Helyosztó – MP-bajnokság 2022, 8. forduló

Véget ért a Récsei Centerben rendezett első KMR-bajnokság, a budapesti MP 2022-es kiadása. Bár az I/B-ben egy kimaradó volt csak, az I/A-ban hat (!) pár maradt távol, ez rekord bizonyára. A pandémia miatti kissé lazább hiányzási szabályok lehetővé tették, hogy többször is ki lehessen maradni, egyre kevésbé jó eredménnyel, ezt néhányan (ki)használták: 32-ből 14 pár kapott távolléti kompenzációt az élvonal 8 fordulója alatt.

I/A
Nézzük azonban a bajnokság érmeseit: győzött, és bajnok a Czímer Csaba–Szalka Tamás pár, gratulálunk! A fiúk (nekem még mindig fiúk, együtt voltunk ifik, lassan úgy tűnik, ezer éve) jó pár éve játszanak együtt, a Galim csapatot erősítik amúgy, és a válogató döntőjében is játszani fognak. Csaba saját, átalakított precíziós rendszerét játsszák, a jelek szerint kitűnően. Jó hajrával második a Bódis Gyula–Honti László pár, amely viszont a korábbi precíziós rendszer helyett (mellyel nem értek el ekkora sikert) ezúttal természetes szisztémával dolgozott. A bronzérmet a szintén sztenderdet játszó Szilágyi László–Talyigás Péter pár szerezte meg, akik szinte végig a dobogón álltak, de végül nem tudták megelőzni Czímeréket, sőt, a finisben Bódisék erős utolsó napjukkal eléjük vágtak.

A kiesők közt kellemetlen meglepetés a női válogatott, vb-re készülő Zalai–Tichy pár, míg említésre méltó a végül kieső Jakab–Sztrapkovics remek utolsó fordulója, ugyanis 61 százalék feletti eredménnyel megnyerték a játéknapot – kár, hogy nem előbb kezdtek hajrába.

25. leosztás

Egy érdekes partit kaptunk is tőlük búcsúzóul.

Jakabék bemondták ezt az amúgy nem drámai szlemet, bár talán kicsit sokat licitált mindenki: a 4 szan hosszú treffet és némi káró támogatást ígért, Dél bevállalta a 12 ütést. Mit jelent vajon Kelet kontrája? Bizonyára vagy bármire bukik, vagy treff indulást kér (persze van, aki szerint épp kőrt, de ez talán a kisebbség). Amikor a felvevő kőrt hívott az asztalról (nem aduzhatott ki, hiszen a pikkeket le kellett lopni), Kelet elmehet az ásszal, és ekkor meg kell fontolnia, vajon miért nem indult el a partnere a kért treffel? A válasz: mert nincs neki! Tehát ez megfejthető lett volna – amúgy a lapszámok is ezt mutatják, hiszen az 5 pikket, és az 5 kőrt sejteni lehet, akkor pedig könnyen lehet 3–0 a maradék színekben a partnernél. Nos, Kelet nem ment be a kőr ásszal, ezért a fenti gondolatmenetre nem került sor, teljesült a szlem.

10. leosztás

Egy sikeres parti a bajnokoktól is be kell kerüljön.

Szalka Tamás (helyesen) kontrával jelentkezett jó indulóerős lapjával. Ezt a megoldást korábban némi éllel Gulyás-kontrának hívták (hivatalos definíció a szerzőtől: támogatás minden színben – igen, a kontrázottban is…), de valójában jó konvenció: az esetlegesen nem ideális elosztást (4–3–3–3) kompenzálja a laperő, és a partner hosszú színnel bátran tud küzdeni – lapereje egyedül nem lesz, hogy jelentkezzen, a kontrára viszont jönni tud. Ez is történt, Czímer Csaba harmatgyenge lapja a hatos pikkel máris épp egy nyikkanásra jó volt, így viszont Tamás már meg tudta kontrázni a merész 4 kőr vállalást, amit jó ellenjátékkal kétszer is buktattak, és topszkórt írtak Dumbovichék ellen.

29. leosztás

A végére pedig egy duplagémszerűség: Észak–Dél ugyan nem tudja a 4 pikket teljesíteni, az 5-öt azonban igen… (két asztalon legalábbis sikerült: Nyugat a második bukás reményében elhívott a treff ász alól, így teljesített az ellenfél), míg Kelet–Nyugat 6 treffje elvehetetlen, így licitálta Dumbovich Miklós.

A káró indulás elvette volna a szürt, de ennek semmi jelentősége sem volt, a válogatott vezére és állócsillaga kőr indulásra betakarította az összes ütést.

