Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2021. november 19.

Újrakezdés – csb 2021, 10. játékhét

Folytatódott a bajnokság, legalábbis részben. Az I/B és a II. osztályban teljes fordulót rendeztek, míg az I/A elvben (járványügyi okokból) nem játszott volna, azonban mindenki megfelelőnek gondolta ezt a keddet, hogy lejátssza elmaradt mérkőzését, így végül 3 találkozót itt is rendeztek, és végre teljes a tabella.

Igazán nagy rangadót ezúttal nem játszottak – majd jövő kedden jön a Visoft–P-T derbi a dobogóért.

A hétközi meccsek nagy nyertese egyértelműen az MTK-Dienes, mivel előbb a Visoftot verték, majd a Budaörs 17 ellen győztek magabiztosan, és a 12. helyről a hatodikra rakétáztak előre!

Nézzünk pár partit a pótlásból.

2. leosztás

Érdekes kérdés, kell-e gémforszot licitálni, illetve gémet mondani? A két lapból nem drámai a 4 pikk, kellhet a káró eltalálása, és az is, hogy időben kinevelhessük a kőrt a treff dobásokhoz. Ahogy a parti feküdt, a 4 pikknek nem volt esélye, azok próbálkoztak ügyesen, akik 3 szant igyekeztek játszani.

Káró indulásra ennek semmi esélye, hiszen nincs elég ütés – talán ezt kellett volna megpróbálnia Wettl Mártának is, aki a „biztonságos” kőr indulást választotta, ami párosversenyen jó ötlet, de itt a buktatás a cél, nem a kevés szür. Bár amennyiben partnere átlátja, hogy nem kőr figurából indult, és káróra fordul, hamar elvihették volna az első 8 ütést… Azonban Bozzai Bence visszahívta a kőrt, és már teljesült is a gém, 400 a GAMAX-nak, ami 11 pontot hozott, amikor a túloldalon Winkler Gábor káróval indult, és hármat buktatott.

11. leosztás

Minden meccsen izgalmat okozott ez a parti, de ezúttal (hogy kicsit magunkat dicsérjem) a TMX csapat licitált jól, ha kissé bátran is.

A majorokat ígérő 2 szan indulásra Harangozó bátran belépett figurálisan kissé gyenge, de remek elosztású lapjával, ezzel lehetővé téve, hogy bemondjuk ezt a jó szlemet – nehezen tudtam elképzelni, hogy ne legyen kőr kontroll a 3 treff közbeszólásban, ezért bevállaltam a 6 treffet. Czímer Csaba is jól látta, jobban teszi, ha ment, ezzel pár pontot megóvott csapatának. Mivel a túloldalon már a 4 kőrt megkontrázták(?), 9 pontot kerestünk.

32. leosztás

Szintén izgalmas volt ez a parti minden meccsen.

Az összes mérkőzésen az egyik csapat szlemet mondott, a másik nem, de nem mindig az örült, aki bemondta a benne lévő felvételt.

Véleményem szerint Vági Máté játszotta jól a felvételt – a kőr szín matekja az, hogy a harmadik menetben impasszolni kell a tízest, ez egy fajta korlátozott választás lehet, igaz, a maradék QT-ből biztosan a dámát kell dobni, de talán hihetünk Nyugat lapszámjelzésének is.

Ezzel szemben Mráz Máté nem játszotta meg jól az esélyeit, miután először a treff végjátékot próbálta, talán jobb a kényszerű treff visszahívásra rátenni a bubit, sokkal jobb esély, mint a dubló figurát megpróbálni kiejteni – végül pedig nem impasszolt kőrben, és bukott. (Azért a treff bubi visszatartása többletesélyt ad: sokkal több kőr-treff beszorítást tesz lehetővé, mint az, ha rátesszük a bubit, hiszen akkor már csak úgy működik a beszorítás, ha négyes kőr és ötös treff van egy kézben, így meg elég a treff dáma és a hosszú kőr. A treff-kőr szorítás miatt a kőr esésre játszása is ígéretesebb, mint a tízes elleni impassz – a szerk.)

Mráz Máté megjegyzése a partihoz: „A kőr dámát be kell dobni a második menetbe, vagyis nem korlátozott választás, és itt nem fog lapszámot jelezni az ellenjátékos. Ha csak egy treff ütésre van szüksége Máténak, akkor üsse az elsőt az ásszal, hogy ne legyen benne lopás. És ha már kicsit tett, akkor a kőr impassz után próbálja ki a treff ásszal a treff király-dáma beejtését, és csak utána hívja a kőrt. Én nem végállást próbáltam, hanem üttetni az egyik treff figurát, hogy a másik magas treff Nyugatnál maradjon. Ha ráteszem a bubit a második menetben, akkor nem marad fenyegetés, csak 5–2 treffnél. A treff-kőr beszorítás szinte mindig működni fog Nyugat ellen, csak abban a ritka esetben nem, ha mind a két treff figura Keletnél van és 4–2 a kőr (ami pont most volt...). Ez kb. csak az esetek egy nyolcadában lesz. És egy kis nyalánkság a végére: kőr Q10xx-ből is teheti Kelet a dámát...”

