Bridzsélet

1392 cikk

Nagy falat

Kovács Gergely - 2010.01.24
Nem hittünk a szemünknek! A jobbomon ülő Észak írta be a szkórt, és mivel az utolsó cserék között játszottuk a partit (I/b bajnokság 6. forduló 31. leosztás), a várható értéket adta meg a gép: nulla oda, száz ide. Aztán a frekiben is ugyanez állt. »»

Licitfórum feladványok 67.

Mezei Katalin - 2010.01.23
Rovatvezető:  Mezei Katalin
LICITFÓRUM 67. »»

Pécs 2010, párosverseny

Gulyás Dániel - 2010.01.20
Egy hajszálon elvesztett (2VP kellett volna a győzelemhez) csapatverseny után ültünk asztalhoz megszokott kedves partneremmel, Kotányi Balázzsal az idei pécsi pároson. »»

Emlékeim Kertes Ottóról

Csepeli Miklós - 2010.01.20
Egy hideg keddi napon temették, amikor a bridzsversenyen lett volna a helye. 85 évet élt, de váratlanul távozott. »»

Milyen mértékben etikus a kibic magatartását figyelembe venni?

Púza László - 2010.01.01
A most folyó MP páros bajnokság 2. fordulójának 18. partijában bellben, mans ellen második helyen a következö lapokat kaptam: Elmeditáltam a lehetséges megoldásokon: ha Kelet passzol, a gyenge ketteshez túl erős a kéz - zárt adu, hármas pikk egy szinglivel - minimális támogatással gém lehet benne. 1 kőr indulás után a partner későbbi büntető kontrájára nem szívesen passzolok. Ha indulnom kell, valószínűleg 3 kőrrel indulok. Kelet azonban elindult precíziós 1 szannal. Nem kockázatmentes passzolni, kimaradhat egy jó töredék, sőt gém is. Ekkor azonban, az indulással egy időben történt valami, ami befolyásolta döntésemet, az arra sétáló Kelen Karcsi, aki velem együtt ugyancsak kedveli a nem szokványos megoldásokat, érdeklődve megállt mögöttem. Egy tized másodpercet sem haboztam, unott mozdulattal tettem az asztalra a passz kis zöld kartonját. Nyugat 3 kárójára Kelet 3 szant licitált. Kikerülhette volna persze a csapdát, ha 3 szant csak mindkét nemes szín fogásával mond, egy szín fogásával pedig, megegyezés szerint, azt mondja, ami van, vagy azt, ami nincs. Még feltettem a homályosító kérdést, hogy Nyugat 3 kárója gémforsz, vagy csak invit? Nyilván, ha azt a válasz kapom, hogy forsz, butaság lenne kontrázni, (így is az!), hisz a kontra alapja csak egy rögtön lehúzható szín lehet, vagyis indokolt a menekülés az esetleg teljesülő 4 vagy 5 minorba. Invit után viszont lehet erős lapom is, amivel eddig lesben álltam. Mindenesetre Kelen Karcsi jelenléte erősem motiválta döntésemet: piros lappal jutalmaztam licitjüket, nehogy már Karcsi barátom linkre álljon meg. 5 ponttal kaptam többet azoknál, akik kontra nélkül buktattak, viszont ha kimennek a kontrából, 14-et veszítettem volna. Rossz üzlet volt, viszont remekül szórakoztunk, a kibic, meg én. Komolyra fordítva a szót, az etikai kérdés ott merül fel, hogy vajon azt a plusz információt, hogy a kibic, és ráadásul éppen a Kelen, pont ennél a partinál állt meg mögöttem, szabad-e felhasználnom. Az élet furcsa módon válaszolta meg a kérdésemet, mert utóbb kiderült, hogy Karcsi nem is ismerhette a partit, hiszen az I/a és I/b osztály nem azonos leosztásokat játszik.   »»

Karácsonyi ajándék a negyedik dimenzióból

Púza László - 2009.12.24
Évekkel ezelőtt játszottam az alábbi partit. Dél helyén 1 pikkel indultam. Nyugat passza után Észak 3 szanja erős háromszínű lapot ígért, minimum négyes pikk-kel. Kelet 4 szannal lépett be mindkét minort mutatva. Kulcslicitsorozat után 7 pikkig jutottunk. »»

Édes mostoha II.

Szalay György - 2009.12.20
Az ígéret szép szó: a 90 leosztásos selejtezővel természetesen nem ért véget az Országos IMP bajnokság, még 45 leosztás (15x3) várt a döntőbe jutott 16 párra. Mint az írás első részében említetettük, az első két kiírástól eltérően - vélhetően kényelmi okokból - eltörölték az "egymás elleni" hozott pontokat, így az 1. és a 16. pár között kevesebb, mint két gémnyi különbség volt, ami valljuk be: nem sok. »»

Egy érdektelen parti

Varga István - 2009.12.18
Az idei MP bajnokságon ismét Kisgyörgy Lajossal játszom, ezúttal az I/B. osztályban. A második nap talán legérdektelenebb partija a 4. számú leosztás volt. »»

Egy szép megoldás, ami többet érdemelt volna, mint egy pontot

Púza László - 2009.12.17
Valamikor a régi szép időkben, amikor még autója senkinek sem volt, az egész társaság együtt sétált a Kőris utcától a Két-medvéig, közben folyt a partimesélés. Hiányzik. Talán ezt tudja pótolni ez az oldal. Közkinccsé teszek egy leosztást, és az asztalnál elhangzott elemzést. Nagy élmény volt, érdemes volt aznap játszani. »»

Szürök évadja II.

Szalay György - 2009.12.14
Mivel a legutóbbi írás leosztásai közül a II. osztályból származó váltotta ki a legtöbb hozzászólást, most is kezdjük ezzel. »»

1392 cikk