Indulj el egy úton – Magyar Kupa 6. játékhét

Folytatódtak a kupák küzdelmei, a főágon a legjobb 16 csapat vívott (helyenként hatalmas) csatát, míg a vigaszágon is csökkent a reménykedők száma (nem kevésbé nagy küzdelemben). A minor kupák a következő forduló után válnak szét Káró és Treff Kupára.

Magyar Kupa (GD)
Két igazán nagy rangadót rendeztek.

Visoft–Interface: a két első osztályú csapat csatája nem okozott csalódást. Az utolsó töltényig, azaz IMP-ig folyt a harc, végül Bódisék tudtak épp eggyel többet szerezni, és ezzel továbblépni a legjobb 8 közé.

FÉSZEK–Aromo: az OCSB-ezüst után azt vártuk, hogy győz a nagy hagyományú csapat, azonban ezúttal a régi-új összeállítású Aromo megálljt parancsolt nekik, viszonylag simán, 25 ponttal győztek Gellérék.

Mi, azaz a Dumbovich, is nyertünk, talán a vártnál nehezebben. Hibákkal tarkított mérkőzésen sikerült felülmúlnunk nagyon jól játszó ellenfelünket.

Az Ecosoft mindent megpróbált, de túl nagy falat volt ezúttal a Vakrandi, hiába reménykedett IT. Szorosabb első félidő után simán győzött a GAMAX, míg Vikorék a Royston ellen aratott meglepetésgyőzelem után könnyebben nyertek – ezúttal nem segített a turultoll…

Váratlanul vereséget szenvedett a szenior mesterek csapata, az Elastron. Legyőzőjük a jó formába lendülő, mindig meglepetésre képes Szigethy volt.

Az Izobau–Galim meccset csak hétfőn rendezik.

A hét partija: 30. leosztás

Merünk-e optimisták lenni? Kelet 1 pikk indulásához kétség sem férhet, ahogy ahhoz sem, hogy Dél passza után Nyugatnak érdemes 3 pikkre ugrania – amely jelen esetben természetesen kizáró, válaszerő alatti lapot ígér, (legalább) 4-es támogatással. Amennyiben nem használjuk ezt a – Bergen folyomány – konvenciót, akkor kénytelenek vagyunk 2 pikket licitálni, ám annak nincs igazi kizáró hatása, hiszen Észak simán mondhat rá 2 szant, ami minorokat ígér.

Ha viszont a 3 pikk licitet alkalmazzuk, akkor Észak kénytelen 4 szant licitálni, mivel a 3 szan licit természetes, vagy valami borzalmasan erős lappal és pikk fogással, vagy egy hosszú – minor – színre alapozott szan gém, úgyszintén pikk fogással.

A 4 szan után már kérdés, hogy mit mondjon Kelet. S lévén neki annyira azért nem tetszik az, hogy minor felvétel lesz, talán előmenthet 5 pikkel, amire viszont Észak–Dél vonalnak igencsak nehéz bemondania a szlemet, és végül vélhetőleg kontrázott marad a felvétel, amivel igencsak jól jár Kelet–Nyugat.

Ha viszont Kelet nem licitál 5 pikket, akkor Dél értelemszerűen kiválasztja a jobbik minor színét, 5 káró, s Északnak fel kell tennie a partielemzés elején feltett kérdést. Hiszen végül is összesen 3 vesztője van, ami a káró színtalálkozás miatt már inkább csak 2. És ha a kettőt „felértékeljük” eggyé, s tényleg optimisták vagyunk, akkor jöhet a 6 káró. Amire persze még mindig licitálhat az ellenvonal 6 pikket, amivel jól jár, hiszen a kőr eltalálása esetén háromszor, nem eltalálása esetén pedig négyszer bukik a felvétel, amivel még mindig szlem alá írnak.

Jóslás a főágra (GD)
A legjobb 8 között már két játéknapos, 64 leosztásos meccsek lesznek, lássuk, itt mi várható!

Visoft–Aromo +24
Két hasonló játékerejű csapat küzd meg az országos nyolcba jutásért, nehéz lenne tippelni, de talán a Visoft két szorosabb meccs után végre összeszedi magát, és végül nyer.

Dumbovich–Vakrandi +33
Minden gömbölőnek is maga felé hajlik a keze, de talán valóban mi vagyunk az esélyesek ezen a mérkőzésen. Kapitányunk hazatér, és újra sztenderd összeállításunkban állhatunk fel, míg a Vakok a kupában élpárjuk, Szabó–Marjai nélkül talán nem annyira ütősek.

