Talpon maradni – Magyar Kupa 2022, 4. játékhét

Megkezdődött az egyenes kiesés a kupákban – a Magyar Kupa főtábláján azonban a vb miatt három meccset sem kezdtek el a nyolcból, így nehéz a kimenetelükre tippelni. Mivel a 64 leosztásos meccsek két hétig tartanak, talán jövő héten le tudják játszani a mérkőzéseket.

Magyar Kupa
Nézzük a félidei eredményeket, itt nem is egy érdekesség található.

A legnagyobb lejátszott rangadó a Visoft-P-T mérkőzés volt, e két csapat küzdött az őszi csapatbajnokságon a bronzéremért. Ezúttal a Visoft került némi lépéselőnybe, 9 ponttal vezet a félidőben.

Az Interface máris szinte győztesnek érezheti magát, 32 parti után 87 ponttal vezet, a Lapszámosok elszámolhatták az adut (vagy kirövidültek), pedig a csoportmeccseken remekül számoltak.

Az ELTE–SZTAKI betűszó meccsen talán a SZTAKI számított esélyesebbnek, azonban erre rácáfoltak az egyetemisták, hiszen félidőben 60 pont az előnyük, nehéz elképzelni a fordítást, de persze nem lehetetlen.

A Cyan folytatta a csoportban bemutatott remek játékát, félidőben 6 pont az előnye a friss első osztályú Szigethy ellen, izgalmas lesz a második játékrész.

A csoportkörben remekelt a Kakukk, a fiatalok (és picit kevésbé fiatalok) ezúttal nem hozták a szokott jó formát, igaz, az Ecosoft segítségül hívta Szentandrási Gergelyt, akivel 39 pontos előnyre tettek szert. Vajon elég lesz?

Többen is felhívták a figyelmem a forduló egyetlen szlempartijára, ahol a helyes felvevőjáték elvezethetett a biztos sikerhez.

Ifjú reménységünk, Argay Zsolt volt az egyik, míg Talyigás Péter a másik játékos, aki megfejtette, hogy nem kell a káró dámát keresgélni a teljesítéshez. A recept egyszerű: le kell hívni a külső ütéseket a pikk király után, ellopni egy treffet, majd adut hívni az AJ felé. Amikor Észak ad, teríthetünk: betesszük a bubit, és ha Dél üt, már biztos, hogy vagy káróban segít, vagy a dob-lop hívásra eldobható még egy káró (egyet ugye a kőr királyra már elhelyeztünk). A játéknak szinte semmi veszélye, nem valószínű, hogy 4 lapos kőrbe, vagy az 5 lapos treffbe belelopnának, utána pedig már kész is vagyunk. Ha pedig esetleg Északnak elfogyott volna a pikkje a második menetben, akkor az ásszal ütünk, és megpróbáljuk mégis megtalálni a káró dámát. Több felvevőt a licit segítette (Dél közbeszólt kétszínű lapjával), ezért nekik végül sikerült a teljesítés, azonban a szép játékot csak az említett két felvevő találta meg, gratulálunk!

A Hittmann-rendszer sokak számára szitokszó, pedig nagyon precíz és pontos liciteket tesz sokszor lehetővé. Ezúttal a rendszer atyja mutatta meg, hogy (kis szerencsével) miként lehet jó gémet játszani.

Az 1 szan válasz legalább géminvit erőt, a 2 viszontválasz pedig 0–2 kőrt, maximum 4 kontrollt és 6 játékütést ígért (akkor lehet 5 kontroll, ha nem több a játékütés). Ez alapján 4–3–3–3 elosztásával Hittmann László a biztosabbnak tűnő 3 szant választotta, ami az ellenjáték számára peches kis kőr indulásra teljesült is, sőt, egy szép beszorítás még a 10. ütést is hozta, 12 pontot szerzett ezzel csapatának.

Pikk Kupa
A Pikk Kupában szinte teljes fordulót rendeztek (csak egy meccset halasztottak), itt egy 32 leosztásos meccs döntött a továbbjutásról. Nos, ez nem a mi kupaszezonunk, ezúttal a kitűnően játszó Catherina csapatától kaptunk ki 3 ponttal. A többi meccs kevésbé volt szoros, általában legalább 30 ponttal győzött a jobbik.

Szép szlemlicitjükért, amit összesen 3 pár talált meg a mezőnyben, meg kell dicsérjük őket.

Káró Kupa
A Káró Kupában végül 10 csapat maradt, itt 5 napos svájci rendszer dönti el, kik játszhatnak majd a döntő hétvégéjén. Az öt mérkőzésből csak négyet játszottak le, így nehéz bármit is tippelni egyelőre.

Egy szlemparti innen is.

Észak–Dél sok ponttal rendelkezik, ha azonban túl tudományosan vezeti a licitet, kimaradhat ebből az igen jó szlemből: kiáll egy ász (az ötből) és az adu dáma. Mivel azonban a pikk király és dáma hiányzik, csak az kell, hogy az egyik elfogható legyen, tehát a szlem jó lesz. Akik nem vesződtek ilyesmivel, bemondták a 6 pikket (esetleg 6 szant), míg volt, aki vesződség nélkül – a 7-es magasságig licitált. Nehéz játék ez a bridzs.

Folytatás minden kupában jövő héten, reményeink szerint több befejezett mérkőzéssel. Amennyiben legalább az egyik magyar csapat rájátszásba jut, nem tudom, mi fog történni…

Hajrá, lányok és fiúk!