HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2020. január 8.

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 4. forduló

Az év első versenyére, a pécsi Mecsek Kupára az élversenyzők közül nem mentek el sokan, ezért háromhetes szünet után a bajnokság 4. fordulóját bridzsre kiéhezetten várhatták a játékosok. Bár előfordult néhány helyettesítés, a mezőny ezúttal teljes volt. Most sem volt könnyű helyzetben a tudósító, mert sok érdekes parti közül kellett választani. Mivel a párosversenyek főleg a szürökről szólnak, a hét játszmája címet a 18. leosztás érdemelte ki.

Két asztalon 3 szant játszottak, a többin 4 pikket. Nézzük először a 3 szanokat.

Magyar Ádám – lévén ez párosverseny – jó kőr fogásával megkockáztatta a szín nélküli játékot. Nem félt a kárótól, mivel tudta, hogy ilyen helyzetekben általában a partner színével szoktak indulni. Most is így történt. A kőr tízes kezdést vitte az ász, és Kelet treffre fordult. A felvevő tízesét Nyugat ütötte a bubival, de nem a legerősebb ellenjátékot, a kis káró folytatást választotta, hanem a treff királyt vágta ki. Dél ütött az ásszal és kimagasította a kőr kilencest, egy szür és 68 százalékos parti Észak–Délnek. Ha a treff bubi után Nyugat kárót hív, a felvevőnek a dámát kell tennie, és pikk ász, pikk király után ugyanúgy magasítani tud egy kőrt a szürért.

Gál Péter–Kemény György pároslicittel jutott el a 3 szanig, mert Kelet helyén nem mindenki volt „modern”, azaz vannak olyanok is a mezőnyben, akik nem játszanak ötös színnel gyenge 2-est. Addig még értettem a licitet, hogy Dél 1 kőrjére 1 pikk válasz és 2 treff viszonválasz következett, utána azonban néztem egy nagyot. Észak 3 szanja helyett sokan a 2 káró negyedik szín fegyverrel lőttek volna a cél felé, mely gémforsz szokott lenni és tovább érdeklődik az elosztás és más egyebek iránt. Ezzel a módszerrel meg lehet tudni, hogy van-e hármas pikk támogatása a partnernek. De vannak, akik fegyvertelenül harcolnak tovább, vagy rejtegetik a stukkert a kabát alatt. Kemény György is ezek közül való, és jó káró fogásával gondolatban a 3 szan feliratú táblát vette célba, remélve, hogy káróval fognak indulni. Kardos Jánoson azonban nem fogott ki, mert ő erős kezdést választott, amikor a „balra az erőbe” elv alapján a treff kilencest húzta a képernyő közepére. A tízest ütötte a bubi, és Andrási Miklós kis káróval folytatta. Észak eltalálta, hogy a szürhöz a dámát kell tennie, és meghívta a kőrt. Sokkal érdekesebb lett volna a parti, ha Kardos erre kicsit tesz, mert hiába üt a bubi, a felvevő nem biztos, hogy kitalálta volna, hogy pikkel kézbe menve a Nyugatnál lévő harmadlagos treff királyra kell játszania a tíz ütés elérése végett. Kelet azonban elrepült a kőr ásszal, treffet hívott, melyre Kemény megérezte, hogy Nyugatnál lesz a hiányzó magasfigura, kicsit tett, majd az újabb treff hívásra bepottyantotta a királyt, szintén egy szür és szűk 68 százalék. (Kepecs Gábor, Siba Gergely, Mirk Gábor, Ormay György – Fotók: Kovács Gergely)

Sokkal érdekesebb volt a 4 pikk felvétel, melyben bravúros felvevőjátékra nyílt alkalom. Sok helyen Észak játszott, és Dél csak akkor volt felvevő, amikor Kelet gyenge 2-es kőrjére Észak a Leaping Michaels konvencióval nyitott újra.

Dumbovich Miklós kőr tízes indulására Winkler Gábor ütött az ásszal és a treff kilencest hívta ki. Ember nincs, aki ilyenkor a szingli pikkjét hívná, hogy elvegyen egy kézi lopást Déltől, mivel a partner adui bekergetésének esete foroghat fent. Mégis ez lett volna a jó egy szür megmentéséhez. Hegyi András berobogott az ásszal, a kőr királyra eldobott egy treffet, és jó úton járt a 12 ütéshez vezető úton, amikor megkockáztatta a káró impasszt. Ült! A felvevő a káró ászra treffet dobott, kárót lopott és kőrt hívott. Dumbovich némi transzba esés után a treff bubitól vált meg, lopott az asztal. (Honyek András, Dumbovich Miklós, Bekő Zsófia, Winkler Gábor)

Ha a felvevő jól olvassa a lapokat, akkor nyílt kártyákkal játszhatott volna tovább. Eddig az derült ki, hogy Kelet öt kőrrel és három káróval született, mert már csak a káró király volt kint, és az deklaráltan Nyugatnál lapult a korábban sikeres káró impasszból kiindulva. Az is biztos volt, hogy Nyugatnál már csak a treff király maradt, hiszen eldobta a bubit annak tudatában, hogy a tízes és valószínűleg a dáma is Délnél van. Ebben az esetben Kelet eredeti elosztása 1–5–3–4. Káró lopás következett, Kelet treffet dobott. Ez volt a végállás:

Csak annyit kellett volna tenni, hogy a felvevő treffet lop, és a többi már gyerekjáték. Az asztal utolsó káróját ellopja a pikk király, Dél kőrt hív, melyet száz százalékos biztonsággal ellophatja a tízes. Azonban a kritikus állásban Hegyi kőrt hívott, melyre Dumbovich a híres Rodin-szobor szerepét játszotta el, amikor gondolkodóba esett. És nem hibázott! Belopott a pikk kilencessel, így megmentett egy ütést és néhány százalékot vonala számára. Pechjére így is osztott legrosszabb partit, azaz 11 százalékot írt, mert a legtöbb felvevő csak tízet ütött.

