Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2019. november 6.

A hét meccse – csb 2019, 8. forduló

Az I/A osztályú csapatbajnokság nyolcadik napján végre teljes fordulót rendeztek, így a LoveBridge program segítségével valamennyi mérkőzést figyelemmel tudta kísérni az úri közönség. Az érdeklődés középpontjában a GAMAX–Galim rangadó állt, az előzetes esélyeket a bukméker így állapította meg: GAMAX 2,40, Döntetlen 2,30, Galim 2,35. A csapatok összeállítása a következő volt: GAMAX: Dumbovich Miklós–Winkler Gábor, Homonnay Géza–Lakatos Péter; Galim: Gál Péter–Kemény György, Marjai Péter–Szabó Csaba, Czímer Csaba–Szalka Tamás. (Szabó Csaba Winkler Gáborral – Fotók: Surányi Marcell)

Három unalmas húzó partival kezdődött a mérkőzés, ezért virtuálisan körülsétáltam a teremben, hogy valamilyen érdekességet találjak. Találtam.

2. leosztás

A  3 szanokkal nem volt gond, de két asztalon is 4 pikket játszott Dél. Magyar Péter ellen ütött a kőr ász és kőrrel jöttek vissza. Péter lopott és pikket hívott. Kisgyörgy Lajos berobogott az ásszal és kis pikkel kiszállt, így a bukást nem lehetett elkerülni. A Szigethy színeiben játszó Kepecs Gábor ellen is azonos volt az első két ütés, de amikor pikket hívott, Nyugat kis lapot tett. Ha Gábor eltalálja, hogy a bubit kell rakni, akkor érdekesen alakult volna a biztos bukónak tűnő parti. A felvevő lehív két treffet és átfordul káróra. Ha Nyugat lop, a király felülllopja és csak két pikket fog ütni az ellenvonal. Ha Nyugat sohasem lop, az asztal treffeket dob. Amikor három pikk marad Délen és Nyugaton, a felvevő kis pikket hív, és a tízese még ütni fog. Ha az első pikkre az asztal a királyt teszi, akkor nem ugyanez a helyzet, mert a harmadik káróra Nyugat a pikk dámával belop, kőrt hív, Kelet az adu nyolcassal kihajtja Dél tízesét. Amikor Dél hívja az utolsó kárót és treffet, akkor Nyugat egyiket sem lopja el, így a két lapos végállásnál nem csak a pikk ász üt, hanem a kilences is. Ugye, ugye, Nyugaton ilyen adufelszereléssel sem árt vigyázni! (Czímer Csaba és Homonnay Géza)

Visszatérve GAMAX-ékhoz, ha nem is sokkal, de egy kicsit érdekesebb játszma következett. 

4. leosztás

A nyílt teremben Dumbovich Miklós nem találta el az azonnal buktató kőrfigura indulást, kis treffel kezdett. Szabó Csaba ütött a dámával és a királlyal folytatta. Dumbovich nem hibázott, a treff ász után kőrre fordult, két bukás. Ha Csaba lehívja káró ütéseit és a sikeres pikk dáma elleni impasszra bazírozza a felvevőjátékot, akkor hazaért volna, de úgy látszik jobban bízott abban, hogy vagy jól fekszik a kőr, vagy a játék korai szakaszában Észak nem találja meg a jó ellenjátékot. De nem akárki ült az asztalnál és megtalálta... A másik teremben Lakatos Péter 5 kárója teljesíthetetlen volt, 3 IMP a GAMAX-nak. Azokon az asztalokon, melyeken Kelet játszotta a 3 szant, kőr indulásra többnyire teljesítettek, mert a pikk impasszra alapozták a sikert.

Mivel indulsz?

