Indulj el egy úton – Magyar Kupa visszatekintés

A major kupákban győzteseket avattak, kiderült, melyik négy csapat tesz vidéki kirándulást a Magyar Kupa negyeddöntőjébe jutásért, és a minor kupák négyes döntőjének mezőnye is összeállt. Lássuk az utolsó kupanap történéseit egy-egy szép szlemmel megfűszerezve.

Kedd
Vigaszág visszatekintés (IT)
Az egyes asztalon a PT csapata nyert. Csapiék – ahogy megéreztem – a Vikor család csapatát verték, ezzel jogot szerezve arra, hogy vidékre mehessenek.

A Lowel–Szigethy összecsapás jóval simább volt, mint azt gömböm mutatta, hisz Sebesék több mint kétszer annyi IMP-t szereztek, mint ellenfelük.

Az Aromo is nyert, de nem sokon múlott, hogy Kislazsóék meglepetést okozzanak, hiszen mindössze 3 pont lett végül a különbség a két csapat között.

A negyedik összecsapáson viszont kiderült, hogy új kupagyőztest fogunk avatni Májusban, ugyanis Zoller Robiék legyőzték a vakokat.

Érdekesség, hogy a tavalyi négyesből csak a Dumbovichék jutottak be főágon az országos döntőbe. Rajtuk kívül még a Visoft az a csapat, amelyiknek sikerült a budapesti legjobb nyolcba kerülni mind a két évben, ráadásul Bódiséknak idén vidéki kitérőt sem kell tenniük a májusi megmérettetés előtt. Viszont, habár most másik csapatban, de mind a kétszer bejutott az országos döntőbe a Szabó Csaba–Marjai Peti páros – idén egyenes ágon a Galimmal. Valamint esélyt kapott ismétlésre a Hegedüs Orsolya, Els Toutenel, Argay Gyula, Kelen Károly négyes, ők tavaly Nők (ál)néven egyből bejutottak, most pedig jó esélyük van a Roystonnal, amennyiben vidéken győzedelmeskednek.

Pikk Kupa visszatekintés (IT)
GD jól jósolta meg az érmekért folytatott összecsapásokat, ugyanis szorosnak mondható mérkőzésen az Izobau csapat jobbnak bizonyult a hölgyeknél, ezzel bezsebelvén a bronzérmet. A döntőben pedig valóban az Ecosoft csapat nyert Szappanosék ellen – igaz, a különbség nagyobb lett, mint amit mesterem gömbje mutatott. (A Pikk Kupa-győztes Ecosoft: Fazakas Gergely, Marjai György, Bozzai Bence, Budai László, Surányi Marcell, a képről hiányzik Vági Máté)

Kőr Kupa visszatekintés (IT)
A pirosabbik major harmadik helyezettje a Négyász csapata lett, miután győzedelmeskedett Wellnerék felett. A győztes pedig – ahogy azt gömböm is mutatta –  a Hodosi csapat lett, amely 11 IMP-vel bizonyult jobbnak Leóék ellen. (A Kőr Kupa-győztes Hodosi: Rózsa Tamás, Mérei Balázs, Fülöp Zoltán, Hodosi Péter, a képről hiányzik Hámori Zsuzsa és Jakus László)

A nap partija: 25. leosztás(GD)

És megint egy szlem… Mikor mondjunk nagyszlemet?

Vannak persze erre vonatkozó százalékok, hogy kb. 65-70 százalék esélyű nagyszlemet mondani kell, ezeket tudják az emberek, de nem mindig látszik a licitnél, hogy mekkora az esélye a felvételnek (tízeseket, bubikat nehéz licitálni általában, amiken sok múlhat).

Egy dolog azonban biztos: ha úgy véljük, hogy valamilyen módon olyan szlemet találtunk, amit talán az ellenfél nem fog bemondani, elég a kicsi: ha benne van, úgyis sokat keresünk, ha azonban nincs, hatalmas a baj, ha bemondjuk: egy csomó plusz helyett egy csomó mínusz pontot fogunk szerezni!

