Csak még egyszer ismét megtörténik – csb I/B 5. forduló

Csapatversenyen a gémre koncentrálj! Gémig agresszíven, utána óvatosan – hallom az örök érvényű tanácsot. Az I/B 5. fordulójából két parti következik – ahol nem a gém magasságán küzdöttünk.

Mottó: Induló ellen ritkán lehet kisszlemet mondani.

29. leosztás

Mit licitálunk?

A mezőny 14 csapatából 10 asztalon a lap induló ellen nem kívánt szlemre törni, és 4 kőrrel zártak, a passzos partnertől sokat nem várva.

Csapatunkból Mirk Gábor azonban többet látott a lapban, és kontrázott. Bárány György 2 pikkel válaszolt, és ezzel kinyílt a tér. Gabó 5 treffel exclusiont adott, azaz a treff ászon kívüli kulcslapokra kérdezett. Az 5 pikk két kulcslapot válaszolt, és máris repült a 7 pikk. A kőr dáma vélhetően impasszban ül, és bár lehet fatális kőr és /vagy pikk elosztás, az esélyek nem rosszak.

A mezőnyben egyedül vettek fel nagyszlemet, 17 pontot írtunk. Még Pölöskei András és Székelyhidi Tamás vettek fel (kis)szlemet – hasonló licitmenet utána András 6 pikkel zárt, ami szintén jól (13 ponttal) fizetett.

Mottó: Ilyen csak (még) egyszer történik

Hétfőn jelent meg egy rövid beszámoló a Kibic IMP-versenyéről, ahol három partiban is az ellenfél licitált színében a gémbemondás bizonyult jó üzletnek. A keddi 11. partiban újabb tanulsággal gazdagodtam.

11. leosztás

Kedves és fegyelmezett ellenfeleink, a Sinkovicz házaspár transzfer válaszokat játszik minor indulásra, és gyakran volt kopognivalójuk – minden ilyen helyzetre gyorsan és korrektül jeleztek és megadták a részletes felvilágosítást. A 11-es partiban 1 káróval indult Nyugat, és én Északon nem a tankönyvi megoldást választottam:

Kontráztam. Keleten Andrea alertált és 1 kőrt licitált, ami megállapodásuk alapján legalább négyes pikket jelentett. A virtuális tálca ahogy átért, partneremtől 2 pikk állt rajta. Ez most vagy hosszú treff, és fogást keres a 3 szanhoz, vagy valami félrement. A másodikra szavaztam, ezt játszottuk – partneremnek negyedik pikk ásza, az ellenfélnek ötödik pikk QBT9-e volt.

Péternek a sikén pikkből kellett volna aduval indulnia, de ezt a LoveBridge nem engedte. A második treffet ugyan Kelet ütötte, és tudott egy adut hívni – de a három külső figura mellett öt adut is lehet ütni, azaz a parti teljesül. Mint kiderült, az egy bukás is jó mentés, hiszen Kelet–Nyugaton a 2 szan is benne van, de sokan játszottak 2 treffet is.

Ezt jól eltaláltad, jegyeztem meg a parti végén partneremnek.

Na ja, mondta, annyi mindenre kopogtak, elfelejtettem megkérdezni.