Nagy falat

Nem hittünk a szemünknek!
A jobbomon ülő Észak írta be a szkórt, és mivel az utolsó cserék között játszottuk a partit _I/b bajnokság 6. forduló 31. leosztás_, a várható értéket adta meg a gép: nulla oda, száz ide. Aztán a frekiben is ugyanez állt. Mielőtt belemennénk, hogy mi is volt az, üljünk át velem szemben, Nyugat helyére. Mivel indulsz 4 kőr ellen?
Amennyiben a treff ászt választottad, a Next gomb kitartó nyomkodásával eljutunk az alábbi állásba:Belopjunk?
Be kell lopni, mivel partnerünknek már nincsen aduja, így vesztő treffet tudna dobni a felvevő. Belopunk, felüllopás, két magas káró, majd üt a káró dáma és jár egy treff is. Mivel nem volt sehol negyedik káró dáma-bubi, nem bukott, 4 kőr egyenlő. Ezek voltak a lapok:Ezután nem hittünk a szemünknek… A frekiből kiderült, hogy egyedül nálunk született 620, három asztalnál 4 pikk +1 volt az eredmény, a többin kőr adu mellett 680-at írt Észak–Dél. Rajtunk kívül négy helyen indultak treffel _az ásszal_, mindenhol 680 lett. Ha nincs treff indulás, egyenes út vezet a 680-hoz, de mi történt azon a négy asztalon, ahol Nyugat a treff ászhoz nyúlt először? Kelet nem hagyta ki a pikket elsőre? A pikk ász után nem treff jött vissza? Nyugat nem lopott be a harmadik menet pikkbe? Valahol itt mehetett cigányútra az ellenjáték. Nagy falat volt? Ezt azért talán illet volna megoldani ezen a szinten.

Üljünk át a felvevő székébe – még ha a treff ász indulás után nem is kényelmes. Tehetünk-e valamit a szürért? Ha az asztalon lenne a két _három_ kőrfiguránk, akkor szóba jön a treffek lelopása 650-ért _1 pikk, 1 káró kiadóval_, de nem ez a helyzet. Más: lopás helyett hiába dobjuk el a vesztő kárónkat a kezünkből az egyik treffre, nem tudunk lelopni két treffet meg egy kárót is, hogy ütést nyerjünk, hisz az egyiket már a magas kőr nyeli be. Ha az ellenfelek állhatatosan treffel jönnek, nem jutunk hozzá a magas pikkekhez. Akkor?

Kezdjük elölről. Treff ász, pikk király kihagyva, pikk dáma ütve, vissza treff, ellopjuk, van-e kiút ebből a helyzetből:Az ellenfelek elosztásának pontos ismerete nélkül is ez az esély: magas pikket hívunk a kőrök előtt, így beljebb vagyunk, ha a hosszú adu mellett van a dubló pikk, mindegy melyik kézben. De szerintem optimalizálja a játékot, ha előtte lehúzunk egy magas adut, sőt, lehet ez az első hívásunk, még a pikk király előtt, nem látom, hogy bármit is vesztenénk vele, viszont ha valamelyik ellenfél netán dubló pikkel és szingli kőrrel született, jól járunk. Na akkor újra: treff ász elopva, kőr ász, pikk király, pikk dáma megütve, treff vissza ellopva, aztán pikk bubi.

És most üljünk vissza Nyugat székébe, pikk bubi a hívás: lopni vagy nem lopni, az itt a kérdés!
Ha Keletnek dubló a pikkje, akkor nyilván ne lopjunk – a felvevő 7420-val 6 pikket teljesíthet, a 7510-ás elosztással sem kell törődnünk. A partnerünknél tehát van még egy pikk és egy kőr is, szóval?

Ha belopunk, felüllopnak, kőr ásszal egyfelől begyűjtik az adukat, másfelől lesz út a magas pikkekhez, így a jó kezdés dacára beállnánk mi is a 680-asok népes seregébe. Az elején citált élő helyzetben a lopás üdvözít, most viszont a dobás. Elmegy ugyan a pikk bubira a treff, de a következő pikket már a rövid adu tudná lopni, nem lehet eljutni a magas pikkekhez, ezért egy káró még jár nekünk.

650.

Megérkeztünk. Optimális játék esetén ez az eredmény 4 kőrben. Csakhogy ilyen a 13 asztalon egy sem született.