GAMAX–Vikor +55
Nem nőnek a Vikorok az égig (bár Dani nagyon magas!), a talán lehető legnehezebb akadályt nem tudják átugrani.

Szigethy–Galim –41
Csak tippelni tudunk, hogy a Galim jut majd tovább hétfőn, és véleményünk szerint ezt a meccset is simán behúzza, két első osztályú csapat legyőzése, főleg a második, 64 partiban nem tűnik valószínűnek a Szigethy részéről.

A meccsek elemzésére jövő héten, a félidőben visszatérünk!

Jóslás a vigaszágra (IT)
Pál–FÉSZEK +10
Kis deja vu, ugyanis a tavalyi kiírásban már találkozott ez a két csapat egymással a vigaszágon, igaz, ott eggyel később, a negyedik napon. Akkor meglepetésre a Pál csapat nyert, nem is kevés ponttal, s miért is ne lehetne ez jó előjel Bakó Daniék számára?

Mesdames–Interface –36
Egy szerencsés és egy peches csapat találkozója: ugyanis míg Petráék egy ponttal győztek, addig Pipiék egy ponttal maradtak alul a főági meccsükön. Itt viszont már nem 1 pont fog dönteni, hanem jóval több, az is az esélyesebb csapat javára.

PT–Ecosoft ?
Bárányék simán győztek Wellnerék ellen, mi meg sajnos kikaptunk a címvédőtől. Legutóbbi találkozónk egy osztályozó volt a PT ellen, de az már elég rég volt ahhoz, hogy bármiféle következtetést le lehessen vonni belőle, úgyhogy inkább nem is tippelek...

Artemix–Lowel –55
Kerényiék, talán meglepetésre, de legyőzték Dömöséket, ezáltal tovább küzdhetnek a vigaszágon. Kérdés, hogy mennyire tart ki a lendületük. Sebes doktorék, habár kikaptak GD csapatától, esélyesebbek ezen a mérkőzésen, s szerintem nem is lesz meglepetés.

Főleg Ifik–Tatabánya +6
Villőék a félidőben még vesztésre álltak, de végül fordítottak, s két „szürnyivel” nyertek a Cuties ellen. Információm szerint a tatabányaiak pont fordítva szerepeltek: lévén a felénél vezettek, de aztán mégis kikaptak. Szerintem a lélektani előny fog számítani: az pedig a fiataloknál van.

Royston–ELTE +22
Hegedüs Orsiéknál kicsit rezgett a léc Hodosi ellen, hisz végül csak 3 ponttal győztek, míg az egyetemisták egész nagy vereséget szenvedtek a főágon. Véleményem szerint nem lesz ezen a mérkőzésen meglepetés: továbbjut a Royston.

SZTAKI–?
Kadleviék még ellenfélre várnak, ugyanis az Izobau–Galim mérkőzést később fogják lejátszani. Ám nem kell félniük semelyik csapat ellen, hiszen legutóbbi meccsükön több, mint 100 ponttal(!) verték meg ellenfelüket.

Bóc–Elastron –52
Kis meglepetésre a szeniorok távozni kényszerültek a főágról, miután kikaptak a Szigethy csapattól. Bócék viszont – esélyeshez méltóan – simán győztek Szemesék ellen. A tavalyi ezüstérmeseket, Szappanosékat viszont nem abból a fából faragták, hogy még egy meccset elengedjenek…

Jóslás a Kőr Kupára
Leó–Honeymoon +25
Tavaly a Leó a feketébbik major kupát nyerte meg, most pedig jó úton halad ahhoz, hogy megnyerje a Kőr kupát is, hiszen rögtön győz a nászutasok ellen.

Wellner–Dienes –5
Jól csengő csapatnevek egymás ellen, ám a meglepetés elmarad: ha csak kicsit is, de az esélyesebb csapat fog nyerni.

Cuties–Hodosi –22
Ezt az összecsapást el lehetett volna képzelni magasabban is, de ha már így alakult az élet, akkor Jakusék győznek – sebaj fiatalok, jövőre még tovább juttok!

Négyász–Szemes –0
A kérdés, hogy mennyire sikerül kiheverni a múlt hetet Madarászéknak. Mivel picit kiszámíthatatlanok, ezért szerintem döntetlen lesz, amivel Kovács Tamásék fognak továbbjutni.