5. leosztás
Káró kezdésre sok esélye nincs a felvevőnek, mert Nyugat üt a kőr ásszal és ki kell adni egy kőrt, két kárót és egy treffet. Persze ha Kelet a bubit teszi elsőre, hogy megtudja, kinél van a káró dáma, akkor Nyugat válthat (mindenki a király tette). De a gyanútlan felvevő ekkor is ronthat, mert ha a pikk felszedése előtt a magas kőrre szabadulni akar a káró vesztőtől, akkor bukik. Ez történt azoknál az asztaloknál, melyeknél aduval indultak.

6. leosztás

A kedvező szkórhelyzetet kihasználva mindkét Észak–Dél közbeavatkozott Kelet erős 2 treff indulása után. A zárt teremben Czímer Csabát már 3 treffben elkapták, mert Lakatos Péter kontrával nyitott újra, a nyíltban Winkler még 4 treffet is mondott Délen, de megúszták, mert Szabó Csaba a bukós 4 pikkre vállalkozott a buktatás helyett. Kevés Kelet indult 2 szannal a 21 pontos lappal, valószínűleg azért, mert a kéz 2 hibapontos, mint némelyik totókulcs. A három ász és két tízes a Pavlicek-szabály* szerint 22 pontra tolja fel az értéket, az ötös szín sem rossz, ráadásul treffben nincs is fogás. A 2 szan indulással Dienes Ödön járt a legjobban, mert partnere lepasszolta, és ez a felvétel még éppen benne volt (mások transzferáltak pikkre, és jó ellenjátékra már a 3 pikk is bukik). (Szalka Tamás és Lakatos Péter)

A GAMAX a következő partiban is jobb töredékben landolt, és az első oktáv után tetemes, 20–1-es hátránnyal cserélt a Galim, a nyílt teremben Marjaiékat Gál Péter–Kemény György váltotta fel. Az első parti, azaz a 9. leosztás nekik sem hozott szerencsét, mert ők is és csapattársaik is buktak. Az döntött, hogy mansban bell ellen mit licitál Észak osztóként az alábbi lappal:

Én azt tanultam annak idején, hogy a 7222 elosztást kizáráskor túlságosan ne szeressem. Dumbovich 3 pikket, Czímer 4 pikket mondott, de akadt 2 pikkes indulás is a mezőnyben. A 4 pikket persze könnyen meg lehetett büntetni, így a partin a konzervatívak írtak, a merészek pedig nem.

A bridzsben kell a szerencse is.

A 2 pikk talán pontválasz lehetett, a többi licitre nem tudjuk a megfejtést, de valószínűleg nem sokat segít az sem, ha megmondják. Annyi bizonyos, hogy a 3 treff és a 3 pikk természetes licitek voltak. Mivel indulsz?

Csak a kőr indulás buktat. Az összes asztalon el is bukták a 3 szant, mert mindenhol Nyugat volt a felvevő. Dienes Ödön viszont Keleten vállalkozott, ráadásul neki eggyel többet is kellett ütnie, mint a többieknek. De káró kezdés és folytatás után ezt a tervet túl is teljesítette, mert tizenkettőt ütött, és +11 IMP-vel gazdagította csapatát, a Grand Thorntont.

12. leosztás

Ebben a partiban Délen kellett résen lenni. A 4 pikkben káró kezdés után Észak üt az ásszal és treffet hív, treff király, treff folytatás következik. Ha Kelet most a pikk bubit hívja és Dél elalszik, azaz kis pikket tesz, akkor a felvevő eliminálja a kárót és a treffet, majd pikkel ütteti Délt, akinek el kell hívnia a kőr király mellől, de a dob-loppal sem lenne beljebb. Kemény György nem ezt az utat választotta. Ő is eliminálásra játszott, de a Délnél levő szingli pikk ászban reménykedett. Winkler Gábor az ő szintjéhez képest könnyű helyzetben volt, ütött az ásszal és visszahívta a pikket. Kemény a végén még megpróbálkozott a kínai impasszal, de nem jött be, egy bukás és húzó, mert a másik asztalon sem jártak sikerrel. (Az előtérben a LoveBridge, a háttérben Kemény György, jobbra Winkler Gábor)

Ahol treffel vagy kőrrel kezdett Dél, ott nem volt nehéz a teljesítés, de káró indulás után Északnak treffet vagy kőrt kell hívnia, hogy ne kerüljön Dél bajba. Volt olyan felvevő, aki sikeresen játszotta el az altatóorvos szerepét, így a bukós felvételt több helyen is teljesítették.

