Indulj el egy úton – Magyar Kupa 5. játékhét

Történt egy-két meglepetés a legjobb 32 közötti csatározásokban, ráadásul ezek nem is feltétlen ahhoz kötődtek, hogy melyik csapat nyert, hanem ahogy az eredmények alakultak. A főtábla lefeleződött, a minorok is elkezdték a küzdelmet.

Magyar Kupa (IT)
A Leó csak alig pár IMP-el (meg egy 3 pontos büntetéssel, ami most nem számított) kapott ki a jóval esélyesebb Visofttól. Talán még nagyobb meglepetés, hogy a Galim csak alig nyert a „szerencsés” 32. bejutó (a Csillagpalánta helyett) Szemes csapat ellen.

És akkor jöjjön a maradék: csoportelsőként távozni kényszerült a főágról a Royston. Csárliékat a Vikorokból álló csapat verte meg, akiknél, ne feledjük, eléggé rezgett a léc a selejtezőben. Érdekes még az is, hogy a csoportkörből harmadik helyen bejutó Lowel milyen simán verte meg a PT csapatát, valamint az is, hogy az ifjonti lendület véget ért a Cuties számára, ők az egyetemistáktól szenvedtek sima vereséget.

A hét partija: 29. leosztás (GD)

Egy újabb izgalmas parti azoknak, akik kedvelik a magas döntéseket, és az ebből származó izgalmakat. Észak–Dél 5 treffet vagy pikket tud teljesíteni, de ellenfeleik is jók tíz ütésre káróban, és némi segítséggel kőrben is.

Bár a szkórhelyzet általános bell, mégis szinte mindenki licitálhat magasan.

Az események nálunk váratlanul gyorsan értek véget: a harmadik helyes 2 treff precíziós indulásunkra Wellner Péter 18 pontja dacára megtalálta a megoldást: kizárt 4 káróval! Erre már egyikünk sem tudott/mert licitálni, és ez teljesült is… Szép megoldás.

A másik asztalon csapattársunk, Talyigás Péter volt büszke magára, talán jogosan: 18 pontjával, a partnere szabad licitje dacára (1 treff–kontra–1 pikk–2 kőr–4 pikk) nem kontrázta meg a 4 pikket. A nap tanulsága: a pontok nem ütések! Biztosan ütni csak egyet-kettőt tud, és hogy ez elbukjon, nagyon sok kell a partnertől. Az óvatlan szingli treff indulásra pedig 13 ütés kerül a szkórlapra, nem mindegy, hogy kontrázva, vagy nem… Hat(!) asztalon sikerült ezt a nem túl illusztris –1390-et felírni. „De hát 18 pontom volt…”

Főági gömbölés (IT)
Visoft–Interface +32
Két informatikai csapat csap össze, ahol ezennel majd a Visoft örülhet, hisz náluk szerepel Magyarország legjobb női játékosa, Brigi!

FÉSZEK–Aromo +25
A művészeket tartom esélyesnek, hiszen nagyon hasít náluk most a Geri és Honyi – s ne feledjük, csapatukkal nem rég sikerült elérniük az OCSB második helyét.

Dumbovich–Lowel +22
Nem mutat gömböm meglepetést, meg amúgy se mernék Mesterem ellen jósolni, mert félek a pofonjától.

Ecosoft–Vakrandi +1
Tavaly a Magyar Kupa döntőjéért küzdöttünk egymás ellen, ott végül nyertek a vakok, akik aztán be is húzták a kupát. Bízunk abban, hogy most revansot vehetünk.

GAMAX–ELTE +70
Nagybetűs csapatok egymás ellen, a friss OCSB-győztes fog nyerni, méghozzá elég meggyőző fölénnyel szerintem.

Tatabánya–Vikor –20
Lévai Feriék legyűrték Hodosiékat – győzött végül a facebookos pszichológiai hadviselés –, de a főágról búcsúzniuk kell, mert Nyúlék megálljt parancsolnak nekik.

Elastron–Szigethy –5
Régi, jó nevű csapatok küzdenek egymás ellen, meglepetést szimatolok, és a tavalyi kupa ezüstérmesének majd a vigaszágon kell folytatnia a menetelést.

Izobau–Galim –46
Szerintem Petyusáék már nem fogják lazán venni a következő meccsüket, sima sikert aratnak BB-ék felett – sorry, azonos monogramú barátom!

Vigaszági gömbölés (GD)
Néhány mérkőzés váratlanul szoros lett, sőt, a csillaghullás is megkezdődött: a budapesti csb másodikja, a Royston máris elbúcsúzott a főágtól, de megszorították a Galimot és a Visoftot is. Szintén kiesett a friss első osztályú PT, bár talán a hasonló játékerejű Loweltől nem akkora meglepetés a vereségük (aránya talán annál inkább).

Leó–Pál –23
A hárombetűs csapatok csatája, amit ezúttal Kovács Geriék nyernek (hajrá, szerki!). Ők lehetnek talán kevésbé csalódottak, az Interface elleni vereség kalkulálható volt (még a gömb is így tippelt), míg a Leó hatalmas csatában maradt alul a Visoft ellen, mindössze 8 ponttal, talán ki is adtak magukból mindent – bár rám cáfolhatnak kedden!