Epilógus. A 32-es parti.Itt található a változatos szkórlap: http://mezhon.bridzs.hu/10mp1b6-32.htm

Lehet 6 szant is teljesíteni, például ráhívunk a kőr dámára Északot csiki-csuki játékkal fenyegetve. Ha elmegy a királlyal, három kőr ütésünk lesz, a piros ütéseink lehívására pedig Dél automatikusan beszorul a fekete színekben. Hacsak nem a káró figurával indultak, mert az látszólag gajra vágja az ehhez a játékhoz szükséges átmeneteket: amennyiben ütjük az ásszal, treff dáma, kis kőr, üt a király, káró megint az immár szingli királyhoz, és blokkol a kőr, nincs út a dámához. Ha nem üt a kőr király, két-két major és a káró magasítással négy-négy minort ütünk. Szóval a kis kőr hívása az asztalról, ha nem volt káró indulás, működik _a pikk indulás ugyan leveszi a hidat a beszorításhoz, de megadja a kettős pikk impassz lehetőségét: három-három major, négy treff, két káró ütés, ha elmegy a király, ha nem, akkor káró magasítás_.
Látja valaki a GIB-en kívül, hogyan lehet káró dáma kezdésre is 12 ütést hazavinni?

Ellenben ki garantálja, hogy a kőr király a jobbunkon ül? Ahol 1 káró – passz – 1 kőr – 3 treff volt a licit első köre, ott persze ennek nagyobb az esélye _mondjuk ott meg jobb lett volna 3 treff kontrát játszatni az ellenféllel: lepasszolt támogatás-kontra után_.

Sokan elbukták a 6 szant. Ez benne van a pakliban, de volt, ahol kétszer is. Muhaha!

De lessetek csak oda a szkór hatodik sorába… Igen, én voltam az, aki Keletként egyet bukott – 4_!_ szanban! Azt hiszem, a lejátszásban elkövetett marhaságok sorozata túl lett díjazva azzal a 10 ponttal _30-ból_, de legalábbis igen messze volt az I/b-ben kívánatos nívótól. A játékomra az sem lehet mentség, hogy az előző parti felvevője az asztal pikkjét feltáró licitünk után zseniálisan nem a konveciójuknak megfelelő pikkel, vagyis a dámával, hanem a bubival kezdte az ellenjátékot:

Ha újrajátszhatnám, kárót magasítanék, az remek esély a 660-hoz. De szóba jön a kőr bubi kirakása is, igaz, a káró magasítás sikeres kőrimpasszal minden bikflang nélkül 690-et hozhatott volna a konyhára.
Igazság szerint a szerkesztőm kívánságára osztottam meg ezt a vesszőfutásomat veletek _állítása szerint benneteket érdekelnek a perverz részletek_. Azt mondta, ha már szóba hozom a 32-es partit, írjak róla bővebben, mert az sokkal érdekesebb, mint az előző. Persze igaza van, a 4 kőrben nincsenek különféle beszorítási, kényszerhívási lehetőségek, a felvevőnek esélyszámítással sem nagyon kell bíbelődnie, és nem bontakozhat ki olyan gyönyörű nyomásgyakorlás az ellenjátékosokra, mint az utóbbi leosztásban, nem olyan burjánzó, nincs benne annyi zamat. Itt egy kis tempó, egy kis odafigyelés a hidakra, az ellenvonal részéről meg össztűz a kézi átmenetekre, majd a lopás/nem lopás problémánál a nem túl komplex helyzet végiggondolása. Ennyi. Én épp azért találtam izgalmasnak, mert nem született tökéletes megoldás az asztaloknál. Ha már falatozás: a 32-es parti Filet de boeuf poêlé, foie gras grillé aux poivres, feuilles de choux de Bruxelles, Navets fanes glacés au jus d’olive vagy valami ilyesmi ízorgia _bármi is legyen az; egy francia étterem étlapjáról szedtem_, a 31-es olyan mellette, mint a rántott leves _na, azt nagyon is ismerem: a keresztanyánk köménymaglevesnek, vagy, az étel lényét megragadva, gyomorsimogató levesnek hívta_.
No de vissza a konyhából a bridzsasztalhoz! Szerinted melyik indulás érdemel nagyobb tapsot, a treff ász vagy ez a pikk bubi?