Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2019. november 27.

A hét meccse – csb 2019, 11. forduló

Izgalmasabban talán nem is alakulhatott volna a záró forduló, mert az élen álló két csapat, a Visoft és a Galim játszott egymással a bajnoki címért, míg a GAMAX állt lesben nevető harmadikként. A három dobogós kiléte már eldőlt, csak a sorrend volt kérdéses. A rajt előtt ez volt a helyzet: Visoft 151,13 győzelmi pont és +345 IMP, Galim 136,10 (+260), GAMAX 135,13 (226). A szcenárió a következő volt: a Galim akkor lehet bajnok, ha legalább 17 győzelmi ponttal + töredékpontokkal nyer, azaz 48 vagy több IMP-vel győz, és a GAMAX nem nyer nála 1 győzelmi ponttal többel, mert akkor az utóbbi a győztes. A Visoft biztosan bajnok, ha 4,14 vagy több győzelmi pontot szerez. A középcsapotoknak a 4–6-ba kerülés volt tét (az első 6 helyezett jut tovább az országos döntőbe), a három helyre négy csapat pályázott: a FÉSZEK, a Grant Thornton (ők egymás ellen játszottak), a TMX és a Budaörs 17. A budaörsieket fenyegette a legnagyobb veszély, mert nekik a GAMAX volt az ellenfelük és ők álltak leghátul a négyesben. A kiesési zónában a Szigethy és SZTAKI csapatoknak már nem volt esélyük a bennmaradásra, a harmadik kiesőt, azaz az osztályozó helyet a .Böszörmény–Interface találkozó döntötte el, melyen a vendégcsapat bő 15 győzelmi pont előnnyel ült asztalhoz, ami azt jelentette, hogy Kelenéknek 18 győzelmi pont kellett a bennmaradáshoz, ami legalább 56 IMP-különbségű győzelmet jelentett. Természetesen főleg a Galim–Visoft mérkőzésre összpontosítottunk, de figyeltük a többi meccset is, a kiesési rangadót, és a Budaörs 17–GAMAX találkozót is. (Lajos Hanka Marjai Péterrel – Fotók: Bekő Zsófia)

A Galim a következő összeállításban játszott: Czímer Csaba–Szalka Tamás, Marjai Péter–Szabó Csaba, Gál Péter–Kemény György. A Visoft négykezessel ült asztalhoz: Bódis Gyula–Szűcs Villő, Lajos Hanka–Szilágyi László. A bukméker ezekkel a szorzókkal csábította a fogadókat: Galim 1,85, Döntetlen 2,65, Visoft 2,75, így annak ellenére, hogy a Visoft vezette a tabellát, papíron a Galim volt a favorit.

1. leosztás

Már az első játszma szvinges volt, nem volt olyan mérkőzés, melyen húzó lett volna a parti. A káró és a pikk harcolt egymás ellen. Dél 4 pikket tud teljesíteni szürrel, melyet persze Kelet–Nyugat 5 káróval lementhet, ami jó ellenjátékra kettőt bukik. Az első kérdés, hogy 1 káró indulás után mit licitáljon Dél. Három licit jön szóba, ami valójában csak kettő. De inkább egy. A passz nem nyerő bridzs. A kontránál az álmoskönyvek szerint sokkal jobb az 1 pikk, mert ilyen esetben nem kell az esetleges 4–3-as kőrben fűrészelni az 5–3-as pikk helyett. A kontra másik baja az, ha szant mond a partner, vagy lepasszolja az 1 kárót, azaz büntetővé alakítja a kontrát. A nyílt teremben Marjai Péter 1 pikkel közbeszólt és ez döntött, mert eljutottak a 4 pikkig. Szűcs Villő jól döntött, amikor rámondta az 5 kárót Bódis Gyula kontrájára (ismerheti már ezeket a necces kontrákat), és csendben egyet bukott. A fotelból úgy tűnt, jó partit írt a Visoft. A másik asztalnál azonban Délen Lajos Hanka elsőre passzolt, és ezután már nem könnyű 4 pikkig licitálni, így Czímer Csabát hagyták 4 kárót játszani. Ezt a felvételt kőr kezdés után Csaba jó kártyaolvasással teljesítette, mert a játék késői szakaszában kőr impasszt adott, +5 IMP a Galimnak. A többi meccsen repkedtek a kontrázott és teljesített 4 pikkek, és hemzsegtek a kétszámjegyű IMP-ék. Izgalmasnak ígérkezett az este. (Szűcs Villő)

