Bridzsélet

1392 cikk

Kié az 1-es magasság? – IMP-bajnokság I/B, 1. és 2. forduló

Fazakas Gergely - 2022.05.12
„Az 5-ös magasság az ellenfélé” – gyakran mondott és nemritkán megcáfolt igazság, ahogy Gulyás Dániel heti, a dupla gémekről szóló beszámolójából is kiderül. „És a 3-as magasság is” – teszik hozzá sokszor. Vagyis a 2-es magasságon sokszor nem jó játszani hagyni fitjében az ellenfelet. De mi a helyzet az 1-es magassággal? Három parti az I/B első két fordulójából, ahol hagyták az ellenfelet a kezdő liciten játszani.
»»

IMP-bajnokság 2022, 2. forduló

Gulyás Dániel - 2022.05.11
A második játéknap is véget ért, ezzel pedig már a rövidített IMP-párosbajnokság feléhez értünk. Minden osztályban játszottak, már alakul, ki küzd a feljutásért vagy bajnoki címért, és kiknek kell hátrafelé tekingetniük, mivel a kiesés réme fenyegeti őket. »»

Ottlik Géza bridzséletrajza – Ottlik 110 – javított kiadás

Kuttner György, Nagyiván Gábor, Négyesi György - 2022.05.09
Száztíz éve, 1912. május 9-én született Ottlik Géza. A világhírű szakíró, a bridzsjáték megújítója. A lejátszás mesterfogásainak legtermékenyebb kidolgozója. Sportújságíró, a magyar bridzs elkötelezett krónikása, sőt aktivistája. Válogatott versenyző, többszörös bajnok. Általa a világ valaha élt legjobb játékosának tartott Cohen Rafaellel együtt a magyar bridzs legelismertebb személyisége: örökös bajnok és a szövetség tiszteletbeli tagja. Tíz évvel ezelőtt összefoglaltuk bridzses életútja állomásait. Most, hogy hagyatéka bridzs vonatkozású dokumentumait átnézhettük, ezt újakkal egészítjük ki. Akkor biztosak voltunk abban, hogy semmit sem hagytunk ki, most pedig abban, hogy ez az új összeállítás sem teljes.

»»

IMP-bajnokság 2022, 1. forduló

Gulyás Dániel - 2022.05.04
Az első játéknappal megkezdődött az idei mini IMP-párosbajnokság. Mini, mivel a szokásos 8 helyett csak 4 partit játszunk minden ellenfél ellen, nyolc helyett pedig csak négy játéknap lesz, de hát ez még a vírus és a költözés mellékhatása.

»»

Ottlik bridzstörténetei 1. – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor - 2022.05.03
Mai szemmel már természetesnek tűnik, hogy a bridzset fikcióként is „el lehet adni”, azaz a partikhoz sztorikat lehet kitalálni, és akár mesebeli figurákat is szerepeltetni lehet bridzshősként ábrázolva. E tekintetben az egyik legjelentősebb alkotás Darvas Róbert nevéhez fűződik, akinek Norman De V. Harttal közösen írt Right through the pack című világhírűvé vált könyvében maguk a kártyák mesélnek el olyan történeteket, melyekben az 52 lap valamelyike a főhős (a könyv magyar változatát a Bridzséletben is ismertettük.

»»

Kolibri utánpótlás hírek – Eb, tábor, adományozó versenyek, fejlemények

Hodosi Péter - 2022.05.02
Idén a 2 éves Kolibri program újabb mérföldkövéhez érkezik, mivel a pandémia után megrendezik a tavalyról halasztott ifjúsági Eb-t. Minden kategóriában (U16, U21, U26 női, U26 nyílt, U31) indul magyar csapat, amire korábban nemigen volt példa, pedig nem is volt ennyi kategória (de például 2019-ben az akkori négy kategóriából kettőben szerepelt magyar csapat).

»»

Kis hiba, nagy parti, meg egy ritka madár – OMP-döntő

Ráduly Csaba - 2022.04.28
Az országos MP-döntő első fordulójában került terítékre a következő parti.

»»

Ferenczy a Récsei Centerben

Fazakas Gergely - 2022.04.27
A Magyar Kupa negyeddöntőjének második fordulójában a Szigethy csapat tetemes előnnyel látott neki. Ellenfelünk, az Ecosoft azonban nem adta fel, és szinte az egész első napi termésünket elolvasztották. Hogy ellenfeleink mennyire ádáz módon küzdöttek, arra a 20-as partit mutatnám.
»»

Talpon maradni – Magyar Kupa 2022, 8. játékhét

Gulyás Dániel - 2022.04.27
Véget értek a küzdelmek a Magyar Kupában a budapesti ágon, bár az összes helyezettet és továbbjutót nem tudjuk, egy óvás miatt ugyanis a Galim–Fészek meccs eredménye változhat (döntetlenre végeztek az asztalnál a felek, ami a FÉSZEK továbbjutását jelenti jelenleg). Befejeződött a Pikk Kupa is, itt a Grand Slam győzött nagy csatában.
»»

Talpon maradni – Magyar Kupa 2022, 7. játékhét

Gulyás Dániel - 2022.04.21
A Magyar Kupában lejátszották a negyeddöntőket, így már megvan három továbbjutó is, a GAMAX ugyanis még mindig csúszásban van a világbajnokság miatt. Az ELTE elleni meccsükön vezetnek a félidőben 25 ponttal, tehát az egyetemisták szépen tartják magukat, folytatás a napokban.

»»

1392 cikk