A GAMAX magabiztosan vezet, míg a 2-4. helyen még szinte bármi kialakulhat, a már említett Visoft–P-T meccs sok mindenről dönthet. A FÉSZEK is talán már biztosnak érezheti a helyét a 6 között, a többiekkel viszont szinte még bármi történhet, bár az Ecosoft vagy a Grand Slam bennmaradása meglepetés lenne már.

I/B
Az I/B-ben csak a felső ágon rendeztek teljes fordulót, sőt, a Szigethy-MTK lejátszotta és megnyerte elmaradt meccsét is, így teljes a tabella. Szinte minden az ő szájuk íze szerint alakult, hiszen simán verték az eddigi második Lowelt, és ugyan a .böszörmény is nyert, már biztos az első két hely egyike, és ezzel a feljutás – az utolsó fordulóban csak a bajnoki cím lesz a tét, egymás ellen.

A SZTAKI nem tudta hozni a kötelezőt, a Cyan pedig feljött a harmadik helyre, már csak a harmadik helyért és az osztályozóért harcol a többi csapat. Mivel a 3-6. hely között 7 VP van csak, még tippelni is nehéz, hogy ki ér oda a dobogóra az utolsó fordulóban.

26. leosztás

Egy szép szlem parti ebből az osztályból.

Bár a Lowel ezúttal kikapott, bátor licittel bemondták ezt a szlemet. Érdemes megemlíteni Welker Jácint pontos játékát, aki a biztos 12 ütést nem akarta kockáztatni az esetleges szürért, és kiengedte az első pikk ütést! Ha ugyanis a pikk 4–1, már nem tud lejutni az asztalra a magasodó pikkért, és bukik. Szép megoldás!

II. osztály
A II. osztályban is zajlik az élet, itt is az utolsó előtti, azaz 10. fordulót rendezték. Fura helyzet, hogy 3 fordulóval a vége előtt visszalépett a Next csapat, így azonban eredményeik maradnak, és maradék ellenfeleik mesterséges eredményt kapnak (hiszen a várható érték ellenük több, mint a kimaradásért járó 12 VP). Így az a fura helyzet lehet, hogy azok jártak jól, akik korábban alaposan el tudták verni őket, mert több pontot szereztek, mint ami így jár. Reméljük, nem ezen a néhány ponton fog múlni a feljutás kérdése. Jelenleg 12 pontot írtak jóvá a vétlen csapatoknak, ez a verseny végén változik majd.

Az ELTE az egyik ilyen csapat, ők jövő héten már csak a számításokra várnak, azonban olyan a helyzetük, hogy feljutásuk így is biztos, sőt, talán már az aranyérmet is oda lehet adni nekik (számításaim szerint a No Trump 20–0-s vagy ahhoz nagyon közeli győzelem esetén előzhet). Ez részben annak is köszönhető, hogy az ELTE újra majdnem megszerezte az összes pontot, míg a többiek a rangadókon egymást faragták: az MTK-Catherina a Hazait verte, míg a Pikk a Budaörs ellen győzött közepes különbséggel.

Az utolsó fordulóban a Hazai a No Trumpot, míg a Pikk az MTK-Catherinát fogadja, tehát a másik négy esélyes a saját kezében tartja a sorsát.

22. leosztás

Egy érdekes szlemparti ebből az osztályból.

Ehhez a 6 kőrhöz viszonylag sokan, a mezőny felénél is több pár jutott el. A felvétel Dél kezéből bukik, a többség Észak kezéből játszotta, mégis volt, aki bukott.

Látszólag jobb esély a treff impassz, mint a káró bubi esése, mégis, honnan tudjuk, hogy melyiket próbáljuk? Nyilván kipróbálhatjuk előbb a kárót, de mi történik, ha az adu ász kiadása után meghívják a treffet?

Nos, több dolgot is érdemes figyelembe venni. Egyrészt, az ellenfél nem látja a lapunkat! A treff királyból meghívni ezt a treffet végzetes lehet – előfordulhat, hogy az egyetlen esély a treff elengedése a dámához, pl. ha kézi üres AJ vezetésű a treff, nem beszélve arról, ha bubink sincs…

És honnan tudjuk, hogy húz-e a káró?  A játékosok igyekeznek nem jelezni a lapszámot, ha tudják, hogy a felvevőnek számít, de egy felvétel első néhány ütésében ezt a rutint nehéz legyőzni, illetve a partnernek fontos lehet tudni, mik az elosztások. Ha mindketten páratlant jeleznek, akkor higgyük el, úgy is van. Tehát: korán le kell hívni egyet a kritikus színből, és aszerint cselekedni!

A következő három hétben tehát a csapatbajnokságok véget érnek: először a II. osztály, majd az I/B, végül pedig az I/A fejeződik be, lezárva a Böszörményi úti versenyterembéli bridzséletet. De egyelőre még nem búcsúzunk!