A 4. leosztásban kettőt kivéve minden asztalon kisszlemet játszottak. Az egyik „áldozat” Dumbovich–Winkler volt, akik félreértés után a bridzsben legritkábban előforduló 5 szan felvételben kötöttek ki. Valószínűleg az lehetett a baj, hogy Winkler az 5 szant konvencionálisnak játssza, míg Dumbovich nem. A probléma 13 IMP-be került a GAMAX-nak. Nekem a legjobban a régen látott Csepeli Miklós licitje tetszett a legjobban, aki a 4333 elosztású lapjával nem kereste a pikktalálkozást, hanem az 1 szan indulásra azonnal 6 szanra ugrott. Ugyanígy tett Dienes Ödön és Czímer Csaba is.

7. leosztás

Szabó Csaba csapdát állított fel Északon, így Marjai Péter újranyitó kontráját le tudta passzolni. Az akció nem volt sikeres, mert a felvétel csak kettőt bukott 500-ért, míg a másik asztalon a 4 kőr 620-at ért (szür volt benne, de a felvevő tíz ütést terített), +3 IMP a Visoftnak és 5–4 volt az állás. A többi mérkőzésen ekkor legalább 20 IMP-t szerzett az egyik csapat, így megállapíthatjuk, hogy a játék nem folyt alacsony színvonalon. De hamarosan felcsendült a zene és beindult a szving nevű tánc.

8. leosztás

A nyílt teremben Szabó Csaba már „topszkórban” ült, ha lepasszolja a 3 treffet. Ő azonban – bár van az a mondás, ugye, hogy „a passzos nem ember” – úgy licitált, mint akinek lapja van. Nem csoda, hogy ezután Marjai Péter megkontrázta Szűcs Villőt az 5 treff felvételben, melyet nem lehetett elbuktatni, +550 Kelet–Nyugatnak. A zárt teremben Lajos Hanka nem avatkozott közbe, és Czímer–Szalkának a töredék felvétel eszébe se jutott, 6 treffig is elmentek. Pechjükre a káró impassz nem ült, 1 bukás és 12 IMP a Visoftnak.

9. leosztás

Mindkét Észak elindult gyenge 2-sel, majd a kontrázott 3 szanból a Nyugatok kimentek 4 treffbe. Czímer Csaba beleállt a kontrázott felvételbe, Szűcs Villő azonban úgy vélte, hogy a 4 káró jobb lesz. Nem lett jobb. Ha Dél kis pikkel kezd, akkor valószínűleg három bukás lett volna a kaland vége, Gál Péter azonban a pikk ásszal nyitott, két bukás és +500. Összeírt a Galim, mert a másik asztalon a kontrázott 4 treffet csak kőr vagy káró kezdésre lehetett volna elbuktatni, ez +710-et és 15 IMP-t ért a Galimnak, akik 20–16-ra vezettek ekkor.

