Újrakezdés – csb 2021, I/B 11. forduló

Véget ért az I/B osztály bajnoksága, azonban nem egy, hanem két bajnokot is avattunk kedden, ugyanis a GAMAX a kívánt mértékben nyerte halasztott meccsét, így ő lett az I/A bajnoka, ott a jövő hét csak a dobogóról és az országos bajnoki helyekről, kiesésről szól majd. De nézzük, hogyan alakult az I/B hajrája! A két biztos feljutó már megvolt, hiszen a .böszörmény és a Szigethy-MTK egyaránt egy meccsnyinél nagyobb előnnyel rendelkezett az üldözők előtt, azonban az első helyért egymással küzdöttek, ahol mondhatni örömjátékkal, „sokgólos” meccsen döntötték el a bajnoki címet. Erről a mérkőzésről a cikk második felében számolunk be.

A bronzéremért többen is harcba szálltak: a Lowelnek volt (a korábbi formák alapján) talán a legnagyobb esélye, de a SZTAKI és a Cyan is (megfelelő eredmények esetén) odaérhetett a dobogóra, ami nem csak érmet, hanem osztályozós helyet is ért, sőt, az Izobau is ott volt a reménykedők közt, ráadásul szinte saját kezükben volt a sorsuk, hiszen épp a Lowel ellen játszhattak – ha nyernek, már csak az aktuális harmadik Cyan bukdácsolása kellett (volna).

Ez volt az állás az utolsó forduló előtt:
3. Cyan 89
4. Lowel 87
5. Izobau 85
6. SZTAKI 82

Nos, a Cyan kevésbé bírta a hajrát, és viszonylag hamar kiszállt a versenyből, mivel (bár félidőben vezetett még 19-cel) végül simán kikapott a Lackouttól, így ötödik lett.

A SZTAKI nagyon komolyan vette, hogy van esélye, és elképesztő első félidőt produkált: bár az első két partiban 12 pontot leadtak, ezután 103 (!) megválaszolatlan IMP-t írtak, és a 103–18-ra vezettek!

Azonban a Lowel is tudta, sok pontra van szükség a dobogóhoz, és nem is igazán mutatta a rangadó képét az Izobau elleni csata, hiszen itt is nagy különbség alakult ki már az első félidőben, 63–19 volt az állás.

Nézzünk pár partit az első félidőből!

Az első 12 pontját érdekes körülmények közt szerezte a Lowel.

4. leosztás

Bátor licittel (és némi szerencsés fekvéssel) felírták a bell 4 pikket, és ezzel szemben a túloldalon – nos, odaát körpasszra adták a partit, és 620-szal szemben 0, azaz az említett 12 IMP lett az eredmény.

12. leosztás

A forduló egyértelműen legizgalmasabb partija ez volt.

Látható, hogy míg Észak–Dél 4 pikket, addig Kelet–Nyugat 4 kőrt vagy 5 treffet teljesíthet – voltak is izgalmak! A lapokból a 6 treff remek esélyű, csak a 3–0 adu miatt bukik a szlem.

Mindössze két párt hagytak 4 pikket játszani: Siba Gergelyt szinte belekényszerítették (ld. a „döntő” összefoglalóját), míg Lukácsi László remekül helyettesített, hiszen az 1 káróra 4 pikkel szólt közbe, ami után már nehéz lett volna megtalálni a kőr vagy treff színt. Esetleg, ha Nyugat kimegy az inkább laperőt, mint aduütéseket ígérő kontrából…

Ez a 790 különösen a SZTAKI-nak írt jól, hiszen a másik asztalon Tihanyi Katalin rendkívül óvatos volt hetes zárt pikkjével, amit ráadásul partnere meg is emelt, és hagyta a 4 kőrt, –420 és –15 IMP a Balásynak.

A Cyan–Lackout meccsen volt a legszolidabb az eredmény, mindkét asztalon a Lackout bukott egyet az 5-ös magasságon kontrával, 7 pontért.

(A GAMAX meccsen is azonos partikat játszottak, ők is 13 pontot írtak, amikor nagyon megbecsülték őket, hiszen az erős lap nem kontrázta meg a 4 pikket, míg a másik asztalon az információs kontrára adódott lehetőség a 2-es magasságon, így Nyugat 5 kőrrel mentett, az 5 pikk pedig már kontrával bukott.)

18. leosztás

Több meccsen is sok pont fordult meg ezen a partin.

Bizonyára nagyon bízott a káró lopásban Lukácsi Laci, mert két menetet is hívott, így azonban teljesült a lehetetlen 5 kőr (ez amúgy az aranymeccsen is előfordult). A partnere a harmadik lapot tette, ebből arra következtetnék, hogy azt tervezte, párost jelez (nagy-kicsi). Ez persze a naggyal kérés/nagy-kicsi páros jelzésrendszer hátránya: nem látszott a kettes, akkor lehet, hogy 3 kicsiből jött a hármas, tehát lehívható a káró király…

Érdekes helyzet, mindenképp érdemes megbeszélni, mikor játszunk kérést, és mikor lapszámjelzést? Két iskola van, az egyik szerint mindig lapszám, ha az asztalon legalább dáma terül az ász indulásba, és majd megoldjuk, hogy van-e lopás esetleg, míg mások szerint csak dublóval kérünk, azaz ha lopni tudunk, több lapnál nagyot teszünk, és majd megfejtjük, le lehet-e hívni a második menetet.

