Kis hiba, nagy parti, meg egy ritka madár – OMP-döntő

Az Országos MP-döntő első fordulójában került terítékre a következő parti.

A Keleten ülő játékosok vérmérséklet szerint emelték a kőrt 3-ra vagy 4-re, de mindenki gémet játszott.

Kemény Márk a treff királlyal támadott, ezt kihagytam. A dámát már megütöttem, megadtam a káró impasszt, lehívtam a káró ászt (egy keresztlopás-szerűség lebegett a szemem előtt), aztán ráhívtam a pikkre. Márk beütött az ásszal, a káró hívást elloptam a kézben, loptam egy pikket az asztalon és kézbe mentem aduval.

Ez hiba volt; treff lopással kellett volna kézbe menni az újabb pikk lopásért. Ezt Dél felüllophatja a tízessel és hívhat adut, de a maradék aduk már mind nagyok és az összes pikket le lehet lopni. Négy adu a kézben, három lopás (négyet lopunk, de egyet felüllop Dél), káró ász-dáma, treff ász = 10 ütés.

De akkor nem lett volna miről írni…

Újabb pikket hívtam, lopva és felüllopva. Argay Zsolt most gondolkodott vagy két percig, és én fellélegeztem: nyilván nincs aduja, akkor meg keresztbe lopom a partit.

Ekkor Zsolt adut hívott, és láttam hogy baj van: nem marad elég adu a pikkekre.

Ez volt a helyzet:

Szerencsére eszembe jutott Ottlik írása az átmenet-váltásos beszorításról: ha most ráteszem a kőr bubit, megnézhetem hogy Észak mit dob, és aszerint döntöm el hogy átütöm vagy sem.

Márk treffet dobott, úgyhogy az adu bubit átütöttem a dámával, a treff lopásba esett a bubi, és lehetett teríteni.

Tanulság: jobb nem eljátszani a partit, de ha mégis megtörténik, nem árt ha van egy extra eszköz, amivel kilábalhatunk a sz**ból.

A szuperdöntő második fordulójának első partija:

Nem szeretek nyolcas színnel Gambling 3 szant licitálni, mert a partner eggyel kevesebb ütésre fog számítan. Ezért 5 treffel indultam. Ez a kisebbségi véleménynek bizonyult (tizenkét Északból még egy licitálta ezt).

A kőrt kiengedtem a dámához (betenni az ászt egyenértékű a kapitulációval). Nyugat most a káró bubit hívta: dáma-király-ász. Két menet adu, Nyugat a pikk ötöst dobta (kicsivel kérnek).

A felvétel többféleképpen is teljesíthető. Az "egyszerű" megoldás: lehívjuk az összes treffet, mindkét kézben egy pikket és két kőrt tartunk. Ezután azt a színt hívjuk, amit a kontrázó leszinglizett. (Kényszerhívás-beszorítás).

Ez az asztal mellett nem jutott eszembe, ehelyett megadtam a pikk impasszt, de nem ült.
Újabb káró jött vissza, loptam, lehívtam a treffeket, de a pikk-kőr beszorítás nem működött, mert Nyugat az asztal mögött dobott.

Pedig lett volna megoldás, csak minden színből meg kellett volna tartani egy lapot
az asztalon. Az alábbi végállásban Észak fog hívni, de Nyugat még dobnia kell:

Bármit dob, kőrrel az asztalra megyünk.

  • Ha pikket vagy kárót dobott, ütés szabadult az asztalon.
  • Ha kőrt dobott, akkor kézbe lopjuk magunkat, és magas a kőr bubi.

Ez valami háromszínű adubeszorítás kell legyen, de életemben nem láttam ilyet, úgyhogy az asztal mellett megtalálni esélytelen volt.

A verseny 12-es szuperdöntőjébe három tisztán utánpótláskorú pár jutott be, nekik és az élen végző Szilágyi László–Talyigás Péter, a második Dombi Gergely–Gál Péter és a harmadik Dienes Ödön–Mezei Katalin pároknak is gratulálunk! (A dobogósok balról: Dombi Gergely, Gál Péter, Szilágyi László, Talyigás Péter, Dienes Ödön, Mezei Katalin – Fotó: Magyar Ádám)