11. leosztás

Visszavágott a Visoft, mert mindkét asztalon gémet teljesített. A nyílt teremben Gál Péter 9 pontos lapjával elindult, és Kemény György úgy érezte, hogy nyolcas színe csak a kizáró 3 pikk licitre jogosítja fel. És ekkor jött Szűcs Villő, aki fiatal is, bátor is, van már ezüstérme is. És nem is akárhonnan, hanem egy junior Eb-ről. Mikor mondjon 3 szant, ha nem most, és ilyen fiatalon? Erre a licitre még az idősebb rókák is néztek volna ki a fejükből, pedig ők már sok ifit és sok partit láttak. Villőnek pikk fogása volt, hosszú minorja volt, kőr fogása volt. Ja, az nem. Viszont szerencséje igen, mert partnerének igen. Kicsit elgondolkoztam ezen a 3 szanon, és rájöttem, hogy volt benne ötlet. Ha a partner treff ászt hoz, akkor nyolc ütés már a zsákban. Északnak sok kőrje a licit alapján nem lesz, ezért Nyugatnál lehet akár négy is. Dél pikkel indult és a felvételt nem lehetett elbuktatni. A másik asztalon Szilágyi nyolcas színével 4 pikkel nyitott, gondolta lesz, ami lesz. Én is így tanultam, nyolcas színnel nagy baj nem lehet még a 4-es magasságon sem. Czímer kontrázott, volt is oka rá. De megingott az ellenjáték. Odáig jó volt, hogy Kelet a treff királlyal kezdett. De miután ütésben maradt, csak a pikk folytatás buktatott volna. Annak azonban az a baja, hogy felad egy biztos ütést, ha a pikk király Északon van. Csabát tehát senki sem hibáztathatja, hogy nem hívott pikket. A feladatot nem is neki, hanem Nyugatnak kellett volna megoldania úgy, hogy a treff királyt átüti az ásszal (nem kell sajnálni) az adu hívás miatt. Kelet kárót hívott, ütött az ász. Szilágyi káró lopással kézbe ment, lelopta treffjét, kőr impasszt adott a tízessel, majd két pikk hívással összeüttette az adukat, +590 és 14 IMP a Visoftnak.

12. leosztás

Bódis Gyulának figurálisan gyenge volt a lapja, de nem akart kizárással nyitni a négyes kőr miatt. Inkább szerelmes lett treffjeibe és indulóerőt hazudott. Szerelmeseknél gyakran előfordul az ilyesmi. Persze a 3 szanból már kimenekült, mert érezte, hogy hölgypartnere nem fog örülni, ha meglátja az asztalt. A gyilkos pillantásokat ugyan elkerülte volna, mert takarta a szkrín, de a női szemek gyakran olyanok, mint a lézersugár, áthatolnak a falon és szétmarják a bizalmat. (Nagy kontrából kimenős pár a Villő–Gyula, ez néhány parti után már kiderült. Arra fogadtam magammal, hogy az est folyamán lesz még legalább egy ilyen. És akkor az már trend.) A 4 treffre Észak is vérszemet kapott és teljesen jogosan kontrázott, hiszen Dél információs kontrával lépett be, majd színt mondott, ezért rossz lapja nem lehet. Észak káró kezdését vitte az ász és pikk hívás következett. Nagy baj még nem volt, amikor ütött a szingli dáma, mert a felvevő nem volt otthon. A kőr király nem szökött, mert ütötte az ász. Gál Péter adut akart hívni, de nem volt neki. A káró királyt Bódis ellopta és kis kőrrel jött, hátha egyet lophat. És ekkor az asztalhoz megérkezett a blama. Dél valamilyen ismeretlen okból átütötte partnere kőr nyolcasát a bubival, talán azért, hogy most már tényleg treffet hívjon. De most se talált egyet sem. És ez végzetes hiba volt! A káró dámát Gyula magasan lopta, Észak eldobta a kőr dámát (ha felüllop, az is baj, ha pikket dob, az is), így a felvevő kőrjei magasak lettek. 4 treff kontra egyenlő és +510. A másik asztalon Szalka Tamás kizáró 3 szannal kezdett, és Észak játszott kontra nélkül 4 pikket két bukással –200-ért, +7 IMP a Visoftnak. (Bódis Gyula)

És ekkor elérkezett az est fénypontja.