Azonos licitmenet és kezdés után Benedek Béla is hasonlóan játszott, de az 5 lapos végállásban ő is rontott és csak egy szürt csinált. Mentségére szóljon, hogy tizenkét ütést senki sem vitt haza.

Érdekes, hogy a legtöbb asztalon a magyarországi divat szerint alakult a licit, és pontosan az volt a szcenárió, amit Hodosi Péterék asztalánál láttunk. Ő a gyenge 2-est 2 pikkel nyitotta ki Északon, de neki a 12 ütésre semmi esélye nem volt, miután Kuttner György a treff kilencessel kezdett. Ezután az a ritka dolog történt, hogy három ász ütött zsinórban, a treff, a káró és a kőr. Kelet helyesen treffel folytatta, treff bubi, treff király és lopás következett. Kárót lopott az asztal, majd ütött a kőr király. Ezek a lapok maradtak:

Nyugat most majdnem ugyanabban a helyzetben volt, mint fent Dumbovich. Hogy megakadályozza a szürt és topszkórt írjon, be kellett volna lopnia. Nyugat azonban nem döntött jól és kárót dobott, így meghalt a harmadik ellenvonali ütés.

Az Argay Gyula–Siba Gergely páros Kelet első helyes passza után a fent már említett lőfegyvert alkalmazva jutott el a 4 pikkig. Argay Északon a kedvező káró indulást kapta, a királyt ütötte az ász. A kis kőr folytatásra Szappanos Géza talán a csodára várt, amikor kis lapot tett, így a csatában elesett a kőr ász. Kőr lopás és rossz treff dáma impassz után nagyon érdekes állás alakult ki, amikor Kovács Mihály pikkel kiszállt:

Ha a felvevő a hatost teszi, már oda is a két szür, mert kénytelen az asztalon ütni a királlyal, és később a 4–1-es aduelosztást nem bírja ki. Argay azonban sokszoros párosbajnok, és nem hibázott, amikor a tízessel vitte el az ütést. A káró dáma lehívása után kárót lopott, és nagyon megörült, mert kimagasodott a szín. A felvevő nem gyanakodott, hogy 4–1 lesz az aduelosztás, és a pikk királyt átütötte az ásszal. Pech! Ki kellett adnia egy adut, így neki sem sikerült a két szür. Ha szagot fog és kitalálja, hogy treff ász, treff lopást kell játszani, majd üt a káró tízes és a káró hármast lopja a pikk király, akkor megnyeri a fődíjat, ami itt nem a főnyeremény lett volna, hanem a topszkór. De nem kell csodálkozni, hogy erre nem jött rá, hiszen támpontja az elosztásokról nem volt, és én is csak akkor játszottam volna erre, ha látom mind a négy lapot.

Kelet treff kezdésére néhányan megadták a dámával vagy a tízessel az impasszt, így kiadtak egy pikket, egy kőrt és egy treffet 29 százalékért. Kicsit meglepő, hogy már a 11 ütéssel is közel 90 százalékos eredményt lehetett elérni, de a bridzs nem mindig igazságos. Ha jóval erősebb a mezőny, akkor ebben a partiban ez az ütésszám legfeljebb 60 százalékot ért volna, de ilyen az élet meg a szelavi.

A fordulót a Czímer Csaba–Szalka Tamás páros nyerte, ehhez most elég volt az 56 és fél százalékos teljesítmény is. Összetettben továbbra is Dumbovich–Winkler vezet Mezei–Honti és Hoffmann–Magyar Á. előtt.

B-oldal – 22. leosztás
Az I/B osztály 4. fordulójában a Fris Miklós–Kovács Gergely páros állt az élre, miután 68,18(!) százalékkal nyerték meg a szakaszt, és legközelebb felvehetik a sárga trikót. Dörnyei Zsolt–Riesz András feljött a második helyre, a harmadikon jelenleg a Kovács Balázs–Scharnitzky Péter kettős tartózkodik.

A forduló legérdekesebb partija a 22-es volt, melyben az Észak–Dél vonalnak még a mansbeli 6 pikk mentés is jó eredményt hozott, mert a kontrázott felvétel csak hármat, azaz bell gém alá bukott. Legjobban azok a Kelet–Nyugatok jártak, akiket hagytak 6 kőrt játszani.

A 6 kőr felvétel olyan, mintha az osztóprogram egy tankönyvből halászta volna elő. Pikk indulásra aduzás és a pikk eliminálása következik, majd üt a káró ász és király. Miután kiderül, hogy a negyedleges káró bubi elfoghatatlan, a felvevő lehívja a treff ászt és treffel kiszáll. Ha Dél üt, akkor végállásba kerül; vagy dob-lopot hív, vagy belehív a káró dáma-tízes villába, mindkét hívás a felvétel teljesítéséhez vezet. Ha a treffet Észak üti meg, ő csak dob-lopot hívhat, így a szlem ekkor is teljesül. Hogy voltak olyan párosok, akiknek csak tizenegyet sikerült ütniük, az azzal magyarázható, hogy csak 5 kőrt vettek fel és el voltak keseredve. A második verzió az, hogy nem. A harmadik, hogy azt hitték, rikikit játszanak, melyben pontosan annyit kell ütni, ahány ütésre vállalkoztak. Jobban belegondolva azonban mindhárom változat a búbánat és a szomorúság közti állapotot csalta elő belőlem, és ha huszár vagyok, akkor a kardomba is dőlök, látván azt, hogy ilyesmi az I/B osztályban előfordulhat…