Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. február 17.

Helyosztó – MP-bajnokság 2022, 7. forduló

Minden osztályban lejátszották a hetedik, tehát utolsó előtti fordulót. Sajnos úgy alakult, hogy ezúttal maga a szerző vált (partnere betegsége révén) távolmaradóvá, így a szokásosnál kevesebb saját történettel, de remélhetőleg elég érdekes partival szolgálunk ezúttal is.

A múlt hétvégén válogató mérkőzést rendeztek, ahol a nagy esélyes Dumbovich csapat magabiztosan győzte le az igazából az U31-es Eb-re készülő fiatalokat – rájuk különböző hatással volt a játék és az eredmény, erről említést is teszünk.

I/A
Az első osztály eheti fordulóját kemény fiúk, helyesbítek: „a” Kemény fiúk nyerték, közel 64 százalékos teljesítménnyel, ezzel máris a hetedik helyre lőtték magukat előre. Budai–Tubak 59 százaléka arra volt elég, hogy kimásszanak a kiesőzónából, de nem árthat még egy elfogadható forduló a jövő héten. Úgy látszik, rájuk jó hatással volt a hétvégi válogató (a nagy vereség dacára).

A fordulóban 3–6. helyen végzett párok foglalják el a bajnokság első négy helyét, ezzel is igazolva jó formájukat. Továbbra is vezet a Szalka–Czímer páros, Szilágyi–Talyigás és Bódis–Honti követi őket, negyedik Kuttner és Harangozó. Gyengébb fordulójuknak köszönhetően a dobogóról az ötödik helyig csúszott a Fischer–Konkoly pár, őket bizonyára jobban megviselte a sok hétvégi játék.

13. leosztás

Az első néhány parti kevesebb izgalmat hozott (ha némi késés miatti parti elvevését nem tekintjük annak), de a 13-as szerencsésnek bizonyult, ha eseményt vártunk.

Itt például elég jól ítélték meg a helyzetet többen is, bár talán a kontra kicsit optimista a 6 káróra – ezúttal talán meg lehetett volna találni a 6 kőr mentést, ami csak a pikk lopáson bukik kettőt, tehát még a gém ellen is jó. Hogy miből gondolták többen is, hogy már az 5 káró elbukhat, rejtély. Szilágyi László például remekül látta, hogy ha partnernek nincs kontrája a káró szlemre, akkor jó lesz a mentés.

Az unalmak folytatódni látszottak, a következő két parti majdnem „országos átlag” lett (azaz minden asztalon azonos eredmény született), végül egy felvevő elbukta, amit mindenki más megcsinált, hogy ne így történjen.

22. leosztás

Egy újabb „mentsünk vagy ne?” parti, egy érdekes csavarral: a mentés rossz, de a megfelelő számú bukáshoz meg kell találni a jó ellenjátékot, ez senkinek sem sikerült, így a bell gémet a többség 800 helyett 300-ért mentette.

A legnagyobb írást pedig a Csehó–Sándor páros érte el, amikor a szokatlan indulást kérő kontrára jó reagált a partner, azaz pikkel indult.

Ezúttal a kevésbé informatív licit a Hittmann-rendszer kárára vált, nem tudtak kimenni a jó 4 kőrbe, –500.

I/B
Az I/B-ben a korábban biztos befutónak látszó Szűcs Villő-Lajos Hanka pár is megsínylette a hétvégi válogatót, hiszen ezúttal csak 48 százalékot tudtak elérni, míg a hosszú hajrát nyitó Vikor–Zöld kettős megnyerte a fordulót (közel 63 százalék!), és szinte beérte az élen Villőéket, izgalmas utolsó forduló várható. Az Argay család ezúttal csak 51 százalékot csinált, de őrzik helyüket a dobogón, őket kergeti a Benedek Áron–Szentandrási Gergely pár, akik a hetedik fordulóban a másodikok lettek, és szintén szeretnének a dobogóra állni, bár ők bizonyára a feljutásnak is nagyon örülnének. Ferenci Györgyöt és nejét, Réti Zsuzsát ismét dicsérnem kell, ezúttal 55 százalékot szereztek, és már a nyolcadik helyre rakétáztak, akár a feljutás is meglehet. A nyolcadik X táján ez igen szép teljesítmény, látszik, hogy sokat tanultak annakidején az idős mestertől, Gabos Gábortól, akivel Zsuzsa évekig játszott.

