Bridzsélet - Publicisztika

150 cikk

Unalom

Bárczy Tamás - 2019. február 7.
Bellamy, a könyvelő fáradt volt. Ma este lement már 31 parti, csak egy volt hátra. Örült neki. Remélte, csak valami egyszerű feladat vár rá, az esze már máshol volt. A cégnél audiotorok járkáltak ki és be, a feleségével reggel összekapott az anyósa szülinapi ajándékán, a gyerek állandóan nyúzza egy új mobiltelefonért, és még a versenyterem büféjében a ma esti kávé is pocsék volt. Nyugaton ült, ahogy szokott. Kivette a lapokat a tokból, és örült, hogy nem lesz komoly dolga. »»

Nagyszlem a tankönyvből

Nagyiván Gábor - 2019. február 4.
Minden hónap első napján ingyen lehet játszani a robottal a BBO-n. Ezt a lehetőséget néha kihasználom és beülök egy IMP-terembe, ahol 16 asztalon játsszák ugyanazokat a partikat. Az élő játékosok általában Délre ülnek és három robot lesz az ellenfél (igen, néha a partner robot is az), ezért én is ezt az égtájat szoktam választani, különösen azért, mert bridzsrejtvényeknél a leggyakrabban Dél a felvevő. »»

Mesterpont 2018

Gál Péter, Fekete István, Konkoly Csaba - 2019. január 28.
A bridzstársadalom nagy örömére újra nyomtatott Bridzsélet került a karácsonyfa alá. A szerkesztők, cikkírók, fényképészek remek munkát végeztek. A 2018-as év áttekintésekor a mesterpontokat sem felejtették el, de a december 6-i lapzárta nem tette lehetővé a végleges listák közreadását. »»

Három nagyszlem, amelyik megváltoztatta a bridzs történetét

Kelen Károly - 2018. december 31.
A kontraktbridzs története tele van izgalmakkal. S nagyon jó rájuk emlékezni. Sebes Gábornak köszönhetjük, hogy a bridzs.hu-n ma böngészni lehet a Bridzsélet minden megjelent számát. Ha hozzávesszük a digitális cikkeket is, éppen a hatvanadik évfolyam utolsó cikke lehet ez. Legyen szilveszteri ajándék ez a három leosztás. A régi motorosok kettőt nyilván ismernek közülük, a harmadikat – sorrendben az elsőt – a The Bridge World legutóbbi számából puskáztam.
»»

Janka és az undok törpék

Szilágyi László - 2018. december 23.
Szombatonként gyakran uzsonnázom és persze bridzsezem a törpéknél. Maguk közé valónak tartanak, néha Törpének is hívnak. Na jó, a felvevőjátékomról nincsenek nagy véleménnyel, szerintük túl pazarlóan bánok a kis lapokkal. Ha együtt étkezünk, a nyolcadik teríték pontosan olyan pici, mint a másik hét, emiatt én kb. tizennégyszer szoktam repetázni. Kicsit emlékeztet ez engem az indonéz reistafelre. »»

E-zsűri – Elektronikus szabályproblémák

Magyar Ádám - 2018. november 28.
Jelenleg a világon egyedül Magyarországon folyik az elektronikus bridzs komoly tesztje – és az újfajta játékhoz a szabályait is meg kellett alkotnunk. Azelőtt minden könnyen ment: a WBF szabályalkotó bizottsága minden 7-tel végződő évben átírta a szabályokat (néha kevésbé, néha jobban), mi pedig lefordítottuk és alkalmaztuk. E-bridzsre viszont nem létezik szabályozás, nem volt mit lefordítani, így kénytelenek voltunk írni magunknak valamit. Azt, hogy ez tökéletes és végleges lett, nem állítom, a cél azonban az volt, hogy egy tesztfázisban lévő rendszerhez használható és tesztelhető szabályrendszert alkossunk. Ebben a cikkben bemutatom, hogy milyen szabályokat és miért hoztunk, és milyen tapasztalatokat szereztünk az első teszten, az OIMP döntőjén. »»

A Visoft állásfoglalása a tabletes briddzsel kapcsolatban

Talyigás Péter, Bódis Gyula - 2018. október 6.
Bódis Gyula, a LoveBridge-et fejlesztő Visoft cég tulajdonosa és Talyigás Péter, a projekt vezetője posztcsokrot tett közzé a Facebookon a tabletes bridzs magyar bajnokságban történő bevezetésével kapcsolatban. Hogy a Facebookot nem használó sporttársakhoz is eljusson, e helyütt is megjelentetjük az állásfoglalást. »»

Lovagkereszttel tüntették ki Csepeli Miklóst

Kovács Gergely - 2018. szeptember 3.
A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával tüntették ki Csepeli Miklóst. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének megbízásából Kásler Miklós miniszter a bridzs oktatását és népszerűsítését szolgáló több évtizedes, magas színvonalú tevékenysége elismeréseként adta át az állami elismerést Csepeli Miklós, az egykori Kandó Kálmán Főiskola nyugalmazott docense részére. »»

Marjai György (1953–2017)

Fazakas G., Homonnay G., Lukácsi L., Minarik A., Zöld F. - 2017. augusztus 29.
Elhunyt Marjai György, az EcoSoft-versenyek szervezője, a Bajnok Bridzsegyesület alapítója. Marjai György temetése 2017. szeptember 12-én 14.30-tól lesz a Szent Gellért Urnatemetőben (1115 Budapest, Bartók Béla út 149.). Csak egy-egy szál virág elhelyezésére van lehetőség. »»

Ormay Éva emlékére

Kelen Károly - 2017. július 18.
Kedden délután háromkor temetik Ormayné Kovács Évát a solymári temetőben. Június 28-án hunyt el, rettenetes betegségével vívott hosszú-hosszú és többször igazi eredménnyel kecsegtető küzdelem után. Ötvennégy éves volt. »»

150 cikk