Bridzsélet

1392 cikk

Két győzelem nagyok ellen – Eb 2022, 1. nap

Kelen Károly - 2022.06.12
Megkezdődött az 55. Bridzs Európa-bajnokság a portugáliai Madeirán. Vasárnap csak a nyílt csapatok ültek asztalhoz. A nők, vegyes csapatok és szeniorok csak csütörtökön kezdenek. »»

Kezdődik – csapat Európa-bajnokság, Madeira, 2022

Gulyás Dániel - 2022.06.11
Alig ért véget a tavalyról halasztott világbajnokság (hatalmas magyar sikerrel!), máris nyakunkon az új világverseny, a csapat Eb – ezúttal is országonként egy egység, 4-6 játékos szerepelhet válogatott színekben, négy versenyszámban. A helyszín Funchal, Madeira szigetén, Portugáliában, június 12 és 22 között.
»»

Ottlik bridzstörténetei 2. – Ottlik 110

Ottlik Géza, Nagyiván Gábor - 2022.06.08
A bridzs azért nagyszerű játék, mert nincsenek benne fix sablonok; egyszer így kell tenni, máskor úgy. Nézzük például az aduzást. Gyakran előfordul, hogy az egyik partiban azonnal aduzni kell, a másikban vétek lenne. A bridzsjátékban azt tapasztalták, hogy vannak úgynevezett „aranyszabályok”, melyeket érdemes betartani. Csakhogy sokan elfelejtik, hogy ezek betartása nem szentírás, mert a gyakran előforduló kivételek itt is erősítik a szabályt. Ottlik Géza bridzstörténeteiben a játékosok alaptípusain keresztül a játék fonákságaira is rámutat. Az alábbi két történetben a bridzs aranyszabályait állítja a középpontba, melyben a tanuló szerepét Bűbáj Babuci, a tanárt Fülemüle Zsiga, a kivételeket pedig a négy parti játssza. Az első történet 1934. október 7-én, a második 1934. október 14-én jelent meg a Vasárnapi Ujságban. »»

Talyigás Péter a Magyar Bridzs Szövetség új elnöke

Kovács Gergely - 2022.06.02
Az elnök, illetve az elnökség lemondása után tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Bridzs Szövetség. Járai Zsigmond két éve vette át a szövetség irányítását, utódjának az egyetlen jelöltet, az eddigi alelnököt, Talyigás Pétert szavazta meg a közgyűlés, a leköszönő elnököt pedig tiszteletbeli elnöknek választotta.

»»

Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál 2022, párosverseny

Nagyiván Gábor - 2022.06.01
Ahogy mindegyik fesztiválon, a „nagy” csapat- és párosverseny mellett idén is kiegészítő versenyszámokkal színesítették a fesztivált a szervezők. Régebben az egyéni, az IMP és a vegyespáros versenyek voltak a mellékszámok, idén egy Ukrajna elnevezésű villámpáros és egy BAM csapatverseny volt a plusz esemény.
»»

IBBF BAM: Bumm!

Hazai Tamás - 2022.05.29
Az IBBF BAM-versenyén Nyugat helyén 2 káróban lettem felvevő. A licitből nyilván látható, hogy az összeszokottság nem tökéletes, ettől viszont még le kell játszani a partit.
»»

Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál 2022, csapatverseny

Nagyiván Gábor - 2022.05.29
Kezd régi fényében tündökölni a Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivál, hiszen a tavalyihoz képest néggyel több, azaz 41 csapat nevezett az egyik főeseményre, az Éliás Imre Emlékversenyre. A magyarokon kívül Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Spanyolország, Szerbia és Szlovákia játékosai vettek részt a versenyen, közülük számosan a junior korosztályt képviselve. Szóval igazi nemzetközi versenyt láthattak a LoveBridge szoftverével és tabletjeivel lebonyolított fesztiválon mindazon érdeklődők, akik nem a helyszínen, hanem otthonról követték figyelemmel az eseményeket. A Visoft cég által kifejlesztett LoveBridge ugyanis olyan, kimondottan a bridzs számára alkotott szoftver, mely alkalmas arra, hogy élőben, vagy akár utólag is követni lehet minden asztalt, minden licitmenetet, és lépésről lépésre a játékot is. Ez tehát az utókor számára is jelentős bridzs kordokumentum lehet, mely megmutatja, hogyan játszották 2022-ben a bridzset. Itt jegyezzük meg, hogy bár a nagy mezőny igen örvendetes, mégis rossz a szájíz, amikor azt nézzük, hogy mindössze 16 magyar csapat indult, a vidékiek közül pedig egy se… Pedig a szövetség igen dicséretes módon mind a nevezési díjak, mind az elszállásolás tekintetében jelentős anyagi támogatást ajánlott fel a vidéki játékosoknak, ha részt vesznek a versenyen.

»»

IMP-bajnokság 2022, 4. forduló

Gulyás Dániel - 2022.05.26
Véget ért az idei IMP-bajnokság, mely igen kurta, és így furcsa lett. A kevesebb játéknap, kevesebb leosztás miatt nem biztos, hogy az az eredmény született, ami 8 játéknap után lett volna, kevesebb volt a hibázási, javítási lehetőség, sokkal többet nyomott a latban egy-egy parti, a kimaradási korrekciókról nem is beszélve – a verseny végén többen vártuk a manuálisan kijavított végeredményt, mi például az ötödik, feljutást érő helyen várakoztunk, mire kijött az eredmény, már hetedikek lettünk... De persze ilyen (is) a sport.

»»

Országos Csapatbajnokság 2022, döntő

Nagyiván Gábor - 2022.05.25
A hétvégén bonyolították le a Récsei Centerben az Országos Csapatbajnokság döntőjét. Ez a legrangosabb magyar verseny, melyen a játék ezúttal is a LoveBridge szoftverével és tableteken zajlott, így nem kellett a helyszínen kibicelni, mert az összes mozzanatot követni tudták otthonról is az érdeklődök. Annyi változás történt, hogy a LoveBridge új dizájnnal jelentkezett, mely kiválóan működött és nem is néz ki rosszul, de az a sejtésünk, hogy nem ez lesz a végleges változat. A döntőbe négy budapesti csapat jutott, a GAMAX, a Galim, a Budaörs 17 és a FÉSZEK. A Gamax és a Galim a Budapest Bajnokság (hivatalosan KMOR) I/A osztályában az első két helyen végzett, így ők kiemeltként automatikusan jutottak a legjobb négy közé. A maradék két helyért a Bp. 3–6. helyén végző csapatok a legjobb négy vidéki csapattal kibővítve egy újabb versenyen vettek részt, melyből a Budaörs 17 és a FÉSZEK jutott tovább (a budaörsiek 7.-ek voltak, beugróként indultak).

»»

IMP-bajnokság 2022, 3. forduló

Gulyás Dániel - 2022.05.20
A 3. fordulón is túl van a mezőny, azaz már csak egy játéknap van hátra az idei rövid IMP-bajnokságból. A hétvégén az országos csb, jövő héten pedig az IBBF zajlik egész héten, sűrű lesz a szezon vége – annyira, hogy a kupadöntőkre majd csak szeptemberben kerül sor.
»»

1392 cikk