Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. január 13.

Helyosztó – MP-bajnokság 2022, 2. forduló

A 2. fordulóval folytatódott a párosbajnokság minden osztályban. Sajnos ezúttal is voltak kimaradók és helyettesek – ez már csak egy ilyen bajnokság lesz. A szövetség lazított a hiányzási szabályokon, így talán könnyebb lesz kihagyni egy fordulót, ha nem érezzük jól magunkat és kitartó keresésünk ellenére sem sikerül helyettest találni.

Olvasóim szerencsére vették az adást, és kaptam néhány partit, ezeket is belefűztem a mondandómba.

I/A
Az első osztályban a Kelen–Kovács–Szappanos trió vezet, talán némi meglepetésre. Igaz, Kelen Charlie ezúttal csak Brüsszelből drukkol, így nem szegélyezi annyi bukott szlem az útjukat (egy 7 szan kontra –2 becsúszott így is). 61 százalék feletti fordulójukkal ugrottak az élre. Őket követi a már klasszikusnak számító Szabó–Marjai, akik hol szét-, hol összeülnek, ezúttal 56 százalékot szereztek, míg Szilágyi–Talyigás 52 százaléka miatt a harmadik helyre csúszott ezúttal (pedig a szlemeket jól licitálták…).

4. leosztás

A főtitkár fontos személy a szövetségben, tehát ha ő küld partit (hiszen ezúttal nem tornavezetőként, hanem játékosként szerepel), akkor azt illik beleírni a cikkbe…

A parti hullámzó eredményt mutatott: először a treff indulás adott egy ütést a felvevőnek, aki normálisan (bubi impasszt adva) kezelte az adut. Így, ha minden jól sikerül, akár szürt is csinálhatna. A felvevő azonban másként képzelte a figurákat, és kevésnek vélte az asztali lemenetet, ezért kézből a káró királyt hívta! Ha úgysem szökik, vagy beesik a dubló bubi, elfogadható játék. Fogytak az ütések, mivel a kőr tízes impassz is elmaradt, de végül happy enddel zárult a történet, sikerült elszöktetni a kézi utolsó adut, így teljesített, bár Winkler Gábor még megpróbálta: Szipókám, nem te hívsz? Sajnos, a technika leleplezte.

Kelen Károly felhívta a figyelmet az élen álló Szappanos Géza játékára a partiban:

Mire gondolhatott az olimpiai bajnok, hogy mély impasszt adott aduban? – teszi fel a kérdést Charlie a távolból. Nem hagyja válasz nélkül: „Az ellenfél nem indult a kőr ász-királyból, nincs neki. Káró nyolcassal kezdett, nincs nála az ász. Közbeszólt 2 treffel viszonylag gyenge lappal: kell, hogy szinglije legyen… Így jár egy olimpiai bajnok agya. Ráadásul gyorsabban, mint a villám. És van bátorsága rá is játszani.”

Hozzáteszi még, hogy Kelet elbuktathatja a felvételt, ha a második pikk hívásban a kilencest fedi a tízessel vagy a dámával. Utána már csak egy lemenet van, Dél nem tudja az adut is és a kárót is az asztalról hívni… Nyugat jobban tette volna, ha eggyel több treffet tart, és eggyel kevesebb kőrt. Úgy Dél nem csinál szürt, ha az első treffet megüti. De ha nem üt rögtön az ásszal, hiába vadássza le Nyugat a dámát a treff király kihívásával, Kelet nem bír treffet hívni a káró ász után, és előbb magasodik a felvevő kőrje, mint az ellenjátékos treffje.

6. leosztás

Bár az ember nem szereti fényezni magát (vagy csak kicsit), ezúttal nem tudtam elkerülni, hogy egy saját felvevőjátékomat is megírjam.

A 4 kőrt rajtam kívül mindenki elbukta, holott a gép szerint benne van. Ez persze nem jelent semmit, hiszen néha természetellenes játék kellene a teljesítéshez. Nos, ezúttal nem erről volt szó.

Ahogy a legtöbb asztalon, nálam is a pikk kilences volt az indulás. Úgy véltem, hogy talán két rövidsége nem lesz, illetve talán aduütésből lophat Észak, ezért (a bubi bekerítése céljából) betettem a tízest, amit vitt a király, és pikk jött vissza. Az asztalon ütöttem, a közlekedés kevés, megadtam a treff impasszt, vissza is hívták jobb híján. Itt jött a kulcspillanat, amit a többiek elszalasztottak: lehívtam a harmadik treffet! Ha Észak ad, akkor maximum dubló aduja lehet, és lehet az ásszal kezdeni az aduzást, mint a legtöbben. Ő azonban erre persze dobott (nem tudta, hogy lophat-e, ha pl. a partnere Qx-vel született aduból, nagy baj lenne adut tenni), én pedig láttam, hogy 2-3 aduja lesz, ezért a dámát hívtam – a hátul levő szingli király persze baj lett volna, a szingli bubi viszont felgöngyölítette volna az egész színt. Innen már könnyű volt, aduval közlekedve a vesztő káró eldobható volt a pikk ászra.

17. leosztás

Végül egy unalmas(nak látszó) nagyszlem.