Egy érdekes parti arról, amiről talán kevesebb szó esik ezekben a cikkekben: a párosverseny taktikákról. Azokat a mondásokat ismerjük, hogy „pároson megcsinálni kell a gémet, nem bemondani”, vagy „ne feltétlenül játsszunk buktatásra, inkább ne adjunk ütést”. Nos, ezekről persze lehet vitatkozni, ami azonban biztos, hogy sokkal gyakrabban adunk éles büntető kontrákat, mint csapatversenyen. Ha teljesül mégis a felvétel, az ugyanolyan nulla csak, mintha betömtünk volna egy lehetetlen szürt egy felvételbe. Ha azonban sikerül, akár az egy bukás is (bellben: a mágikus 200) nagyon jó lehet.

Erre példa az alábbi parti a fordulót nyerő Vikor Dániel és Zöld Ferenc bemutatásában.

22. leosztás

Már az újranyitás is kétséges, és a passz sem mindenkinek jutna eszébe a kontrára, de az adott partiban remekül működött, az így szerezett +300 pedig topszkór lett.

II. osztály
A másodosztályban a Tóth András–Csépán Gábor pár elhúzott a többiektől, 64 százalékos fordulójukat meg sem tudták közelíteni az élmezőnyben, és több, mint 2 százalékos az összesített előnyük. A további feljutó helyekért nagy a harc, Budinszky–Talyigás ezúttal második, Bekő–Révai pedig harmadik, de akár az első 12 közül is bárki odaérhet a feljutó helyekre jó utolsó fordulóval.

21. leosztás

Az eheti partit a forduló győztesei csinálták jól.

Nemcsak bemondták a jó 6 kőrt (meglepő módon a mezőny több mint fele kimaradt belőle), hanem 13-at is ütöttek. A helyes aduszín kezelés ugyanis az impassz a dámával, amikor pedig ebbe esik a bubi, akkor persze megismételni a már felfedett király elleni bekerítést. (Macskásy Gábor véleménye szerint: „Az adu kezelése szerintem nem úgy jó, ahogy írja a szerző, még pároson sem. Kár elbukni a szür miatt egy olyan szlemet, amit 13-ból csak 4 pár mond be, hívjuk le az ászt, az a legbiztonságosabb, ha egyet kiadhatunk.” – a szerk.)

III. osztály
A harmadosztályban a Frisch–Toutenel–Takács hölgytrió megint lekaszabolta a mezőnyt, ezúttal is 60 százalék felett hoztak, és ezzel az átlaggal vezetik is a mezőnyt elképesztő fölénnyel. Spielmann János és Véghelyi Márta is őrzi második helyét, de ők még nem ihatnak előre az ezüstérem bőrére, nyakukon ugyanis Hegedűsék és a Pirity–Szabolcsi pár is, akik picit többet szereztek náluk a fordulóban, érdekes lesz, kik érhetnek oda a dobogóra még.

9. leosztás

Egyedül az élen állók oldották meg jól ezt a szlempartit.

A 6 káró nagyon biztos felvétel, sőt, a nagyszlemnek is elég jók az esélyei, hiszen ha 2–2 az adu, már lehet is teríteni, ha nem, akkor esetleg szükség lehet a treff impasszra. Nos, a káró jó volt, a treff nem, ezért a szanzaduban utazók elbukták a szlemet (persze nyílt lapokkal teljesíthető, hiszen Nyugat nagy bajba kerül a kárók és pikkek lehívására, és vagy eldobja a kőrjeit, ami adja a 12. ütést, vagy megkapja kőrrel az ütést és bele kell hívjon a treff ász-dámába), míg a 6 káróban 940-et lehetett írni.

Izgalmas véghajrá várható tehát szinte minden osztályban, a jövő héten finálé!