Káró-Treff Kupa (GD)
A folytatásban fog szétválni a két kupa, ebből a célból most K. O.-meccseken döntik el, kinek merre tovább: a győztesek a Káró, a vesztesek a Treff Kupában folytathatják ezután. Talán némi meglepetés, hogy a minor kupák alapszakaszát a Durostone nyerte az esélyesebbnek tartott Balásy előtt.

A hét partija: 17. leosztás (IT)

Egy parti, ahol a bukós szlem belicitálása elkerülhető, ám ha mégis bemondják, megbuktatásához el kell találni a jó indítókijátszást, ami kétségkívül nem könnyű.

Észak 1 kőr licitje után Dél 1 pikket mond, az ellenvonal végig passzol. Az induló lapereje elég erős ahhoz, hogy másfél szant licitáljon, tehát 2 szan jön. Erre a válaszoló persze le is állhatna rögtön 4 pikkben, de végtére is fittel könnyen összejöhet a kisszlem is. Épp ezért szerintem érdemes csak 3 pikket licitálnia, ami ötös pikket is ígér, de ha hatos, akkor mindenképpen szlemérdekeltséget mutat.

Ha most Észak 4 pikkel jelzi, hogy megvan a színtalálkozás, onnantól kezdve Dél ászt kérdez, s miután kiáll egy ász, ha adu dáma kérdést nem rest feltenni, akkor leállhat még ötös magasságon pikk szín mellett (ha viszont reménykedik a jó adu elosztásban, akkor jöhet a 6 pikk).

Ha viszont Észak a 4 pikk helyett kulcslicitet ad – hiszen a 4 treff mi is lehetne más –, akkor Délnek, látván, hogy nincs neki káróból sem első-, sem másodmenetfogása, meg kell elégednie a gémmel.

Pedig a 6 pikk úgyszólván buktathatatlan, hiszen csak a káró indulás segít, az pedig nagygábliból nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Mondom úgy, hogy 2–1 arányban mégis azt az indulást választották azok, akik szlem ellen indultak!

Jóslás a Káró/Treff Kupára (GD)
Durostone–Ernyő alatt–Vasdob 66, –22, –44
Az alapszakaszgyőztes Nádasiéknak hármasmeccsen kell bizonyítaniuk, hogy céljuk a Káró Kupa megnyerése, és valóban, sem az Ernyő alatt, sem a Vasdob nem jelent majd nagy akadályt, két 30 pont feletti győzelemmel jutnak a pirosabb kupába.

Balásy–Hazai +53
Hol van már a tavalyi hó? Akkor Magyar Kupa-főág, sőt, ott is meglepetések álltak Hazaiék neve mellett, idén alig-alig nyertek meccset, ezúttal is meghajolnak az erősebb előtt.

Csipka–Csillagpalánta +3
A fiatalok szépen vitézkedtek a csoportkörben, végül saját kérésükre kerültek a minor kupákba, itt azonban még nem igazán találják önmagukat. Csipkáék (még) erősebbek, de megszorítják őket, és végül hajszálon múlik a továbbjutás!

CyanKoboldok +45
A jobb erőkből álló Cyan hozza a kötelezőt, a Balogh–Klein pár ezúttal is igazolja jó hírét.

Lufthansa–Kaskad +11
A repülősök maguknak nehezítik meg a továbbjutást pár túlerőltetett és elbukott szlemmel, de végül odaérnek a kárókhoz.

Relé–Next +22
A Next csapat nehéz kezdés után magára talált kissé, de a Hittmann-relék ellen nem találja meg az orvosságot, és kikap.

Slambuc–Omen –17
A Slambuc ki sem tudott állni az első héten, ehhez képest remekül teljesít a minor kupában, hiszen hetedik. Ezúttal azonban nem nekik ülnek az impasszok, és kiesnek.

Expassz–Ördögszekér –7
Az Expassz jól állt, amíg nem került szembe Balásyékkal, akiktől hatalmas vereséget szenvedett múlt héten, míg az Ördögök a palántákkal ikszeltek. Szoros meccs várható, de nem szökik a figura, hanem felugrik a szekérre.

ZEN–Rappen –8
Frisch Tomi és a Bárányok ezúttal rám hallgatnak, és nem könnyen, de legyőzik Szokolyékat.

Káosz–Mákosnudli +23
Bár papíron az ifjú Kuttner, Zoli csapata az esélyes, azonban a Palatinus csapata Káoszt teremt, és ezzel nyer!