Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

MBSZ - 2020. november 18.

Farsangig online maradunk

Elkészült a Maradj Online csapatverseny sorozat következő kiadása, a Maradj Online Farsangig (MOF).

Akit nem érdekel, hogy hogyan jutottunk el ide, és miért emellett a formátum mellett döntöttünk, az máris fejest ugorhat a versenykiírás részleteibe, és csapatának nevezését várjuk 2020. november 28-án 18 óráig. (Ha nem volt csapatod a MOCsB-n, de a következő versenysorozatban szívesen részt vennél, akkor olvasd el még a következő bekezdést is!)

Akit a miértek is foglalkoztatnak, annak most egy rövid beszámoló következik.

A MOF kiírásának előkészítését egy kérdőív előzte meg, melyet a megadott határidőig 151 sporttársunk töltött ki, ezúton is köszönjük nekik!

Közülük 25-en jelezték, hogy jelenleg nem játszanak a Maradj Online CsB-n. Többségük (17-en) azért, mert nem találtak partnert. Ennek a problémának a kiküszöbölésére a következő megoldást ajánljuk: aki a maradj.online.csb@gmail.com címre november 25-ig megküldi nevét és elérhetőségét és ehhez hozzájárul, annak adatait berakjuk egy Googlesheet-be, amit – kizárólag a listán szereplő személyek között – megosztunk. Írjatok, ha partnert nem is ajánlunk, de egymásra találni segítünk!

Ami a versenyformákat illeti,

meglehetősen egyértelmű volt, hogy a BAM csapatverseny formának nagy az elutasítottsága: 10-es skálán átlagosan mindössze 4,39 pontot szerzett. Nem vagyunk teljesen lebeszélve, előfordulhat, hogy a program színesítéseként, próbából csinálunk majd egyszer egy kisebb BAM versenyt is, de nem ez lesz a fókuszban.

A két párosverseny, valamint a kieséses csapatverseny kb. azonos átlagos pontszámot értek el (K.O csapat: 7,28; MP páros: 7,08; IMP páros: 7,48). Talán meglepő lehet az IMP párosverseny forma magas átlagos pontszáma, de ehhez rögtön hozzá kell tenni azt is, hogy ugyanennek a versenyformának a pontértékei adták a legnagyobb a szórást is, és (a BAM-on kívül) a legtöbb 3-as vagy az alatti pontszámot – röviden: akik szeretik az IMP-t, nagyon szeretik, de sokan nagyon nem szeretik.

8,34 pontos átlaggal, és ehhez tartozó viszonylag alacsony szórással a körmérkőzéses csapatverseny kapta a legnagyobb tetszési indexet (a tízes skálán a tetszési indexe nem kapott 1-est, 2-est és 4-est, 3 pontot adott 4 játékostársunk, a többiek mind 5 vagy több pontot adtak, a kitöltők 38,5%-a adott tízest, és kicsit többen fele-fele arányban nyolcast és kilencest). Egy ilyen kutatásnál persze figyelembe kell venni azt is, hogy jelenleg éppen egy ilyen verseny zajlik, és a résztvevőknek tetszik: ez egy picit felfelé húzza az értékeket.

A párosversenyekről meg kell említeni két dolgot: egyrészt (ahogy a kutatás későbbi szakaszából kiderül), a játékosok közel 40%-a igényli, hogy a versenyen legyen lehetőség rugalmas helyettesítésre, ami csapatversenyen sokkal könnyebben megoldható, mint párosversenyen, másrészt, hogy a BBO-n jelenleg úgy tudnánk megoldani a párosversenyek szervezését, ha minden játékos (vagy legalább minden párból az egyik játékos) vásárolna BBO$-t. A nyári tapasztalatok ebből a szempontból egyáltalán nem voltak bíztatóak.

Következtetés: a következő verseny olyan csapatverseny lesz, amelyben lesznek körmérkőzéses elemek és a (MOCsB-hoz hasonlóan) az első fordulón kívül minden nap 32 partis meccseket játszanak a csapatok. A verseny elején és végén csoportok lesznek, de mint azt a következő listából látni fogjuk, volt érv az ellen, hogy teljes egészében a MOCsB-nál választott formátumnál maradjunk, így a verseny közepén svájci rendszerben küzdenek majd a csapatok. Arra azonban készülünk, hogy alkalmanként párosversenyeket szervezzünk, és abban bízunk, hogy a tagság lassan hozzászokik a BBO$-okhoz.

Ami a preferenciákat illeti,

a játékosok kétharmada fontosnak tartja, hogy minden hétre biztosítsunk játéklehetőséget és azt is, hogy lehetőleg erős ellenfelek ellen is lehessen játszani, de közvetlenül utána a harmadik prioritás a homogén mezőny iránti igény (a játékosok közel fele igényli ezt). A két utóbb említett kérést nagyon nehéz egyszerre teljesíteni. Ezért olyan versenyt terveztünk, amelyben az elején egy teljes, vegyes mezőny indul, és az elért eredmények alapján előbb nagyobb, később kisebb csoportok jönnek létre, míg a verseny végére ismét kisebb (valószínűleg homogén) csoportok győzteseit keressük majd. Így a verseny elején lesz lehetőség jobbak ellen is játszani, akik jól szerepelnek, azoknak később is, a végére pedig kialakult a szintén vágyott homogén mezőny is. (Ha valaki ismeri a pulai vagy milánói csapatversenyek működési mechanizmusait, akkor – ha nem is teljesen, de – hasonló elven működik majd a MOF is).

Ami a pénzt illeti,

Szerencsére alapvetően elfogadóak voltak a játékosok a nevezési díj gondolatával és mértékével is. A játékosok 15%-a jelezte, hogy a limit azért nem a csillagos ég, ezért nem is tervezzük emelni a nevezési díjat. Ugyanakkor ingyenessé sem tudjuk tenni a játékot, mert egyrészt a BBO-nak is fizetünk a felület használatáért, másrészt az MBSz-nek is szüksége van bevételre, hiszen költségei továbbra is vannak.

Ami a végső formát illeti,

a játékosok túlnyomó többsége azt jelezte vissza, hogy fontosabb, hogy játék legyen, mint hogy milyen játék. Reméljük, hogy a MOF nem csak „játék” lesz, hanem jó és izgalmas verseny is – mi pedig igyekszünk ennek érdekében a következő hónapokban is mindent megtenni.

Gyertek, nevezzetek, játsszunk együtt!

Sok sikert kívánnak

a szervezők

(Bakó Dániel, Magyar Ádám, Talyigás Péter)