Bridzsélet - Publicisztika

109 cikk

Ha megkontrázzák a Jacoby-transzferünket

Vikor Dániel - 2017. március 13.
Gyakran megtörténik, hogy a Jacoby-transzferünket megkontrázzák. A legtöbb játékos úgy kezeli ezt a helyzetet, hogy nem vesz tudomást a kontráról, vagy a transzferált szín bemondása legalább hármas támogatást ígér. Jobb pároknak azonban célszerű ennél jobban kidolgozni ezt a szituációt, én egy egyszerűen megjegyezhető saját megoldást szeretnék most bemutatni. »»

Elhunyt Gáspár Gyula

Bárczy Tamás - 2017. január 17.
Elhunyt Gáspár Gyula, a miskolci bridzs egyik meghatározó, országosan is sikeres játékosa. »»

A Splinter konvenció megújítása

Vikor Dániel - 2016. november 14.
Az 1-es magasságú indulás után adott 1 major válaszra a legtöbben azt a megállapodást játsszák, amikor Splinter konvenciót használnak, hogy a rövid színükben ugranak. Én egy másik (saját) megoldást szeretnék ajánlani. Módunk van arra, hogy több információt közöljünk, mint amit a hagyományos Splinter konvenció ad, de ehhez másképp kell ugranunk (nem a rövid színben). »»

Gabi

Csepeli Miklós - 2016. november 7.
A szenior Európa-bajnokság után gratuláltam neki, hogy a csapat ugyan várakozás alatt szerepelt, de a Koltai Gábor–Kovács Mihály pár jól játszott. Gabi megköszönte az elismerést, de csalódottságát nem tudta leplezni. Abba akarta hagyni a versenyzést. Rábeszéltem, hogy néha-néha azért jelenjen meg körünkben. „Csak a kedvedért” – felelte, nem túl meggyőző hangon. Utólag tudtam meg, hogy a gyilkos kór már a bajnokság utolsó napjaiban megindította a támadást.

»»

Steve

Varga István - 2016. szeptember 19.
2016. szeptember 16-án meghalt Szabó István, alias Steve, az Interface csapat kapitánya. Már évek óta súlyos betegséggel küzdött, eddig bírta. »»

Újra bridzstábor Kimlén

Bekő Mária - 2016. augusztus 1.
2016 sem telhetett el – az immár hatodik – kimlei bridzstábor nélkül. A helyszín, mint mindig, az idén is családunk kimlei birtoka volt, amely tűrőképességeit feszegetve minden nap képes volt elszállásolni körülbelül 30 embert, a körülményekhez képest kényelmesen. A szobabeosztást Zsófi (Bekő Zsófia) intézte szinte egyedül, és ő tartotta számon a mindennapi „emberforgalmat” is. Ilyen sok embert persze nem lehet együtt oktatni, csoportokat kellett alkotni. A csoportok megfelelő beosztását azonban nagyban megnehezítette, hogy a tudásszint nagyon sokféle volt, míg oktató, ha nem is kevés, de épphogy elegendő. Ennek megszervezése Dani (Bakó Dániel) és Zsófi kezében volt, és lehetőségeikhez mérten hihetetlenül jól végezték a feladatukat. »»

A hangos közvetítés tapasztalatai

Varga István - 2016. július 4.
Mint bizonyára tudjátok, a budapesti Európa-bajnokság magyar érdekeltségű mérkőzéseiről a hagyományos BBO-közvetítésen kívül élőszóban, magyar nyelven is közvetítettünk. A többes szám első személy magyarázata, hogy – egy nyolctagú csapat tagjaként – én magam is tudósíthattam arról, hogy „csapataink harcban állnak”. Szeretném néhány mondatban körvonalazni a közvetítés előzményeit, illetve feltételrendszerét, valamint – nem mellékesen – deklarált célját, utána pedig elemezni azt, hogy szerintem mit sikerült megvalósítani és mit nem, leszűrni néhány tapasztalatot. Mindeközben kitérnék a visszajelzésekre is. »»

Sziget, bridzs-sziget, bridzs-szigetek

Lénárt Zoltán, Kuttner György - 2016. május 27.
A nevezések alapján 38 ország 84 csapatát látja vendégül Budapest a júniusi bridzs Európa-bajnokságon. Mindkét szám jelzi, hogy az egyik legnagyobb kontinensvetélkedő lesz Budapesten, az országok száma alapján a második legnagyobb. A játék népszerűsítése és az érdeklődők minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében az Eb minden játéknapjáról magyar nyelvű hangkommentátoros közvetítést szervezünk a BBO-n a magyar csapatok mérkőzéseiről, a belvárosi IF Café pedig bridzses szurkolói klubbá válik a verseny idejére. »»

Válogatott történetek, Eb 2016 – A szenior csapat

Csepeli Miklós - 2016. május 27.
A csapat gerincét az olimpián győztes együttes három tagja alkotja. A negyedik „ász”, sajnos pont a pikk, a nyílt csapatbajnokságon induló együttest erősíti. Egyébként Európa-bajnokságon jól szerepelni szinte nehezebb, mint olimpiákon. Utóbbin a csoportmérkőzéseken több gyengébb ellenféllel lehet találkozni, így az ellenük elért siker önbizalom-növelő lehet. A csoportbeli jó helyezés a kiesési szakaszt is kedvezően befolyásolhatja. Az említett „pikk ász”, vagyis Dumbovich Miklós játszott a legutóbbi Európa-bajnokságon szereplő szenior csapatban, ennek ellenére az eredmény várakozás alatti volt. »»

A törpék BAM-versenyre készülnek

Szilágyi László - 2016. május 25.
Kedves Tudor!

Nemrégiben ismét Kassán jártam bridzsversenyen. Egy játszmát elrontottam, és erről rögtön eszembe jutottál. Pontosabban nem egy játszmát rontottam el, de erről eszembe jutottál. Szóval nem az elrontásról, na!
»»

109 cikk