14. leosztás

Mindkét asztalon azonos volt az első három licit. Dumbovich kontrával, Czímer Csaba 4 kőrrel szólt közbe, és ez döntött, mert a 4 pikket meg lehetett csinálni, a 4 kőrt viszont csak látnoki játékkal vagy jóindulattal, +11 IMP a GAMAX-nak.

Már 36–1 volt az állás a GAMAX javára, amikor a 15. leosztásban a nyílt teremben Kemény 4 pikk közbeszólása 6 kőrig hajtotta az Észak–Dél vonalat. Kiállt két káró ütés, egy bukás és +100. A másik asztalon Homonnay Géza nem volt ilyen bátor, ő csak 3 pikkel avatkozott be, így a Galim le tudott állni 4 kőrben, +650 és 13 IMP a Galimnak. A második félidőre 36–14-es GAMAX-vezetéssel fordultak a csapatok.

A 19. játszmában egy szenzációs ellenjátékot láthattunk. De nem a főmérkőzésen, hanem a Visoft egyik asztalánál.

19. leosztás

Szilágyi kedvező szkóros harmatgyenge 3 kőrje után Kelet–Nyugat gém alatt nem tudott leállni. A 4 pikk felvétel elsőre reménytelennek látszik, de érdekesen alakultak a dolgok. Talyigás Péter a treff királlyal kezdett. Macskásy Gábor ütött, és azonnal kis kárót hívott. Ez a Morton’s Fork Coup-hoz hasonló helyzet lehet – gondolta Talyigás –, és beszaladt az ásszal (ha kicsit tesz és Kelet dubló káró királlyal született, akkor üt a dáma, és az egyik magas kőrre esetleg elmegy a kézi káró király). Ezzel a gém már otthon is van, mert a felvevő kiad egy treffet és egy pikket, mivel Észak egyik pikk figurája elfogható. Dél lehívta a treff dámát és a treff kettessel folytatta. Macskásy lopott a nyolcassal és azt hitte, hogy teljesíteni fog, mert Szilágyi a királlyal(!) lopta felül az asztalt. A káró hívást vitte a király, és már  csak a „tudottan” Délnél lévő pikk bubit kellett elfogni. Kelet kis pikket hívott a tízeshez és... bumm! Ütött a bubi, egy bukás. Nem tudom, hogy mi történt az asztalnál, de ha én vagyok a felvevő, akkor engem e varázslat után lehet, hogy megüt a guttmann. De mi történik, ha Szilágyi a bubival lopja felül az asztalt? A káró visszahívást üti a dáma, és a pikk dáma körbeengedésével a felvétel teljesül. A cseles ellenjáték 6 IMP-t hozott a Visoft konyhájára, mert odaát 3 pikket kellett csak játszani, de azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy Syl megtévesztő játéka több pontot is megérdemelt volna. (Gál Péter)

A 24. leosztásban Czímer–Szalka egy esélytelen 6 treffet bukott,  +10 IMP a GAMAX-nak.

