor teljesítették a 4 pikk kontrát. Dél bizonyára erős lapot jelzett azzal, hogy megkontrázta a gémet, így érdekes felvevőjátékra adódik lehetőség, ha a kőr királlyal indulnak: ki lehet hagyni, és most Dél nem tudja, mit hívjon. Ha nem próbálja meg a treffet, máris teljesíthető a lehetetlennek tűnő gém, hiszen ha kárót hív, máris kész vagyunk, míg a biztonságos pikkre aduzás után kézből jön a kőr bubi, amit fedni kell, most pedig lopimpasszal el lehet fogni a kőr tízest, ami adja a teljesítést, elmegy a vesztő treff. A +790 11 IMP-t hozott a forduló győztesének.

III. osztály
Itt máris körvonalazódik a győztes, hiszen a Földesi László–Ökrös Tamás pár múlt heti 40 pontját megfejelte további 57-tel, és 70 (!) pontos előnyre tett szert.

Ha az embernek 22 pontot osztanak, általában kicsit gyorsabban ver a szíve, mégiscsak több mint a fél pakli. És ha ekkor a partner elindul 1 szannal?

Ez történt feltehetően mindhárom asztalnál. Ugyan fitet nem találhatott Dél, előbb vagy utóbb 7 szant jelentett, ami helyes döntés volt: ezúttal a 37 pont elegendőnek bizonyult a 13 ütéshez, mindenki teljesített, gratulálunk.

Egy hét múlva következik a harmadik, azaz utolsó előtti forduló. Hajrá!