13. leosztás

Mindkét csapat 6 kőrig jutott. A nyílt teremben Kemény György sztenderd felvevőjátékot játszott, amikor a treff kezdést megütötte az ásszal, lehívta a pikk ászt, káróval kézbe ment, a pikk királyra eldobott egy kárót, kárót lopott, aduval kézbe ment, és el akarta lopni utolsó káróját. Bódis Gyula azonban felüllopta és nem hibázott, kirakta az egyetlen buktató kőr dámát. Erre a káró felüllopásra nem lehetett számítani, 1 bukás és +100 a Visoftnak. A zárt teremben más volt a licit, és Szalka Tamás Dél 4 treffjére hívásirányító kontrát adott. A 6 kőr ellen Czímer Csaba természetesen treffel kezdett, melyre Szilágyi egy ritkán látható briliáns manővert hajtott végre. Nem hittem a szememnek! A licitből kiszagolta, hogy Keletnél szingli lesz a treff. Ütött az ásszal, kihívta a treff hatost, és miután Nyugat hanyagul nem fedett, kézből kárót dobott! Ez a játék akkor is jó, ha Keletnél van a harmadlagos kőr dáma, mivel ütésből lop. Bár pont fordítva volt a kőr kiosztása, a kőr ászra kiderült a kőr-helyzet, és az i-re rátenni a pontot már nem volt művészet, ezután még én is teljesíteni tudtam volna, egyenlő. Mesteri játék volt! +17 IMP a Visoftnak, gondoltam én. De mint utólag kiderült, hosszú gondolkodás történt a licit alatt, ami befolyásolhatta a kőr szlem felvételét, ezért a zsűri 4 kőrre igazította felvételt, és így csak 13 IMP-t kapott a Visoft. (Szilágyi László)

Ez a közjáték megzavarhatta Lajos Hankát, mert a következő partiban bukás helyett teljesíthetett volna.

14. leosztás

A nyílt teremben Villő csinos, nemes színekkel és színhiánnyal tarkított 10 pontos lapját nem indította el 1 pikkel, nem is értem, hogy miért. Dél 3 káróval nyitott, ami körbeért, két bukás és –100. A nyílt teremben is 3 káró lett a felvétel, aminek Szilágyi nem örült, hiába verte figurálisan és gondolatban mindenki kezét. Általában nem jó olyan felvételeket játszani, amikor az ellenfélnek több aduja van, de akárcsak a másik Dél, Hanka is így járt. Nyugat a káró kilencessel kezdett, ütött a bubi. Dél káró ász, káróval folytatta, melyet vitt a király, és már csak a káró dáma maradt kint Keletnél. Ha Szalka Tamás kőrt hív, akkor sok esélye nem lett volna a felvevőnek, de ő treffre váltott, Kelet pikket dobott, ütött a bubi. A treff királyt Czímer ellopta és a kőr hetest hívta ki, amire Hanka egy bukást terített. Pedig otthon lehetett volna! Eddig a kőrrel együtt négyet ütött. Volt még három úr kárója és a treff ász, az összesen nyolc. Ha megadja a pikk dáma elleni impasszt, akkor egy pikk ütéssel meg is van a teljesítés, 5 IMP helyett csak 2, sokszor ilyesmi is számíthat. Ezután a monitoron megdermedtek a kártyák. Kicsit én is, pedig sem a képernyő, sem a szemem nem kívánta a fagylaltot. Mint kiderült, az utolsó két leosztást már nem játszották le, és lassú játék miatt kétszer 3 IMP büntetést kapott a Visoft, így a félidő 26–58-as vendég vezetéssel ért véget. A szünetben kabalából kerestem egy rádióállomást, mert úgy nézett ki, hogy a második félidőben a kövér néni már nem fog sokáig énekelni*. Szerencsére nem találtam olyanokat, melyeken operákat szoktak játszani, mindenhol csak a tuc-tuc ment, azt pedig nem bírom. Mivel operarajongó sem vagyok, újra beültem a fotelnak kinéző közvetítő fülkébe. 

A 20. leosztás főleg a káró szín eltalálásán és a pikk tízes esésén múlt. Pikkben esett a tízes, káróban nem, így aki káróban intraimpasszra játszott, az bukott. A rangadón mindkét Dél teljesített, húzó.