25. leosztás

A nyílt teremben Marjai Péter a pikk hetessel kezdett. Kiadó egy adu és a két piros ász. Az egyik verzió az, hogy a  felvevő az asztalon üt az ásszal és azonnal kőrt hív, melyre nem is muszáj berakni a királyt, mert ha az ász Nyugatnál van, majdnem biztos, hogy beszalad vele. Az újabb pikk hívást üti a kéz és káró következik, tehát arra kell játszani, hogy a magas pikk nem a káró ászos kezében van. Dumbovich Miklós máshogyan próbálkozott. Ő először kézben ütött és a káró királyt hívta. Kelet kivárt. Észak jól folytatta, mert treffre váltott, és treff király, treff ász után treffet szeretett volna lopni, de Kelet a pikk kilencessel felüllopta. Ha a harmadik treff előtt lehívja a pikk ászt, már haza is ér, mert a treff folytatást akkor is lopja, ha Nyugat nem fedi le a bubit, és káró folytatásra magasra tudja lopni az asztali treffet Az egy bukás nem nézett ki jól, de a másik asztalon Gál–Kemény 5 pikkig jutott. Homonnay Géza a kőr ász alól indult, így teljesíthetővé vált a felvétel. Kemény ütött a királlyal, kőrt lopott, de treffel ment kézbe az újabb kőr lopásért. Ezután lehívta a pikk ászt és a káró királlyal akart Északra jutni. Homonnay ütött az ásszal, treffet hívott és a pikk kilences itt is ütött, húzó.

27. leosztás

Lakatos az 1 szan után harmatos lapjával közbeszólt 2 treffel, amivel a nemes színeket ígérte. De nem volt szerencséje, mert partnerének ezúttal rossz lapja volt. A kontrázott 2 kőr felvételt Észak–Dél a 3–2-es aduval szürrel teljesítette, csak az volt a baj, hogy nem Észak, hanem Kelet volt a felvevő. A négy bukás és a –800 8 IMP-jébe került a GAMAX-nak, mert a másik asztalon Szabó Csaba nem szólt közbe, és a két szürrel teljesített 3 szan is csak 460-at ért.

28. leosztás

Lakatos kontrázott 4 kőr felvétele csak a látnoki pikk kezdésre bukott volna, Kemény azonban káróval indult. A felvevő kézben ütött, lehívta a kőr ászt és kárókat hívott, egyenlő és +590 a GAMAX-nak. A másik asztalon Dumbovich 1 pikkel közbeszólt, és ez odáig vezetett, hogy Winkler hatos pikket vélelmezve Északnál 4 pikkel küzdött. Ez a felvétel legalább kettőt bukik, de Szabó Csaba 5 kőrt mondott, mert nem tudta, hogy ki zár ki kit. Dumbovich persze pikkel indult, és a felvétel csendes két bukással ért véget, 13 IMP a GAMAX javára.

A FÉSZEK-nek is drága volt ez a parti, mert az a ritka dolog történt, hogy a Budaörs 17 mindkét asztalon gémet teljesített.    

30. leosztás

Szabó Csaba nem volt könnyű helyzetben a 3 szan bemondás után. Arra gondolhatott, hogy Keletnek hatos a treffje és négyes a kárója, így pl. dubló pikk ász esetén a felvevő pikket nem ad ki az 5 treff felvételben. Marjai Péternek azonban csak ötös volt a treffje, és a lejátszásban a treff dáma esésére játszott, két bukás. A másik asztalon is egy az egyben ugyanaz volt a licit, de Lakatos a 3 szanra passzolt. Ezt a felvételt csak akkor lehetett volna elbuktatni, ha a pikk indulást elsőre vagy másodjára üti a felvevő. Homonnay azonban nem követte el ezt a hibát, +400 és +11 IMP a GAMAX-nak. (Azért ha Dél a pikk király indulása után a második ütésben a pikk tízesét hívja, ütésben maradva kőrre fordulhat, főleg ha tudja, hogy a felvevőnél szingli a kőr, és akkor csak az segít, ha a felvevő impasszt ad a treff dáma ellen. De ha a harmadik ütésben a harmadik pikk is jön, akkor is rá lehet kényszeríteni a felvevőt arra, hogy döntenie kelljen a harmadik menet káróban, hogy impasszt ad-e a tízes ellen vagy sem, amennyiben üt a treff dáma – a szerk.) (Marjai Péter, illetve Dumbovich Miklós)