Honeymoon–Mesdames –12
A másik véglet, 17 betű, alig férnek el együtt a képernyőn. Itt egyik csapat sem reménykedhetett győzelemben, mindketten 50 pont körüli mínuszban zártak, most viszont egyforma erők csatájában a hölgyek győzedelmeskednek.

Wellner–PT 33
A PT összeszedi magát, és próbál vigasztalódni, míg Wellnerék (akik remekül tartották magukat ellenünk, ezúton is gratula!) most nem tudnak olyan jó játékkal kirukkolni, és irány a major kupák.

Dienes–Artemix +30
Dömösék szorosabb, Kerényi Pistáék jelentős vereséget szenvedtek. Talán még mindig bennük maradt a pofon, mert nem tudják igazán szorossá tenni a meccset.

Főleg Ifik–Cuties –38
A fiatalok a még fiatalabbak ellen, de jó ezt látni! Aranyosék végre jól játszanak – hiába tippeltem rájuk, a főági meglepetés ugyan elmaradt, de a vigaszágon még reménykedhetnek.

Hodosi–Royston –45
Mindkét csapatnak adtak esélyt a főágon (a Roystonnak nem is kicsit), így ez lesz a csalódottak mérkőzése. Hodosiék nem tudják kiheverni a turultoll csapását, míg Hajdu Péterék rendezik soraikat, és magabiztosan győznek.

Négyász–SZTAKI –18
A fontos figurák már azzal meglepetést okoztak, hogy a csoportmeccseken búcsúztatták a Balásyt, a kutatók viszont szorosabb meccsre számítottak (sőt, rájuk is tippeltem múlt héten). Ezúttal sok hibával tarkított meccset vívnak, de a magasabban rangsorolt csapat győz.

Bóc–Szemes +25
Bár a balatoni csapat élpárja épp nyaral, ennek ellenére váratlanul nagy csatára késztették a Galimot, általános meglepetésre. Végül győzött azonban a rutin, és ezen a meccsen is a rutinosak győznek majd.

Káró Kupa (IT)
A minap elkezdődött a minor kupában a helyezkedés. A Durostone, a Rappen és a Cyan kettős-győzelemmel kezdte meg a menetelést, sőt, Révai Ákosék az egyik meccsüket kimaxolták az Ernyő Alatt ellen. Persze sok van még hátra, így még nem érdemes messze menő következtetéseket levonni.

A hét partija: 22. leosztás (GD)
Mikor mentsünk mégis? Már sokszor megírtam, hogy a mentés általában nem jó üzlet. Lehet túl sokat bukni, lehet, hogy olcsón mentünk, de bukós felvételt, és ha mégis jó a mentés, az sem gyakran jó üzlet: 3-4 IMP-ért kockáztatni, hogy esetleg 10-12 pontot leadunk, nagyon veszélyes.

Vannak olyan helyzetek azonban, ahol adja magát a mentés: mans-bellben, mindkét vonalon nagy adu fittel, esetleg dupla fittel (azaz nem csak aduban, hanem egy másik színben is mindkét vonal találkozik, ezért többet fog ütni, mint a figurapontok alapján gondolnánk).

Az adott partiban ilyesféle licit lehetett:

Bár Délen esetleg reménykedhetünk, hogy ütünk két treffet (bár hogy a partner honnan fogja tudni, hogy azzal kell indulni, nem tudom), talán mégis jobb menteni, főleg, ha esetleg partnerünk még 5 kőrt is mond, ami nem lenne meglepő sikén pikkjével.

Mivel a 7 kőrben nincs káró lopás (illetve csak az adu ásszal lehet lopni), megússzuk 800-ból, amin elég szépen lehet keresni, 12 pont lehet a teljesített szlem ellenében a jutalmunk.

Káró Kupa gömbölés (IT)
A kiírásoz (svájci) mérten összecsap az első két helyezett, ami azt is jelenti, hogy az egyiküknek megszületik az első veresége, persze, ha csak nem lesz döntetlen az eredmény. Amire amúgy egészen jól esély van, vagy legalábbis ahhoz, hogy közel döntetlenre hozzák a mérkőzést. Szerintem ezennel Jalsovszkyék felé fog billenni a mérleg. DurostoneRappen +3

Fontos lesz majd Négyesiék meccse a fiatalok ellen, ugyanis a Kaskad kicsit beragadt az első napon, s mivel nyilván nem akarnak lemaradni a gyémánt kupa küzdelmeiről, le kéne győzni a Káosz csapatot. Ám ellenfeleik nem fogják csak úgy hagyni magukat, nyilván örömet szeretnének szerezni Burlacu Petinek, aki pont hétfőn lesz húszéves – éljen, éljen! KáoszKaskad+20

A mákosok csapata megnyerte mind a két meccsét, de mivel kis arányú győzelmeket aratott, kicsit hátrébb áll, mint az élmezőny. A következő játéknapon a Balásy ellen folytathatják jó sorozatukat, de egyáltalán nem lebecsülendő az ellenfelük, hiszen Kalmár Zoliék is mind a két mérkőzésük után győztesen állhattak fel. Szerintem pont náluk fog folytatni a jó sorozat. BalásyMákosnudli +10