Ferenczy a Récsei Centerben

A Magyar Kupa negyeddöntőjének második fordulójában a Szigethy csapat tetemes előnnyel látott neki. Ellenfelünk, az Ecosoft azonban nem adta fel, és szinte az egész első napi termésünket elolvasztották. Hogy ellenfeleink mennyire ádáz módon küzdöttek, arra a 20-as partit mutatnám.

A felvevő Vági Máté volt 3 szanban – minden asztal ezt játszotta, és az én helyemről, Délről mindenki kis kőrrel indult – vagy a 11-es szabály szerint a hetessel, vagy a „minél kisebb, annál jobb” elv alapján az ötössel.

Partnerünk, Észak sorozatból a másodikat szokta rakni, vagyis a tizessel jelezte, hogy vagy se bubija, se kilencese nincsen, vagy van bubija, az esetleges kilencest meg később megtudhatjuk. A felvevő ütött a királlyal, és lezongorázta ötös káróját. Mi mindketten Smith Peter barátunkat hívtuk segítségül – a legkisebb kárókkal kezdtük a dobást, ezzel Bárány Gyuri partnerem a még nem biztosan tudott figurát (vagyis a kőr bubit), én meg azt az óhajt fejeztem ki, hogy ebben a színben tudom a felvétel elbuktatását elképzelni.

A további kárókra azonban még dobni kellett – én egy-egy értéktelen trefftől és pikktől váltam meg, Gyuri pedig egy-egy pikket, kőrt és treffet dobott el, közben mind a pikk, mind a treff kérését jelezve. A többi asztalon a felvevő nem sokat adott a jelzésekre, megadta a rossz treff impasszt, és az ellenjátékosok még négy kőr ütéssel elgázolták a felvételt.

Ezután állt a játék, körülbelül öt percig, és közben nemcsak azt tudhattam meg, hogy nem, a Lovebridge rendszer nem fagyott le, hanem megpróbálhattam kiszámolni partnerem pontjait. Nálam hét volt, nála tehát 8-9 lehetett. A kőr bubi mellett a fekete színekben még lehetett tűzereje. Ha treff dámája és pikk mariázsa van, a felvevőnek nincs problémája. Ha partneremnek pikk ásza és treff királya van, ötöt mindenképp ütünk. Bonyodalmak akkor lehetnek, ha például pikk ásza és treff dámája van tízes nélkül – ekkor a felvevőnek el kell találnia a treffet –, vagy treff királya és pikk mariázsa lenne. Idáig jutottam, amikor Máté kis kőrt tett az asztalra. A dámával ütöttem, hogyha Gyurinak szingli kőr bubija lenne, ne kelljen neki bontania a fekete színeket – de  szemből a kilences érkezett. Vagyis partneremnek legalább egy kőrje még maradt, nem kell sietni a kőr lezongorázásával. Pikket hívtam, mire a felvevő megadta magát – nem adott treff impasszt, hanem megnézte, esik-e a treff király, és beterítette az egy bukást.

Még szerencse, hogy a Ferenczy-coupról valahol régebben én is olvastam, nemcsak Máté. Az Ottlik-beszorításokról szóló cikkek pont a mi játszmánk után születtek, és utólag én is kiszámoltam, mi történt volna, ha a maradék négy kőrömet inkább lehúzom, és az utolsó három lap tartására kötelezem partneremet. A beszorítás (melyet én okoztam volna) végefelé a kéz két pikket, az asztal két treffet tart, szerencsétlen Észak mindkét színt nem tudja tartani. A felvevőnek nem is kell találgatnia, mi maradt a kezében, van átmenet mindkét kézhez, egymás után is próbálgatni tud. Külön szépség, hogy a pikk dáma eldobása esetén a pikk ötös lett volna a kimagasodó utolsó ütés.

Végállás, oké – mondta a parti végén Gyuri. – De azért ha magas pikked is lett volna, mondjuk a dubló HATOS van nálad, azt csak nem szinglized le!?