Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2022. január 25.

Színre színt: ennyi a bridzs – OCSB-elődöntő

A hétvégén játszották az Országos Csapatbajnokság elődöntőjét. Elvileg négy vidéki és négy budapesti csapat döntötte volna el, melyik kettő küzdhet meg a a pesti csapatverseny első két helyén végzett, így kiemelt GAMAX-szal és Galimmal a bajnoki cím megszerzéséért. A koronavírus-járvány megint zavart okozott. Kanizsa csapata nem bírt kiállni, a debreceniek jöhettek volna helyettük, de nem éltek a lehetőséggel, így a pesti I/A hetedik helyén végző Budaörs 17 egészítette ki a mezőnyt. (Balról: Nyikita Malinovszkij, Honyek András, Berkes Márton, Vikor Attila – fotók: Magyar Ádám)

Ha megkérdeztek volna, valószínűleg a Visoft és a P–T csapatot tippeltem volna az első két helyre, de meglepetésre egyikük sem mutatott jó teljesítményt.

A beugró Budaörs 17 (Fris Miklós–Kovács Gergely, Kuttner György–Mráz Máté, Lajos Hanka–Szűcs Villő) lényegében simán megnyerte a versenyt, a FÉSZEK (a hétvégén: Bárczy Péter–Bárczy Tamás, Honyek András–Vikor Attila) is biztosan lett második. Az MTK-Dienes (Berkes Márton–Nyikita Malinovszkij, Tichy Eszter–Zalai Ágnes) játéka is tetszett nekem, az első két napon a végül negyedik Tatabánya (Hegyi András–Lévai Ferenc, Marczona Mariann–Minarik Attila) is erős ellenfélnek bizonyult. (Marczona Mariann, Kovács Gergely, Minarik Attila, Fris Miklós)

Ami feltűnt, hogy a jövő évi világbajnokságra kijutott magyar női válogatott tagjai nagyon jól játszottak. Tichy–Zalai az MTK–Dienesben, Lajos–Szűcs a Budaörs 17-ben.

Csak egyetlen játszmát mutatok meg, de ez éppen azt reprezentálja, mit becsülök a legjobban egy bridzsversenyen: azt, ha egy pár stabilan játszik és kiismeri magát az útvesztőben.

A bonyolult licitet is érdemes követni. A mansban miniszant játszó párosnál a legtöbbször egyenletes lapot mutató 1 treffre (legalább dubló) az 1 káró transzfer (négyes vagy hosszabb kőr). A 2 kőr 14–17 pont, egyenletes, a 2 pikk legalább invit, hosszú színű gémkísérlet vagy szlemet készít elő. 3 treff: fogadja a treffet vagy mindent. 3 pikk: úgynevezett serious (komoly) licit, vagyis szleminvit. 3 szan: pikk kulcslicit, 4 treff, 4 káró: kulcslicitek. 4 pikk: ászkérdés, 4 szan: egy vagy négy ász az ötből (a négy ász és az adu király). 5 treff: kérdezi az adu dámát. 5 pikk: van adu dáma és pikk király.

A végső felvétel tehát 6 kőr lett. Nem tökéletes: csak tíz fejütés látszik, és nem lehet megúszni a treff impasszt. Ha pedig az adu nem 3–2 az ellenvonalon, akkor még az sem elég, ha a treff király Keleten van.

Ha valaki ismeri mind az 52 lapot, a szlem teljesíthető. Ül a treff impassz, a harmadik magas pikkre eldobható a rossz treff, azután két treffet lehet lopni az asztalon, a kézben meg mindig felül lehet lopni a kárókat. De a felvevő ezt nem tudhatja, és ha jó a kőr elosztása, akkor van három pikk, négy adu (három aduzással, egy lopással), három káró és a király bekerítésével két treff ütés (azaz tizenkettő). Tehát azután, hogy a káró tízes indítást (bubit ígért, vagy rövidséget) megütötte az ásszal, Szűcs Villő aduzni kezdett. A dámát hívta, ha jön valami magasabb lap, lássa, hogyan kell folytatni. Kelet a kilencest tette, ezzel valószínűsítve, hogy Nyugatnak van négy aduja. Kis kőr következett a királyhoz, ütött az ellenfél ásza. (Szűcs Villő, Lévai Ferenc, Lajos Hanka, Hegyi András)

Ebben a pillanatban a felvétel buktatható. Ha Nyugat kis adut hív vissza, nem lehet tizenegynél többet ütni. De ő adja meg a tudott impasszt önmaga ellen, amikor a felvevőnek mindenféle gondjai lehetnek a közlekedéssel?!

Káró jött vissza, Észak a kezében ütött a dámával, és számot kellett vetnie az eddig látottakkal. Mostantól kezdve minden hívásnak pontosnak kell lennie, bármilyen kilengés bukáshoz vezet. Szűcs Villő nem hibázott. A treff impasszal kezdte, majd lehúzta az ászt. Kelet, aki kárót dobott az adura – jobb lett volna pikket, mert így elárulta, hogy nem fél az asztal negyedik kárójának fölmagasodásától, vagyis nem négyes a kárója –, a királyt adta. Most kell vigyázni! Kézenfekvőnek tűnik a káró király hívás, de nem jó. Nyugat lop a kis aduval, Észak felüllopja, három menet pikkre eldobja a rossz treffet, majd treffet lop. De rossz oldalon van: csak kárót hívhat, amire Nyugat eldobja a treffjét, és mert Északnak lopnia kell a bubival, az adu tízes viszi az utolsó ütést.

Éppen ezért a felvevő előbb a pikkeket hívta, majd treffet lopott. Most már jöhet a káró király. Ha ezt nem lopja az ellenfél, elmegy rá a negyedik treff, majd az asztal bármely lapjának kihívása impasszba fogja a kint lévő adukat. De a káró király ellopása is hiábavaló, mert a felüllopás után a következő treff lopás akkor jön, amikor Nyugatnál még van treff. Az utolsó ütésben így a kőr bubi üti a tízest. (Bárczy Tamás, Tichy Eszter, Bárczy Péter, Zalai Ágnes)

Mi volt ebben az érdekes?

Semmi különleges megoldás, sehol egy csel, kényszerhívás, beszorítás. A felvevő megadott egy sikeres impasszt. Impasszolni meg mindenki tud...

Tessék hát Szűcs Villő után csinálni: nem kell hozzá más, csak koncentráció, pontos számítás, a kijátszott lapokból való következtetés. Bridzsezni tudás.