Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. május 4.

IMP-bajnokság 2022, 1. forduló

Az első játéknappal megkezdődött az idei mini IMP-párosbajnokság. Mini, mivel a szokásos 8 helyett csak 4 partit játszunk minden ellenfél ellen, nyolc helyett pedig csak négy játéknap lesz, de hát ez még a vírus és a költözés mellékhatása.

Négy osztályban zajlik a bajnokság. Sajnos az alacsonyabb osztályokban sok játékost vesztettünk, negyedosztály nincs is, sőt, a harmadosztály is szinte alig látható létszámmal rajtolt – ha a Kolibrik nem lennének, már harmadosztály sem lenne. Reméljük, jövőre javul a helyzet és még többen visszatérnek az élő bridzshez.

Az első hét picit rövidebb volt most is, ahogy szokott – nos, nem sokkal, hiszen nyolc helyett csak hét ellenfél ellen kellett játszani négy-négy partit a 32 páros osztályokban.

I/A
Az I/A-ban váratlan összeállítású párokkal is találkozhattunk, az élmezőnyben azonban máris sok ismert név szerepel, Hiszen Szilágyi–Talyigás vezet 60 IMP körüli eredménnyel, második Dumbovich–Winkler 30-cal, de itt már szoros a mezőny, hiszen 5 ponton belül van további három pár.

Egy nagy kedvenc, a duplagém okozott jelentős pontforgalmat – igaz, a parti érdekessége, hogy igazából egyik vonalnak sincs benne a minor gémje, de csak jó indító kijátszás buktat mindkét esetben.

„Minden licit mellé nem lehet forgalmi rendőrt állítani” – írta volna Rejtő Jenő, ha bridzsezett volna. Kelet lapja kizárásért kiált, annak ellenére, hogy négyes majorunk is van. Ezután Nyugat persze (először a kőr gémet keresve) 5 treffig licitál, és ezt a felvételt csak a pikk indulás buktatja, esetleg a káró király, mert azután még lehet pikket hívni, ezt az ellenjátékos senki sem találta meg, hárman teljesítették a bell gémet.

Nehéz 7–4-gyel passzolni, bár a többség megtette, így Dél indult 3 káróval, ezután káró töredék, esetleg gém lett a felvétel.

A GAMAX rangadóján is 5 káróig licitáltak a felek, Lakatos Péternek major ászaiból kellett volna indulást választania, hogy buktatni tudjon, a normálisnak tűnő treffre Dumbovich Miklós már teljesíteni tudott a blokkoló kőr és a barátságos pikk fekvés miatt.

Az 5 kárót két pár teljesítette (az egyik kontrával), szépen keresve ezzel.

Szilágyi László „törpéi” megjelentek ebben a partiban.

Kelet persze buktathatott volna, ha a treff ász ellopása után kis adut hív, így azonban a pikk négyes magasabbnak bizonyult a hármasnál… A +420 közel 9 pontot hozott, hozzájárulva a vezetéshez.

I/B
Az I/B-ben sem zajlott unalmasan az első nap, itt Fogaras–Földi 56 ponttal vezet a 35 pontot szerző Sinkovitz házaspár előtt, további 5 pár van 5 IMP-n belül.

Itt is több pár elszalasztotta a duplagém lehetőségét már az első cserében, bár ketten is elbukták a benne levő 5 treffet, mégis szépen kerestek vele, mivel a 4 vagy 5 pikk szinte mindenhol teljesült.

Kicsit furcsa licit után (Nyugat nem indult el, Kelet nem fogadta a géminvitet – ez esetleg védhető a rossz treff király miatt, Észak csak késleltetve emelte a treffet) Bódis Gyula teljesített egyedül.

Az ifiválogatott Nagy Kartal pedig megmutatta, hogyan kell tizenkettőt ütni a 4 pikkben, ha már nem hívják le a két ászt.

II. osztály
A másodosztályban a Székelyhidi-Pölöskei pár vezet 49 IMP-vel, de további három pár ért el 40 pont feletti eredményt az első napon, itt máris kaptunk egy szép partit rendszeres társszerzőnktől, Hazai Tamástól, aki nagyon sportszerűen az ellenfél szép megoldását írta meg nekünk.

„Partnered a kőr kettessel indul.

Ütsz az ásszal. Mi legyen most? Az adu ász ütött, a pikk ász is fog, és a harmadik ütés kétféleképp jöhet: ha a felvevőnek kell a treff impassz – ez nem ül, vagy valahogy kárót tudunk lopni. Ehhez az kell, hogy a hívás jogát átpasszírozzuk a partnernek, és ő ezt káró hívással hálálja meg.

Ahelyett, hogy mélyebben elemezném elárulom, hogy kb. Egy perc gondolkodás után az Északon ülő Schütz-Wettl Márta a pikk bubit tette ki…  Igazán lehetett volna valaki más is a felvevő, nem pont én.”

A parti érdekessége, hogy Kelet–Nyugatnak nem kőrben, hanem káróban kéne küzdenie az 5-ös magasságon, mivel kőr lopás nincs a partiban, de persze ez megoldhatatlan. Így is több asztalon teljesült 5-ös magasságú major gém, mindkét irányban.

III. osztály
A harmadosztályban sajnos csak kilenc pár indult, itt a Földesi László–Ökrös Tamás pár 40 pontos játéknapja hozta a vezetést.

Sok pontot szereztek ezen a partin az „osztályvezetők”:

Ha Dél a „leghosszabb és legerősebb” elve alapján kőrrel indul Kelet 3 szanja ellen, persze nem lett volna mit meséljünk, azonban a káró indulás után Északnak nehéz lett volna megálmodnia, hogy most kőrre kell váltania, így a felvevő ki tudott az öt pikk mellé három treff ütést nevelni, és a kőr király végül hozta a kilencediket, +600 és +10,67 IMP.

Folytatás jövő héten, amikor már 32 partit játszunk a felső három osztályban.