Talpon maradni – Magyar Kupa 2022, 8. játékhét

Véget értek a küzdelmek a Magyar Kupában a budapesti ágon, bár az összes helyezettet és továbbjutót nem tudjuk, egy óvás miatt ugyanis a Galim–Fészek meccs eredménye változhat (döntetlenre végeztek az asztalnál a felek, ami a FÉSZEK továbbjutását jelenti jelenleg). Befejeződött a Pikk Kupa is, itt a Grand Slam győzött nagy csatában.

Magyar Kupa
A GAMAX lejátszotta a fél elmaradt meccsét, az elvárásoknak megfelelően le is győzte az ELTE csapatát, és az országos nyolcba jutott csatlakozva a korábban már bekerülő Visoft, Szigethy és Pikk Dáma csapatokhoz.

A vigaszágon óriási csatákat rendeztek, szinte mindenhol az utolsó partiig kiélezettek volt a mérkőzés, sőt, volt, ahol az utolsó partin fordult meg a meccs!

Az ELTE volt az egyik ilyen csapat, az utolsó partin írtak 10 pontot, ezzel verték 80–78-ra a P-T együttesét, míg a FÉSZEK szintén itt egyenlített és szerezte meg (egyelőre) a továbbjutást, itt 50–50 lett a végeredmény, a szabály szerint a kiemelés alapján lennének továbbjutók.

A fiatal Kakukk csapat is végig üldözte az Interface-t, és végül 4 ponttal, 58–62-re maradt alul. A legkevésbé izgalmas összecsapás (legalábbis az eredmény alapján) az Ecosoft–Lapszámosok volt, az előbbiek 72–46-ra nyertek, bár ez sem volt izgalommentes: a félidőben még a vendégek vezettek, de a második félidő egyoldalúvá vált, így tudott az Ecosoft fordítani.

Az országos pótselejtezőkön tehát megmérkőzhet a vidék legjobbjaival a fent említett négyes, azaz az ELTE, az Ecosoft és az Interface, illetve a FÉSZEK vagy a Galim. Itt a vidékiek előnyt élveznek annyiban, hogy ők választhatnak ellenfelet, és fogadják egy 48 leosztásos meccsen a pestieket még májusban. A vidéki együttesek ebben a sorrendben választanak majd: Szeged, DEAC-MEAFC, Tatabánya TSC, Veszprém.

Nézzünk pár érdekes partit a keddi napról.

Kerti István hívta fel a figyelmet erre játszmára, amiben a vigaszágon egyedül Udvari Szabolcs mondta be ezt a terített szlemet (Magyar Kupa vigaszmérkőzésen Kisgyörgy Lajos is ezt tette).

Igazából az a veszély, ha egy káró után pikket hívnak, de még akkor is segíthet a 2–1 adu (vagy a 3–3 pikk), mivel a tízessel asztalra kerülhetünk.

Nézzük hát azt a bizonyos utolsó partit, vajon mi történhetett? Nos, úgy tűnik, a P-T licittévesztés miatt 3 treffet játszott, amihez kevés volt az adu, így buktak, a Galim azonban bemondta ezt a jó 3 szant.

A hétvégén az Országos Párosbajnokságon ezüstérmet szerző Dombi Gergő felvevőjátéka megbicsaklott, azt hitte talán, van elég ütése, és nem adott kőr impasszt, így azonban csak nyolcat tudott ütni, ami 10 pontba, és könnyen lehet, hogy a továbbjutásba került.

Pikk Kupa
A Pikk Kupában a nyolc helyosztóból hármat nem folytattak, ez talán mutatja, mennyire haszontalan volt a lebonyolítás ezen formája. Két meccset máskor folytattak vagy fejeztek be, a három legfontosabbat azonban lejátszották, A Lego alaposan elnáspángolta a Catherinát, míg a Durostone három nagyon szoros játékrész után (1 pont volt a különbség!) nagyon tarolt, az 59–8-as utolsó 16-nak köszönhetően simán szerezte meg a bronzérmet a Lackout előtt.

A döntőben az első játéknap után az U26 Open 27 pontos előnyben volt, amiből a harmadik játékrész után és volt még 19, azonban szoros csatában fordított a Grand Slam, és hat ponttal győzött, elnyerve a Pikk Kupát, gratulálunk!

Az alacsony pontforgalom mellett az ifiválogatott két bell gémet is engedett teljesülni, ami a túloldalon nem mondtak be, az utolsó partiban azonban mindkét asztalon agresszíven licitáltak és buktak, a leadott 7 pont pedig végzetesnek bizonyult.

Káró Kupa
A Káró Kupában is lejátszották az utolsó fordulót, azonban nem az általunk beharangozott módon: ha kupa, legyen kupa, így az aktuális állás szerint párba rendezték az első 8 csapatot (a kilencedik helyért a Vasdob 13 ponttal verte a Vándort), és KO meccseken döntötték el, ki kerül a később lejátszásra kerülő négyes döntőbe.

A Mákosnudli magabiztosan győzte le a Nextet, a másik három csata azonban nagy izgalmakat és meglepetéseket hozott. Az eddigiek alapján sokkal esélyesebbnek tűnő U26 Girls és Fazekas Gimi egyaránt kikapott, 13, illetve 4 ponttal, így az Ernyő alatt és az ElsőIstván jutott tovább.
A negyedik mérkőzésről élő tudósítást kaptunk Tóth Andrástól.

„Mit licitálsz Beni helyén?

Befolyásolja-e a döntésedet, ha ez az utolsó leosztásod a kupán, és az az információd van, hogy legalább 7 IMP-t kell írnod ezen a partin a továbbjutáshoz?

A Káró Kupában négy asztalon KO-meccs folyt a négyes döntőbe jutásért. A vége előtt 4-5 perccel rövid időre megjelentek a kivetítőn az eredmények, illetve ahol még folyt a játék, ott a pillanatnyi állás. Nálunk a Pikk–U16 Hungary meccsen még nem vettük ki az utolsó leosztás lapjait, 7 IMP előnyt láttunk ide. Mondtam a screentársamnak, az Északon ülő Benjáminnak, hogy ha odaát még nem fejezték be a játékot, akkor valószínűleg ők vezetnek, mert abban a partiban nekünk volt egy gém hibánk.

Ezek után kezdtük el a 24-es leosztást. KO-meccs KO-partija.

Beni 7 kőrt licitált.

Káró király kezdés után a felvevő a saját tempójához képest hosszabban töprengett.

Ütött az ásszal kézből treffet dobva, majd pikket hívott az ászhoz. Elloptam…

Lejátszás közben megjelent, most már véglegesen kinn hagyva az állás. Kiderült, korábban hiányzott odaátról az utolsó eredmény, a mi utolsó partink előtt valójában az ifik vezettek 4 IMP-vel. A másik asztalon 4 kőr volt a felvétel. Ha ellenünk legfeljebb 6-ot mondanak, a fiatalok jutnak tovább. Azzal is, ha kontrázott 4 kárót választanak. Abba belefért volna az a hiba is, hogy nem aduval indulnak.”

Így a Pikk csapat 7 ponttal győzött az U16 Hungary ellen, és bejutott a négyes döntőbe.

Gratulálunk a győzteseknek és a továbbjutóknak, köszönjük a játékot.

Folytatás a jövő héten az IMP-bajnokságban, ami a szokásoktól eltérően 8 helyett csak 4 játéknapon zajlik majd, minden ellenfél ellen 4 partit játszunk.