31. leosztás

A zárt teremben 1 szant játszott Dél. A parti jó ellenjátékra hármat bukik, de ehhez az kell, hogy Kelet ne hívja le utolsó treffjét, mert az beszorítja Nyugatot. Homonnay ezt nem találta ki. De a felvevő rosszat dobott és egy pillanatra helyreállt a rend, azaz a három bukás. Azonban Nyugat se találta meg a legjobb dobást, így mínusz kettővel tokoltak volna, ha nem digitális kártyákkal játszanak. A másik asztalon Kelet megkontrázta az 1 szant és Dumbovich 2 káróba menekült ki, de ezt se hagyták ingyen elfutni, ő is kontrát kapott. Marjai a treff ásszal kezdett. Ha treffel folytatja vagy káróra vált, akkor valószínűleg kettőt bukik a felvétel, de ő cselesen a kőr dámával folytatta, ütött a király. A felvevő treffel Keletet hozta ütésbe, és ezek a lapok maradtak:

Keletnek pikket kell hívnia, hogy két ütésre szabadítsa ki a színt. máskülönben Nyugat előbb-utóbb végállásba kerül pikkben. Marjai jól látta a problémát és pikket hívott, egy bukás és húzó.

A mérkőzés 72–35 arányú GAMAX-győzelemmel ért véget. Kicsit szorosabb küzdelemre számítottunk, de egyéb meglepetés is akadt, mert a SZTAKI 87–59-re megverte az Elastront. 3 fordulóval a vége előtt a bajnoki cím sorsa még teljesen nyitott, bár a Visoft favorittá nőtte ki magát és 10 ponttal meglépett, így magabiztosan vezet. A sorrendet még nem lehet tudni, mert vannak elmaradt mérkőzések. A kiesési zónában az Interface-nél, a Szigethynél és a .Böszörménynél rezeg a léc.

* Pavlicek-szabály
Egy kártyacsomagban 4 ász és 4 tízes van. A bridzsben az ászok kicsit alul értékeltek, a tízeseket pedig nem is nagyon számítják. Egy átlagos kézben 1 ász és 1 tízes található. Richard Pavlicek (övé a világ egyik legjobb bridzshonlapja: http://www.rpbridge.net/ ) elmélete szerint, ha a 4 ászból és 4 tízesből, azaz e 8 lapból bármilyen kombinációban legalább 4 nálunk van, adjunk a figurapontjainkhoz 1 plusz pontot.

A 8. forduló tippversenyét Bódis Gyula nyerte, gratulálunk. Összetettben továbbra is Hámori Zsuzsa vezet, de a felzárkózó Winkler Gábor és Bednay Dezső erősen szorongatja.

A 8. forduló eredménye:

A tippverseny állása:

A tippverseny díjazása az alábbiak szerint történik:

1. díj: IBBF nagypáros nevezés az első helyezettnek, értéke 16 ezer forint.
2. díj: IBBF vegyespáros nevezés a második helyezettnek, értéke 8 ezer forint.
3. díj: Szépségkezelés Óbudán a Kála Szépségszalonban (Ritát kell hívni) 11 ezer forint értékben.

Az első két díjat Bódis Gyula ajánlotta fel (köszönjük!), a harmadik támogató személye titkos. Természetesen további támogatókat is szívesen várunk!

A 9. forduló fogadási szelvénye letölthető innen, illetve itt látható:

A beküldési határidő: 2019. november 12., 17:00.

Email: nagyivangKUKACgmailPONTcom

B-oldal – 9. leosztás

Az I/B osztályban ezúttal szűkmarkú volt az osztógép, mert szlemes parti nem volt. Egy olyan akadt, melyben szlemet lehetett teljesíteni, de bemondásához nagy képzelőerő kellett, mivel összesen csak 24 pont volt a vonalon. A problémát tetézte, ha Észak 3 treffel kezdte a licitet.

Nyugat pikkel kezd, a másodikat Dél lopja, leaduzik, és kőr lopásokkal magasítja mellékszínét. Az 5 kárósok közül (egy helyen kontrával ment) csak egy asztalon nem csináltak szürt, de azt is csak azért, mert a felvevő 12 helyett 11 ütést terített.