Bridzsélet

1406 cikk

Watertown Sectional

Lippner Gábor - 2010.03.02
A bridzsező nemzetközi sztereotípiák felett álló kategória. Már több mint egy hónapja Bostonban élünk feleségemmel, és csak most merészkedtünk először bridzsversenyre. Hogy miért? Talán féltünk: idegen ország, idegen emberek, idegen szokások. Végül aztán nem bírtuk tovább, győzött a bridzs. »»

Licitfórum 68

Mezei Katalin - 2010.02.27
LICITFÓRUM 67. megoldások
Rovatvezető: Mezei Katalin
»»

Az év legjobb cseréje

Varga István - 2010.02.09
Az idei MP bajnokság I/B. osztályában Kisgyörgy Lajossal csak az utolsó előtti fordulóban sikerült végre feljutó helyre kerülnünk. Mivel még ekkor is csak a hatodik helyen álltunk, bőven volt feladatunk az utolsó játéknapon.  »»

Így támogatjuk a bridzsválogatottat Kanadában

George Retek - 2010.02.01
A kanadai klubokban évente négyszer speciális versenyt tartanak azzal a nemes céllal, hogy támogassák a nemzeti bridzsválogatott nemzetközi szerepléseit. Hogy a nevezési kedvet növeljék, ezeken a versenyeken háromszor annyi mesterpontot lehet keresni ugyanazzal a helyezéssel, mint egyébként. A Montreáli Bridzs Szövetségben a nevezésekből befolyt adományokat azzal növelik, hogy a húsz legjobb helyi játékos vállalja, hogy bárkivel leül játszani a szokásos tiszteletdíjáért, s azt felajánlja a nemzetközi alap számára. A játék végén a nevezők a leosztási diagramok mellé a partik elemzését is megkapják kinyomtatva. Tavaly, az Olimpiai Alap támogatására kiírt versenyen játszottam az alábbi érdekes leosztást: »»

Nagy falat

Kovács Gergely - 2010.01.24
Nem hittünk a szemünknek! A jobbomon ülő Észak írta be a szkórt, és mivel az utolsó cserék között játszottuk a partit (I/b bajnokság 6. forduló 31. leosztás), a várható értéket adta meg a gép: nulla oda, száz ide. Aztán a frekiben is ugyanez állt. »»

Licitfórum feladványok 67.

Mezei Katalin - 2010.01.23
Rovatvezető:  Mezei Katalin
LICITFÓRUM 67. »»

Pécs 2010, párosverseny

Gulyás Dániel - 2010.01.20
Egy hajszálon elvesztett (2VP kellett volna a győzelemhez) csapatverseny után ültünk asztalhoz megszokott kedves partneremmel, Kotányi Balázzsal az idei pécsi pároson. »»

Emlékeim Kertes Ottóról

Csepeli Miklós - 2010.01.20
Egy hideg keddi napon temették, amikor a bridzsversenyen lett volna a helye. 85 évet élt, de váratlanul távozott. »»

Milyen mértékben etikus a kibic magatartását figyelembe venni?

Púza László - 2010.01.01
A most folyó MP páros bajnokság 2. fordulójának 18. partijában bellben, mans ellen második helyen a következö lapokat kaptam: Elmeditáltam a lehetséges megoldásokon: ha Kelet passzol, a gyenge ketteshez túl erős a kéz - zárt adu, hármas pikk egy szinglivel - minimális támogatással gém lehet benne. 1 kőr indulás után a partner későbbi büntető kontrájára nem szívesen passzolok. Ha indulnom kell, valószínűleg 3 kőrrel indulok. Kelet azonban elindult precíziós 1 szannal. Nem kockázatmentes passzolni, kimaradhat egy jó töredék, sőt gém is. Ekkor azonban, az indulással egy időben történt valami, ami befolyásolta döntésemet, az arra sétáló Kelen Karcsi, aki velem együtt ugyancsak kedveli a nem szokványos megoldásokat, érdeklődve megállt mögöttem. Egy tized másodpercet sem haboztam, unott mozdulattal tettem az asztalra a passz kis zöld kartonját. Nyugat 3 kárójára Kelet 3 szant licitált. Kikerülhette volna persze a csapdát, ha 3 szant csak mindkét nemes szín fogásával mond, egy szín fogásával pedig, megegyezés szerint, azt mondja, ami van, vagy azt, ami nincs. Még feltettem a homályosító kérdést, hogy Nyugat 3 kárója gémforsz, vagy csak invit? Nyilván, ha azt a válasz kapom, hogy forsz, butaság lenne kontrázni, (így is az!), hisz a kontra alapja csak egy rögtön lehúzható szín lehet, vagyis indokolt a menekülés az esetleg teljesülő 4 vagy 5 minorba. Invit után viszont lehet erős lapom is, amivel eddig lesben álltam. Mindenesetre Kelen Karcsi jelenléte erősem motiválta döntésemet: piros lappal jutalmaztam licitjüket, nehogy már Karcsi barátom linkre álljon meg. 5 ponttal kaptam többet azoknál, akik kontra nélkül buktattak, viszont ha kimennek a kontrából, 14-et veszítettem volna. Rossz üzlet volt, viszont remekül szórakoztunk, a kibic, meg én. Komolyra fordítva a szót, az etikai kérdés ott merül fel, hogy vajon azt a plusz információt, hogy a kibic, és ráadásul éppen a Kelen, pont ennél a partinál állt meg mögöttem, szabad-e felhasználnom. Az élet furcsa módon válaszolta meg a kérdésemet, mert utóbb kiderült, hogy Karcsi nem is ismerhette a partit, hiszen az I/a és I/b osztály nem azonos leosztásokat játszik.   »»

Karácsonyi ajándék a negyedik dimenzióból

Púza László - 2009.12.24
Évekkel ezelőtt játszottam az alábbi partit. Dél helyén 1 pikkel indultam. Nyugat passza után Észak 3 szanja erős háromszínű lapot ígért, minimum négyes pikk-kel. Kelet 4 szannal lépett be mindkét minort mutatva. Kulcslicitsorozat után 7 pikkig jutottunk. »»

1406 cikk