Ebben a partiban is ez történt. Több csapat szerzett 13 pontot a bemondott kisszlem és a gém közti különbségért – azonban két meccsen a nagyravágyók 7 pikkben buktak, míg a másik asztalon 3 szan teljesült szürökkel…

Bukott szlemen nem lehet írni, tartja a közmondás.

Hétfő
Káró Kupa visszatekintés (IT)
Micsoda meglepetés történt az 1-es asztalon, ugyanis a pirosabbik minor kupát végig meggyőzően vezető Durostone csapata vereséget szenvedett Bőhm Andráséktól. A Csipka–Rappen meccset csak én reméltem szorosnak, Hajdu Lajosék kis híján kétszer annyi IMP-t szereztek, mint ellenfelük. Ahogy éreztem, Balásyék viszonylag szoros meccsen verték a Relé csapatát, ellenben Klein Laciék simán győztek a nudlik ellen.

Érdekesség, hogy a négy bejutó közül három „hozta a papírformát”, ugyanis a Cyan, Lufthansa, Csipka sorszáma 33., 34., 35, azaz a kiemelés nem volt fals ebben az esetben: ténylegesen a legjobb 32 csapat után jöttek. A Balásy csapat a 22. kiemeltként kicsit kilóg (talán reménykedtek, hogy bejutnak keddre), de ezzel együtt szerintem ők a Káró Kupa győzelem fő várományosai.

Treff Kupa visszatekintés (IT)
Esélyeshez méltóan győzött az Expassz csapata az újonc Koboldok ellen. Míg Barna Csabáék a fiatalokat oktatták, jóval nagyobb IMP-különbséggel, mint vártam. Győztek Hermányi Annamariék is a ZEN ellen; kettejük között nagyjából egy gém bemondásnyi döntött. Kikapott viszont a Kaskad, mivel jó formában volt az épp vendégként játszó Hazai csapat.

Sorszám szerint irtó közel vannak a csapatok, sőt, végül is körülbelül egymás mellett, hiszen 44-től 48-ig jutottak a döntőbe (a 46 a Kaskad csapat lehetett volna), így aztán elég nehéz megjósolni, ki lesz a végén a Treff Kupa bajnoka. Talán a Kiss Zsuzsanna–Fischer József páros összeszokottsága miatt az Expassz mellé tenném le a voksom.

A nap partija: 30. leosztás(GD)

És búcsúzóul egy újabb nagyszlem.

Természetes rendszerekben nagy képzelőerő kell hozzá (de legalábbis licittér), valamint az ellenfél passzivitása. Ha Kelet 3 treffel vagy inkább Nyugat 3 szan gamblinggel indul, Északnak nehéz döntése van: látja, hogy feltehetően gémjük van, szinte bármely színében, csak jó lenne rávenni a partnert, hogy kooperáljon – talán a 4 káró licit segíthet ebben (itt a minor liciteket nem érdemes természetesnek játszani a 4-es magasságon: a 4 treff legyen egyenlő majorok, vagy hosszabb kőr, a 4 káró hosszabb pikk). Ha erre Dél többet mond 4 pikknél, meglehet a szlem, csak el kell képzelnie észak rövid káróját. A másik lehetőség, hogy Nyugat 5 káróval indul, amire Észak kontrázik, ami nem (feltétlenül) büntető, inkább laperőt mutat. Ha erre Dél 5 pikket mond, akkor Észak bemondhatja a szlemet.

Az jó konvenció, hogy ellenvonalon ne mondjunk nagyszlemet, mert nem lesz rá esély és/vagy hely. Ugyan most benne van a 7 pikk, de már a 6 pikk is két csapat számára 11 pontot hozott a konyhára.

Itt is érvényes a szabály: már a jó kisszlemen is lehet írni, kár lenne (esetleg bukott) nagyszlemmel próbálkozni, ha az ellenfél gémben marad a másik asztalon.