A többség szépen bemondta a jó esélyű 7 szant, és teljesített, azonban négyen is kimaradtak ebből a jó felvételből. Itt az okok általában a türelmetlenség, illetve a fegyverek hiánya lehettek, talán érdemes erről a partiról beszélgetni azoknak a partnerrel, akik nem találják meg ezt a betonbiztos felvételt. Javaslom a partit nem játszó pároknak, hogy beszéljék meg, hogyan kell licitálni az adott partit: Észak hogyan tudja rettentően erős egyenletes lapját licitálni? Dél hogyan tud ezzel szemben 6-os pikket és szlemérdekeltséget mutatni?

I/B
Az I/B sem múlt el izgalmak nélkül. Lajos Hanka ezúttal sem tudott játszani (update: a vírus döntötte le őt is a lábáról, de jövő héten már játékra jelentkezik), így Szűcs Villő egy korábbi csapattárssal, Bekő Máriával játszott ezúttal, talán mondanom sem kell, hogy pazarul, hiszen továbbra is ők vezetik az osztályt, ezúttal 57 százalékkal nyerték a fordulót.

6. leosztás

Szentandrási Gergelytől kaptam ezt a partit, aki épp az élen állók ellen játszotta ezt a 3 szant.

Hogyan kellene játszani a partit? A többség 11-et ütött (vagy 12-t, ellenjáték hibával – folytatta Észak a kőrt a pikk király után), ez azonban talán nem olyan egyszerű. A passzívnak tűnő kőr indulás után megadjuk a pikk impasszt, eddig könnyű, és pikk jön vissza. Próbáljuk magasítani a kőrt? Esetleg adjunk valamerre treff impasszt? A szín önmagában is érdekes: ha balra van a dáma, persze először hívjunk kicsit a bubihoz, és reméljük, nem több, mint két kártya van mellette. Északon azonban a Q9xx is elfogható, ha arra játszunk – persze ahhoz valami extra információ is kell, hogy bekerítsük a kilencest.

Nos, okosat nem tudok mondani erről a partiról, a kőrt meg kell próbálni, és utána figyelni esetleg, mit dob Dél, bár közben a kezünk is szorulóban.

Ezek a párosverseny szépségei, vajon kinél van a dáma? Nem mindegy, hogy 10-et, 11-et, esetleg 12-t ütünk – ez csapatversenyen bizony nem egy izgalmas parti.

II. osztály
A másodosztályt a rutinos Tóth-Csépán páros vezeti, ezúttal 62 százalékot értek el. Őket követi Lukácsi-Hazai és Bekő-Révai, akik egyaránt 59 százalék felett teljesítettek a héten. Bekő Marcsit már emlegettük, hiszen az I/B-ben helyettesített, Hazai Tamástól pedig egy jópofa partit kaptunk, íme.

4. leosztás

A jól sikerült blöff után már nem volt esélye Észak–Délnek (talán Észak ha közbeszól az első kanyarban…). Lássuk Tamás kommentárját:

1 pikk: Talán szokatlan licit az ilyesmi, de Kelet ezt a kis füllentést választotta annak érdekében, hogy elkerülje a szan pozíciót üres majorjaival. Nyilván a partner pikk emelése után történt volna egy kis kalamajka, de ezt a kockázatot érdemes volt vállalni.
Nyugat passza: négy kis kőrrel nem tűnt jó ötletnek elfoglalni a szan pozíciót, ráadásul a partner pikk licitje is elég lehangoló. Még jó, hogy a kontrára lehet passzolni.
2 káró: talán hagyhattuk volna Északot 1 szant játszani, de ki tudja, hova vezet majd a partner pikk indulása, különösen érintkező figuráiból a magasabbik, szóval inkább a küzdelem.

Így hát a szantól való menekülés a topszkórba vezetett. Mellékhatásként pedig így sikerült az ellenfelet a terített 4 pikkből kiblöffölni. Nem ez volt a cél, de így sikerült. (Észak passzolhatott volna a kontrára, akkor ha Kelet ki is megy az 1 pikk kontrából, Dél számára nyilvánvaló lesz a vonal pikk fitje – a szerk.)

Bár a 4 pikk buktatható, mindenki tízet ütött pikk játékban, így a 130 a másik irányba igen jól mutatott a szkórlapon.

III. osztály
A III. osztályt még mindig, bár csökkenő előnnyel vezeti a Spielmann-Véghelyi, ezúttal 59 százalékot szereztek, azonban a Frisch-Toutenel-Takács női trió egy szép 64 százalékkal szinte behozta lemaradását, nagy izgalmak várhatók. A Hegedűs család (a felnőtt válogatott Hegedűs Gál lányával, az ifiben ugyanerre hajtó Júliával játszik) is odaért a dobogóra, bár nekik picit nagyobb a lemaradásuk, de hosszú még a bajnokság.

2. leosztás

Egymás ellen játszott az első két partiban a két éllovas, és a hölgyek el is hozták a pontok javát. Előbb passzívan, mivel Spielmannék 4 pikket csináltak, ahol a 3 szanban is tíz ütés szerezhető, majd Frischék bemondták ezt a 3 szant.

(A licit kreált.)

Látható, hogy a treff indulás buktat, azonban nem meglepő módon Dél kőrrel jött. Ezután sem volt egyszerű: bár van 4 káró, 2 kőr, 2 pikk és 1 treff ütés, nincs 3 kézbemenetünk, hogy a majorokat mind meghívjuk (a treffet nyilván nem használhatjuk el erre), tehát egy kis segítség kellett még ezután is a teljesítéshez (Dél a pikk ász ütés után bizonyára folytatta a kőrt, kimagasítva a tízesét).

Folytassuk jövő héten, továbbra is várom az olvasói partikat!