Bridzsélet

1392 cikk

Gyilkos beszorítások – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor, Homonnay Géza - 2022.04.20
Ottlik Géza 1969-ben már a világ számára is elismert szerző. A Bridge Worldben The Quest címmel megjelent írását a Nemzetközi Bridzsakadémia az 1967-es év legjobb bridzscikkének választotta, és a nagydíjat Ottlik Gézának ítélte. (Kicsit megkésve a cikk Felderítés címmel magyarul is megjelent a BridzséIet 1976. július-augusztusi számában.) Ottlik alábbi írása is angol nyelven jelent meg eredetileg a Bridge World 1969. januári számában Homicide Squeezes címen, és a Ferenczy-coup, más néven a Gellérthegyi-coup további lehetőségeivel foglalkozott.

»»

Parti a hullámfürdőben – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor - 2022.04.19
Az alábbi parti Ottlik Géza egyik kedvence. Először a Vasárnapi Ujságban írta meg, később folyományaival együtt a Bridge Worldben is megjelent, de Widder Lajos is feldolgozta egyik könyvében. A játéktechnikai motívum itthon Ferenczy-coup vagy Gellérthegyi-coup néven szerepel, persze az elnevezés nem véletlen. Először az 1933-as cikket mutatjuk be, ezt követi majd az 1969-es Bridge Worldben megjelent írás Homonnay Géza fordításában.
»»

A vébének vége, közel az Eb – Interjú Winkler Gáborral

Kelen Károly - 2022.04.14
A világbajnokság körmérkőzésén 24 ország válogatottja között negyedik helyen végzett a Dumbovich Miklós, Hegedűs Gál, Szabó Csaba, Szegedi Balázs, Winkler Gábor összeállítású nyílt magyar válogatott. Először jutott ki csapatunk a Bermuda-kupára, és rögtön a legjobb nyolc között végzett, azaz tovább küzdhetett az elődöntőbe jutásért. Ez végül nem sikerült, de így is nagyon jól szerepeltek a mieink. A Bridzsélet világbajnoki sorozatában a Winkler Gáborral folytatott beszélgetés következik.
»»

Talpon maradni – Magyar Kupa 2022, 6. játékhét

Gulyás Dániel - 2022.04.13
A Magyar Kupában megkezdték a negyeddöntőket, illetve rövidített (32 leosztásos) meccsen továbbjutott a 8 közé a GAMAX a FÉSZEK legyőzésével szoros csatában. A halasztásra Winkler Gáborék bravúros világbajnoki szereplése miatt volt szükség (még egyszer nagy gratula!).
»»

Vidékbajnokság – egy pesti szemével

Gulyás Dániel - 2022.04.12
A Magyar Kupa budapesti ágán csapatunk, a TMX nem hozta az elvárhatót, kiestünk a selejtezőkön, és csak a Pikk Kupában folytathattuk. Ekkor kaptuk partneremmel, Hodosi Péterrel a meghívást, akarunk-e a Vidékbajnokság csapatversenyében játszani egy igazi vidéki párral (mivel mi tősgyökeres pestiek vagyunk). Kiderült ugyanis, hogy a szabályok szerint, aki nem játszik az MK főágon Budapesten, részt vehet ezen a versenyen. Sikerült is egy erős párt csapattársnak invitálnunk, a Zsák Zoltán–Grezsa Krisztián kettős neve ismerősen (és jól) cseng sokunknak.

»»

Nagy csatában Svájc a Bermuda-kupa győztese – vb 2022, 12. nap

Nagyiván Gábor - 2022.04.09
Sajnos egy szomorú hírrel kell kezdenem a tudósítást. 89 éves korában elhunyt minden idők talán legszínesebb bridzsszemélyisége, Edwin Kantar. Játékosként kétszeres világbajnok, számos nagy verseny győztese, szakíróként és oktatóként zseniális, generációkat tanított meg a minőségi bridzsre. De publikációi, előadói tevékenysége nem csak abból állt, hogy szárazon érintette a bridzs különböző területeit. Egyéniségével, szellemes és finom, akár önironikus humorával mindenki számára élvezhetőbbé tette a játékot, mellyel persze be is tudta lopni magát az olvasók és a tanítványok szívébe. Könyvei révén jómagam is sokat tanultam tőle. Isten veled, Eddie, hiányozni fogsz!

»»

Fárasztó nap, nagyszerű játék, óriási izgalom – vb 2022, 11. nap

Nagyiván Gábor - 2022.04.09
Sok szempontból volt rendkívüli a pénteki nap a világbajnokságon, különösen a délelőtti 16 leosztásos szett volt körömrágós. A Bermuda-kupában a hollandok gyakorlatilag már bejutottak a döntőbe, így a holland–norvég meccsnek nem volt tétje, a norvég csapat fel is adta a mérkőzést. A Svájc–USA 1 találkozó igazi csemege volt a fanatikusoknak, mert a két csapatot mindössze 4 IMP választotta el a továbbjutástól (legalábbis csütörtök este, pénteken már 10 IMP-s svájci vezetéssel kezdtek a csapatok).
»»

Nehéz nap, kemény játék, óriási izgalmak – vb 2022, 10. nap

Nagyiván Gábor - 2022.04.08
Szerdán a magyar csapat nagyszerű játékot produkált a negyeddöntőben is a Bermuda-kupában, s bár nem sikerült a továbbjutás, játékosaink végig pariban voltak a világ legjobbjaival szemben. Álljon itt újra a névsor: Dumbovich Miklós, Hegedűs Gál, Szabó Csaba, Szegedi Balázs és Winkler Gábor. Minden elismerést megérdemelnek a fiúk, köszönjük a nagyszerű játékot és gratulálunk!

»»

Talpon maradni – Magyar Kupa 2022, 5. játékhét

Gulyás Dániel - 2022.04.06
Folytatódott a KO a Magyar Kupában és a Pikk Kupában is, bár nem minden meccset fejeztek be, illetve van, amit még el sem kezdtek – hiszen a válogatott gerincét adó GAMAX a világbajnokságon vitézkedett szerdáig, az USA 1 elleni negyeddöntőben, mindannyiunk hatalmas örömére, így természetesen halaszthatott. »»

A negyeddöntő jelentette a végállomást – vb 2022, 9. nap

Kelen Károly - 2022.04.06
Magyarország hétfőn a három fordulóból kettőt megnyert, egy döntetlenül végződött, és 11 IMP-vel, 81–70-re vezetett az Egyesült Államok első csapat ellen. Kedden Covid-szünetet tartottak, mert az amerikai vegyes csapatban felütötte fejét a fertőzés. Mindenkinek teszteltetnie kellett magát, és csak az játszhatott, akinek negatív volt az eredménye. A kihagyás miatt átrendezték az időtáblát. Az előző meccsből maradt három forduló után azonnal megkezdődtek az elődöntők. (A Dumbovich–Winkler-asztal a magyar–USA 1 bridzsvilágbajnoki negyeddöntőben – Forrás: Facebook/World Bridge Federation)

»»

1392 cikk