21. leosztás

A zárt teremben 1 kőrt játszott Kelet, mert Villő nem nyitott újra. Igaz, nem könnyű 5–0-ás bubi vezetésű aduban felvevőjátékot játszani, de van, amikor muszáj. Ezért Kemény Györgynek se lehetett könnyű. Jó ellenjátékra kettőt bukott volna a felvétel, így az egy bukás a Galim szempontjából nem tűnt rossznak. A másik asztalon Szabó Csaba passzosként kontrával kinyitotta a licitet, aminek Lajos Hanka nem örült, amikor elért hozzá a licit. 2 káróba menekült, de Marjai Péter ezt se hagyta szó, vagyis kontra nélkül. A felvétel mind felvevő, mind ellenjáték szempontból érdekes. És nagyon nehéz megtalálni a helyes játékot. Treff király kezdésre akkor játszik Nyugat jól, ha nem üti meg az ásszal. Ezzel ugyanis elvágja a treff közlekedést Észak és Dél között. Ha elsőre üt és adut hív, és Dél kitalálja, hogy második helyen a királlyal be kell szaladni, akkor baj van. Dél treffel átadja az ütést Északnak, ő lehívja a maradék úr treff figuráját, Dél pikket dob. A treff hetest Dél ellopja, kihívja szingli pikkjét, és amikor Észak ütésbe kerül az adu ásszal, akkor pikkel meglopatja Délt a bukásért. Nem könnyű... De mi történik, ha Nyugat kivár az első treffel? A folytatást üti az ász, és jöhet a káró bubi. Dél bármit csinál, nem tud buktatni. A teremben négyen játszottak 2 kárót és mind a négyen elsőre ütöttek a treff ásszal. A káró bubira egyik Dél sem tette rá a királyt, így mindenki teljesített.

22. leosztás

A zárt teremben ritka felvétel és ritka írás született. Kelet játszott 4 szant kontrázva és két szürrel teljesített, mert Villő bátor 3 pikk közbeszólása ellenére Kemény beleállt a kontrázott szanba. Nem is lehetett elbuktatni. Sőt, csak az egyik kiálló ász ütött, +1210. Biztos volt, de nem emlékszem ilyen írásra, pedig majdnem negyven éve játszom. A másik asztalon Hanka 2 pikk utáni 3 káró viszonválasza 5–5 minort ígért gémforsszal, de Szabó Csaba sem hagyta magát és ő is pikkezett, melyet Marjai Péter 4-re emelt. Szilágyi az 5 káró mellett döntött, de azt pikk indulásra nem lehetett teljesíteni, ráadásul meg is kontrázták a felvételt, így 16 IMP-t keresett a Galim a partin. És hajrázni kezdtek.

23. leosztás

A játszma a licit szempontjából érdekes. 1 szannal vagy kontrával szóljon közbe Észak? Az 1 szan mellett a pontos és limitált lapleírás szól, ellene, hogy a káró fogás nem erős, és Dél gyenge lapja esetén nem lehet megtalálni a 4–4 nemest. Nem az 1 szan a jó, kontrázni kell! 1 káró indulás és kontra után Dél csak 5+ treffel licitáljon gyenge lappal 2 treffet, ami a négyes nemest tagadja. És a hármas nemest kell előtérbe helyezni, ha csak négyes treffje lenne Délnek. És akkor is jobb a kontra, ha a 4–4 nemes mellett hármas a káró és dubló a treff. Sőt, Szilágyi László szerint 4–4–4–1 elosztással, szingli treffel is jobb a kontra! Lásd a 10. forduló Elastron–Visoft mérkőzés 28. leosztását, melynek 1100 lett a vége! (A csapatbajnok Visoft: Szilágyi László, Lajos Hanka, Szűcs Villő, Bódis Gyula. A képről hiányzik a csapat ötödik tagja, Talyigás Péter)

Ezt követően szinte minden apróbb IMP-t a Galim szedett fel, így 27 leosztás után már csak 3 IMP volt a különbség a Visoft javára.

A 28. leosztásban a zárt teremben Bódisék beerőltettek egy bell gémet, melyet kontrával buktak kétszer, így ahogy ilyenkor a BBO-közvetítésekben mindig le szokták írni: new leader! Azaz átvette a vezetést a Galim.

