Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2019. december 11.

A hét játszmája – MP-bajnokság 2019–2020 I/A 2. forduló

A 2. fordulóban teljes volt a mezőny, és ezúttal 32 leosztást játszottak a játékosok. Rengeteg volt a hiba, több olyan helyzettel találkozhattunk, amikor a 2-3 lapos végállásnál sem találták meg a hibátlan ellenjátékot a védők, pedig azt mondják, hogy amikor már csak 4-5 kártya van mindenki kezében, a jó játékos nem hibázik. Ráadásul akadt olyan felvevő, akinél már a kétlapos végállás is gondot okozott, mert eltalálós volt. Ahogyan Victor Mollo Ármányos Ártánya mondaná: azt kellett eltalálni, hogy van-e még kint adu... A hét játszmájának a 17. leosztást választottuk, melyben a kőr és a treff színek vívtak ádáz csatát a felvétel megszerzéséért.

Hét asztalon győzött a treff, melyek közül 3 treffet hat asztalon játszottak, míg egy pár 4 treffig küzdött. 3 kőrt hat Kelet–Nyugat pár vett fel, kettőt közülük meg is kontráztak, két asztalon hagyták a 2 kőrt játszani, és nem mondtak rá 3 treffet. Egyedül a Marjai Péter–Szabó Csaba páros maradt az 1-es magasságon a mezőnyben, ők 1 szant játszottak és teljesítettek 53 százalékért, mert volt hét ütésük, miután a káró ász mellett kiadtak öt kőrt. (Szabó Csaba, Balásy Zsolt és Marjai Péter még az első játéknapon – Fotó: Kovács Gergely)

2 kőr ellen szép ellenjátékot mutatott be két hölgypáros, Topolyi Magdolna–Welker Jácint és Bunth Ágnes–Csipka Szilvia.

Mindkét Észak, Welker Jácint és Csipka Szivia is a pikk kilencessel indult a treff sorozat helyett, majd a harmadik pikket ellopták a kőr négyessel. És most jött a kulcsjáték: a treff bubit hívták! Ezzel arra inspirálták Délt, hogy a bubit üsse át az ásszal az újabb pikk lopás végett. Így is történt, a felvétel egyet bukott. Azonban a +50 már nem lett annyira szép, mint az ellenjáték, mivel az egy bukás mindössze 33 százalékos partit ért. A jobb eredményhez feljebb kellett volna kergetni Észak–Délt.

A 3 kőr felvételek ellen az összes Észak a treff királlyal kezdett, és miután ütésben maradtak, átfordultak pikkre. Dél megértette az üzenetet és pikkel meglopatta partnerét, kiált még a káró király, egy bukás és 33 százalék Észak–Délnek. Két felvevőnek, Benedek Bélának és Sztrapkovics Lászlónak azonban lehetőségük nyílt a teljesítésre, mert az ellenjáték megingott.

Zöld Ferenc a treff király után nem váltott pikkre, hanem folytatta a színt, így Délre hárult a feladat, hogy a káró király ütése után pikkre forduljon. Kuttner György nem bízott a pikk lopásban és treffel rövidítette a felvevőt. Káró ász, kőr dáma, kőr ász következett, és Benedek Béla ellopta a káró nyolcast. Ez volt az állás:

Az ellenjátékból kiderült, hogy Északnál eredetileg treff király-dáma volt, így a licitből következtetve a pikk figuráknak Délen kell lenniük. Ezért a bubi szöktetésével haza lehet érni. Béla azonban a pikk dámát hívta ki. Kuttner magában megköszönte, ütött királlyal és nem hibázott, a kőr kilencessel kézbe tette Nyugatot, akinek a végén bele kellett hívnia Dél pikk ász-tízes villájába.

Nem járt ilyen jól a Kelen Károly–Szentandrási Gergely páros, mert ellenük Sztrapkovics László kontrázva teljesített.

Ugyanaz volt a játék, mint fent, azzal a különbséggel, hogy Sztrapkovics csak egyet aduzott, így ennél az asztalnál ez az állás alakult ki:

Kőr és káró dáma következett, majd kis pikk a dámához és Dél megadta magát, kénytelen volt megszöktetni a pikk bubit, egyenlő, +530 és topszkór Kelet–Nyugatnak.

A 3 treff felvételek ellen kivétel nélkül két magas kőrrel kezdtek a Nyugatok. Ahol káróval folytatták, ott nagy gond már nem volt. Kelet ütött az ásszal és visszahívta a színt. A felvevő a káró király után leaduzott, és már csak egy kárót kellett kiadnia. Erősebb volt az ellenjáték ott, ahol három magas kőrrel kezdett Nyugat.

A felvevő lopott és megszöktette a káró királyt, innentől a játék már nem volt nehéz. Voltak, akik nem hívták le a harmadik kőrt, hanem a treff kilencest játszották ki. Ketten is a pikk impasszra alapoztak, a kilencest körbeengedték, később szökött a káró király is, 87 százalékos parti Észak–Délnek és osztott topszkór.

Nyugat helyén Mirk Gábor előtt megnyílt a lehetőség a buktatásra.

Amikor a pikk bubival ütésbe került, kőr hívásra elbuktathatta volna a partit, mert a tripla sikén meghívásakor Kelet adu tízes-nyolcasa közül az egyik üthetett volna.

A felvevőnek nyolc ütése van, két pikk, öt treff, és a káró király szöktetésével egy káró. Pikkben vagy káróban lehet megszerezni a kilencediket, kivéve, ha Nyugat kis káróval indul és Kelet a bubit teszi. Próbáljuk meg nyílt lapokkal elbuktatni a partit!

A játéknap nem bővelkedett lebilincselő leosztásokkal. A legutolsó játszmában furcsa módon csak egy pár, Kerti István–Tichler Krisztián találta meg a jó esélyű 6 treff felvételt:

A 2. fordulót a Hodosi Péter–Mérei Balázs pár nyerte, pontosabban Balázs helyén Konkoly Csaba helyettesített. Az élmezőny elég szoros, Gellér János–Tubak Dániel áll az első helyen megelőzve az András Imre–Benedek Béla és a Dumbovich Miklós–Winkler Gábor párokat.

B-oldal – 25. leosztás
Az I/B osztályban a 25. játszma arról lett nevezetes, hogy Észak–Dél gémet, Kelet–Nyugat kisszlemet tudott teljesíteni.

Észak gyenge 2-es indulása után Kelet a Leaping Michaels konvencióval véteti magát észre. Ez a licit jó laperőt és legalább 5–5 elosztást ígér pikkben és a bemondott színben. A 6 treffet két párnak sikerült bemondania, az egyik Dörnyei Zsolt–Riesz András, a másik Bárány György–Fazakas Gergely volt, öt asztalon 4 kőr kontra volt a felvétel és egy kivételével teljesült is a 16 figurapontos gém. A versenyben továbbra is a Tihanyi Katalin–Balásy István kettős vezet a Dörnyei Zsolt–Riesz András és Fehér Péter–Vikor Dániel párok előtt.