Nos, a SZTAKI végül nem tudta folytatni remek játékát a második félidőben, a Balásy visszahozott jó pár pontot, azonban így is nyugodtan térhettek nyugovóra Molnár Laciék – mindent megtettek, de nem volt esélyük, ugyanis a Lowel hasonló nagy arányban győzött, így maximummal sem tudtak volna előzni.

Így a végeredmény:
Szigethy-MTK
.böszörmény
Lowel
SZTAKI
Cyan

Az alsó ágon más partikat játszottak. A Durostone nyert, míg kiesett a visszalépett Leo mellett a Madarászés az RR, osztályozót játszik majd az Artemix – utóbbi életben tartotta a reményt azzal, hogy szoros meccsen kapott csak ki a „kisbajnoktól”. A II. osztályból feljutott az ELTE (1.), a Pikk (2.) és a Hazai (3.), osztályozót játszik a No Trump (4.).

Gratulálunk az érmeseknek!

A jövő héten lesz az idei utolsó játéknap, ahol eldől majd az érmek sorsa – a bajnok már megvan, de az ezüst és a bronz között csak 1 VP van, a Galim és a P-T közt dől el, ki melyik érmet szerzi, illetve az alsó fertályon a Grand Slam már kiesett, míg az Ecosoft az MTK-Dienes ellen egy nagy győzelemmel megmentheti magát, és elérheti az osztályozót, de nagyon szoros a 6-10 hely közt a mezőny, szinte bármi lehet.

Elbúcsúzik a Böszörményi úti versenyterem is, hiszen jövőre új helyszínen kezdődik a párosbajnokság januárban. De most még egy utolsó csatára fel! (GD)

I/B döntő: .Böszörmény–Szigethy-MTK

Az I/B rájátszásában igazolódott a csoportkörökben kialakult papírforma: a két csoportelső, a névadóját, Hajdu Pétert és partnerét, Kelen Károlyt nélkülöző .Böszörmény és a Szigethy-MTK csapott össze az első helyért. Mindkét csapat kiegyensúlyozott formát mutatott: a .Böszörmény csak a Lowelltől, a Szigethy pedig csak a Cyantól kapott ki kismértékben a csoportkörökben, a rájátszásban mindhárom másik csoportbéli ellenfelüket határozottan verték, így a döntő napon játszmaelőnnyel, több mint 22 pontos vezetéssel a többiek előtt ültek asztalhoz. Kettejük között 2,4 VP különbség volt csak, azaz a Szigethy legalább 6 IMP-s győzelme esetén ők a bajnokok, minden más esetben a .Böszörmény.

A Hajdú-legénység válogatott párokkal rendelkezik: Hegedüs Orsolya és Zalai Ágnes a női, Argay Zsolt és Nagy Kartal reménybeli U21 és ifiválogatott, és az Argay Gyula–Siba Gergő pár is ifiválogatottsággal rendelkezik, csak még a 90-es évekből.

A Szigethy két párral, az évtizedek óta együtt játszó Bíró–Demeter és Kepecs–Mirk  párokkal játszott. A csapatok kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy mindkét csapat mindhárom párja pozitív szkórral rendelkezett, Kepecs–Mirk, illetve Nagy Kartal és Argay Zsolt egyaránt 0,7-es átlaggal az élmezőnyben. A meccs nagy pontforgalmat hozott, összesen 13 gémerejű írás született, nagyjából igazságosan elosztva.

1. leosztás

Az első parti egyből gémkülönbséget okozott. Hogy kezelnénk a 6-5-ös pikk aduszínünket, melyből kiáll a király, ha az ász mögötti lap kontrázott az 1 pikk indulásra? Impasszt adunk vagy esésre játszunk? Mirk Gábor 1-1-re játszott és beejtette a hátul lévő szingli királyt, a másik asztalon viszont az adu ász előtti lap kontrázta az 5 pikket, és a felvevő impasszt adott – 11 pont a Szigethynek.

3. leosztás

Ezt a .Böszörmény oldotta meg jobban. Kelet ezt a lapot nézi bellben mans ellen: –, A7, AQJ5432, AJ76.

Két passz után előttünk 2 pikkel zárnak ki, mit licitáljunk? Demeter Gábor megpróbálta a partnert is bevonni a helyes  gém/szlem megtalálásába és kontrázott, majd 4 kárót licitált. Bíró László kőr támogatásban is reménykedett, és az 5–2-es kőrben játszottak gémet, mely a 4–2-es adu miatt bukott egyet. Hegedüs Orsi 5 káróra ugrott egyből, amely mindkét piros impassz segítségével teljesíthető. Mirk Gábor ugyan mentett és végül csak kettőt bukott, de ez így is 9 pontot jelentett a .Böszörménynek.

12. leosztás

Kisebb írásokkal a Szigethy 46–16-ra húzott el, amikor a 12. parti holi elosztása következett.