Az utolsó érdemleges parti a 31. leosztás volt, melyet mindkét csapat kiválóan oldott meg, mert felvették a terített 6 kárót. Ez a félidő is időzavart hozott, a nyílt teremben ezúttal sem játszották le az utolsó partit, és lassú játékért a Visoft ismét büntetést kapott. A végeredmény 75–65 lett a Galim javára, büntetések nélkül döntetlen vagy fordított eredmény születik. De nagy meglepetésre a bajnok így is a fiatal hölgyekkel felálló Visoft lett! A bajnokcsapat: Bódis Gyula csapatkapitány, Szűcs Villő, Lajos Hanka, Szilágyi László és Talyigás Péter. A magyar bridzs történetében junior korú női versenyző még soha nem nyerte meg ezt a bajnokságot, és felnőtt nő is nagyon ritkán! Most kettő is. Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk! 

Az ezüstérmet a Galim csapat szerezte meg, Gál Péter, Czímer Csaba, Kemény György, Marjai Péter, Szabó Csaba és Szalka Tamás összeállításban. Bronzérmes a GAMAX lett, ők így álltak fel: Homonnay Géza, Dumbovich Miklós, Homonnay Bálint, Lakatos Péter és Winkler Gábor. Mellettük az országos döntőbe a FÉSZEK, a Budaörs 17 és a TMX jutott. Kiesett a SZTAKI és a Szigethy, a 10. helyen végző .Böszörmény pedig osztályozót játszik a bennmaradásért az I/B-ben harmadik helyet megszerző Grand Slam csapattal. (A bajnok elleni meccset nagy hajrával megnyerő, de az aranyért folyó versenyfutást elvesztő Galim: Kemény György, Gál Péter, Szabó Csaba, Marjai Péter. A csapat harmadik párja: Czímer Csaba–Szalka Tamás)

* Amerikai mondás: Addig tart az opera, amíg a kövér hölgy énekel. Magyar megfelelője talán a „mérkőzés addig tart, amíg a bíró lefújja a meccset.”

A tippverseny záró fordulójában az addig végig vezető Hámori Zsuzsa visszaesett a negyedik helyre. A legjobb tippelő, azaz a győztes, Winkler Gábor lett Bednay Dezső és Kuttner György előtt.

A 11. forduló eredménye:

A tippverseny végeredménye:

A tippverseny díjazása az alábbiak szerint történik:

1. díj: IBBF nagypáros nevezés az első helyezettnek, értéke 16 ezer forint. (kapja Winkler Gábor)
2. díj: IBBF vegyespáros nevezés a második helyezettnek, értéke 8 ezer forint. (kapja Bednay Dezső)
3. díj: Szépségkezelés Óbudán a Kála Szépségszalonban (Ritát kell hívni) 11 ezer forint értékben. (kapja Kuttner György)

Az első két díjat Bódis Gyula ajánlotta fel (köszönjük!), a harmadik támogató személye titkos.

A december 3-án kezdődő I/A párosversenyre is lesz tippverseny, az előkészületek már megtörténtek. Hamarosan ismertetjük és közzé tesszük a honlapon, valamint a Bridzsélet csoportban a Facebookon. De vigyázat, csak az első héten lehet jelentkezni!

A nyerteseknek gratulálunk és mindenkinek köszönjük a részvételt! 

Az I/B bajnoka nagy fölénnyel az Ecosoft lett, Bozzai Bence, Kiss Gábor, Kovács Márton, Surányi Marcell és Vági Máté. Ezüstérmes a Fogaras András, Földi József, Gerő István, Hittmann László, Szőnyi György, Tóth István, Vinkler László összeállításban játszó P-T, a bronzérmet a Grand Slam szerezte meg, Argay Gyula, Fülöp Zoltán, Hámori Zsuzsa, Jakus László, Rózsa Tamás és Siba Gergely. Kiesett az Artemix, az Igazi Durostone és az ELTE csapat, a bennmaradásért az osztályozót a Lapszámosok játsszák. (Az I/B-t megnyerő Ecosoft: Vági Máté, Kovács Márton, Surányi Marcell, Bozzai Bence, Kiss Gábor)

A II. osztály érmesei:
Arany: Libella (Bíró Lajos, Vági Péter, Joó Attila, Szabó Zsolt)
Ezüst: Madarász (Madarász Imre, Fekete István, Saródy Ferenc, Mahder András , Dénes István, Csapó Szabolcs)
Bronz: Cyan (Klein László, Moussong Gábor, Nádasi Tibor, Jalsovszky Pál)