I/B
Az I/B-ben megtörtént, ami a múlt héten már felmerült: végül nem a sokáig magabiztosan vezető – szintén vb-re készülő – Szűcs Villő–Lajos Hanka nyert, hanem az utolsó két fordulóban magabiztos játékot mutató Vikor Dániel és Zöld Ferenc: míg Daniék a múlt heti 60 százalékukra ezúttal még rátettek egy lapáttal, és 62-t hoztak, addig a női válogatott párja mindkétszer 50 százalék alatt maradt, így csak az ezüst lett az övék. A bronzérmet a csb-n is feljutó Szigethy csapatot erősítő Kepecs Gábor és Mirk Gábor szerezte meg. Bár a korrekciókkal együtt beírt százalékok elég csalóka képet mutatnak az utolsó forduló eredményéről, az jól látszik, hogy a negyedik Topolyi Magdolna–Welker Jácint (szintén csb-feljutók a Lowellel) nyerte a játéknapot 65 százalék körül. Felkerült még az első osztályba Argay Gyula és Zsolt, apa és fia szép eredményt ért el ezzel, míg az utolsó feljutó helyet Benedek Áron és Szentandrási Gergely csípte meg.

A kiesési zónában nagy volt a tülekedés, némi meglepetés a korábbi válogatott Holyinka Péter kiesése, aki ezúttal szokásos partnere, Cziffra András mellett Csernátony Csabával játszott, ezúttal a kelleténél picit kevesebb sikerrel.

1. leosztás

Ezúttal is egy szép parti a bajnokoktól.

A 4 pikk jó felvétel a két lapból, bár több figura is hiányzik, jó játékkal ezt pótolni lehet. Az adu indulás után Dél szépen nem ment el a treff ásszal, a bubi impassz azonban segített: egy treff lopás után ki lehetett aduzni, majd a treff ász kiadása után Dél a biztosnak látszó treff kiszállást választotta, így azonban Észak végül beszorult a piros színekben, +480 és 85 százalékos parti, mivel a mezőny java 4 pikkig sem jutott el, nemhogy 12 ütésig.

II. osztály
A másodosztályt a múlt heti remek teljesítményre alapozva Tóth András és Csépán Gábor nyerte, ezúttal 53 százalék is elég volt, hiszen ellenlábasaik többnyire még ennyit sem tudtak hozni. Második lett Budinszky András és Talyigás András, míg a bronzot Wettl Mártáék hármasa hozta el, partnerei Kovács Márton és Pongrácz Dóra voltak. Bekő Márta és Révai Hanna is feljutott, bár a dobogós helyekről lemaradtak, míg Székelyhidi Tamás és Pölöskei András nagy hajrával, 65 százalék feletti utolsó fordulóval futott be ötödiknek, míg a végig feljutó helyen álló Lukácsi László–Hazai Tamás célfotóval ugyan, de lekéste a vonatot, és nem jutott be az öt feljutó közé.

5. leosztás

A bajnokok akcióban, a partiban pedig 8–5–0–0 elosztás, mi kell még?

Bár a pikk színt megtalálni mindenkinek sikerült szinte (Dél hogyan játszott 2 kárót? 2 treff – passz – 2 káró – körpassz talán), még a kisszlemet is csak négyen mondták be, míg a győztes pár kontrával teljesítette a 7 pikket – a 2470 a kupában is jól jönne.

III. osztály
A harmadosztályban több meglepetés is született, bár ezek nem befolyásolták jelentősen a végeredményt. A Frisch Anita–Els Toutenel–Takács Tímea hármas az utolsó fordulóban csak 49 százalékot szerzett, így nem lett meg a 60 százalékos átlag – 8 játéknapon az 59 százalék is elképesztő teljesítmény persze! Pazar napja volt Hegedűs Gálnak és lányának, Júliának, akik (korrekcióval együtt) 71 százalékot szereztek, és simán lettek ezüstérmesek, míg a végig dobogós Spielmann János–Véghelyi Márta szerezte meg a harmadik helyet.

Döbbenetes, de ebben az osztályban is volt 8–5–0–0 elosztás, ezúttal kevesebb izgalommal, a partnernél a másik két színből volt 6–5…

27. leosztás

Az utolsó partiban viszont nem volt unalom, Nyugatnak 7–6–0–0-ja volt ezúttal.

Érdekes kérdés, hogyan érdemes a káró kisszlemet játszani (a nagyszlem talán túlzás). Vajon kőr impasszt kell adni aduzás után, vagy megpróbálni lelopni egy kőrt a viszonylag magas aduval (mindössze a tízes volt kinn, ami magasabb az asztali aduknál)? A kisszlemben talán nem kell próbálni lopni, hiszen akár a tízes, akár a dáma megjelenése még 4–1 kőr esetén is elegendő, míg a 3–2 elosztás esetén sem biztos a 13 ütés. Ezúttal minden út sikerre vezetett.

Vége tehát a párosbajnokságnak, még egyszer gratulálunk a bajnokoknak, feljutóknak, míg a jövő héttől a Magyar Kupa küzdelmeit játszhatjuk. Figyelni nem lehet sajnos, mivel a selejtezőket (lassan már mondhatjuk: szokatlanul) igazi kártyával fogjuk játszani, a főtáblán majd újra visszatér a Lovebridge.

Kupára fel!