A zárt teremben kapcsolt gyenge 2-es volt az indulás, a 4 pikk kontra a keresztlopásokkal teljesült.

A nyílt teremben hasonlóan ment a licit, de a 2 kőr indulás egyenes kizárás volt, és a 4 pikk kontra után Zalai Ágnes az 5-ös magasságon bemutatta a treff színét is. A 4 kőr, a 4 pikk és az 5 treff is simán benne volt – Mirk Gábor ugyan 5 pikkel mentett, de így is csak a dupla gém szvingjét tudta eltüntetni, a .Böszörmény 14 ponttal zárkózott.

13. leosztás

A rákövetkező partiban megint egy gémnyivel került közelebb a .Böszörmény. Ötös pikkel és 15 ponttal mindkét Dél 1 szannal indult, Észak kőrre transzferált. Kepecs Gábor 8 pontjával elpasszolta a 2 kőrt, Argay Gyula invitált, és Siba Gergő a 15 pont dacára, a titokban tartott ötös pikkre és a jó középlapokra tekintettel elfogadta a géminvitet. Nyugatnak választania kellett, hogy az ötödik treff dámából vagy a szintén ötödik káró mariázsból induljon. Bíró László az erősebbik minorját választotta, amellyel megadta a felvevő kilencedik ütését, és a szerzett 13 ponttal már csak 3 pont maradt a Szigethy előnye.

A 15. partiban még egy normálisnak látszó 1 szan felvételben bukott a Szigethy csapat jogosan ötöt, és így a félidőre 6 pontos .Böszörmény előnnyel érkeztek a csapatok.

18. leosztás

A második félidő második partijában egyből gémet írt a Szigethy. Mindkét asztalon Kelet-Nyugat 4 kőrjére Észak–Dél mentett 4 pikkel, és a hetes zárt kőrrel meg két szinglivel rendelkező Kelet 5 kőrt játszott. A felvételből kiállt három ász, de a zárt teremben ezt nem sikerült lehívni.

A káró ász indulásba a negyedik tízesből Észak kicsivel jelezte a páros lapszámát – talán célszerű ilyen helyzetben csak a dubló lapszámát mutatni, illetve akkor kérni a szín folytatását, ha ez látszik a legcélszerűbbnek. A káró király folytatást a felvevő köszönettel ellopta, leaduzott, és a káró dáma-bubira eldobta vesztő pikkjét meg egy treffet. Miután mindkét felvétel kontrával ment, 13 pontot szerzett a Szigethy, és már ők álltak végső nyerésre.

20. leosztás

A rendszerkülönbség ütközött ki. Mindkét asztalnál 1 treff – 1 kőr – 1 szan – 2 treff (egyutas felkérdezés) – 2 káró (nincs hármas kőr) – 2 szan invit volt a licit. Mindkét induló 14 pontjával elfogadta az invitet, de a második félidőre beálló ifipár, Argay Zsolt és Nagy Kartal 3 szant vállalt – kőrben és káróban lett volna is elég anyag, de Mirk Gabóék levették az 5 kiálló fekete ütést, egyszer nem. A másik teremben Bíró László 3 káróval dobta vissza a labdát, így kiderült, hogy treffben és káróban van az ereje, pikk fogása nincsen – mivel ezt Demeter Gábor sem ígérte, a tudottan  5–2-es kőrben landoltak, és ebben elég ütés volt – még 13 pont.

A nyílt teremben ezután megerősödtek a lapok. Előbb Kepecs–Mirk mondott be egy 6 szant, melyhez két impassz meg még ez-az kellhetett, de egyik szükséges impassz sem ült, 10 pont a .Böszörménynek, majd Argay Zsolt és Nagy Kartal egy duplikációval terhelt 6 treffet mondtak be – a másik teremben a 3 szan éppen meglett.

29. leosztás

A bajnokság végső sorsát ez a parti döntötte el. A licit nem pontosan azonos módon zajlott, de mindkét Dél egyenletes szanos lapot mutatott, és Észak bár bemutatta legalább 5-ös pikkjét, miután ez Délnek nem tetszett, 3 szanban landoltak.

A nyílt teremben Nyugat elindult ötös kárójából, és ezzel a felvevő máris megkapta a 9., majd a káró folytatásra a 10. ütését is.

A zárt teremben Bíró László úgy gondolta, hogy partnerének tudottan sok pikkjére kellene alapoznia, ezért a pikk dámát rakta az asztalra, és az ellenvonal az ütéseik után is nem a kárót, hanem a 4–3-as kőrjét bontotta – így végül a két káró ütés mellett minden más színben is ütöttek egyet, egyszer nem és 18 pont előny a Szigethynél.

Az utolsó partiban egy 4 kőrt még megcsinált ugyan Siba Gergő, ami a szerencsétlen káró ász indulás után is még buktatható lett volna, de a Szigethy ekkorra már 22 pontos előnyéből 12 pont megmaradt – azaz 2 VP előnnyel megnyerték a bajnokságot.

Mindkét csapat magabiztos menetelése az I/B-ben, reméljük, elég lesz jövőre az 1A osztályban is. (FG)