Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. február 3.

Helyosztó – MP-bajnokság 2022, 5. forduló

Az ötödik forduló is véget ért. Sajnos, még mindig rendszeres a kimaradás, azaz sok a hiányzó – reméljük, lassan vége lesz ennek a helyzetnek is. Ezúttal is kezdjük az I/A partijaival, de természetesen a többi osztály eseményeivel foglalkozunk. Továbbra is várjuk az érdekes partikat, eseményeket az olvasóktól.

I/A
Továbbra is vezet a Czímer–Szalka pár, bár ezúttal csak bő 50 százalékot értek el, így megközelítették őket Fischer Brigittáék, akik jobban teljesítettek ezen a játéknapon. A dobogóra felért a Fris–Kovács pár, miután a múlt heti győzelmüket követően megnyerték ezt a fordulót is, ezúttal 61 százalék feletti teljesítménnyel, gratulálunk! A korábban vezető, és múlt héten is dobogós Harangozó–Kuttner 47 százaléka miatt lejjebb csúszott, és most csak nyolcadik. Persze van még három forduló, így még sok minden változhat az élmezőnyben is. Az alsó zónákat figyelve meglepetés, hogy veszélyben van a Gál–Dombi pár, illetve kiesés fenyegeti a csb-n harmadik P-T egyik párját, a Fogaras–Földit, valamint a Szabó–Marjai kettőst is, akik újra 40 százalék alatt végeztek.

11. leosztás

Érdekes kihívás elé lehetett állítani Kelet–Nyugatot, amit csak a Bekő–Honyek páros oldott meg.

Ahol nem szólt közbe Észak, ott Kelet lett 3 szanban felvevő, és Délnek nem volt oka treffel indulni, így teljesült a gém. Ahol pedig 3 treffel jelentkezett, ott általában a kontrára csak 3 kárót mondott az induló partnere, hiszen végtelen kis lapja volt kívül, és pont a partnerében szingli. Honyek András 4 káró licitje megoldotta a helyzetet.

Higgy a partnernek – és az ellenfélnek! Talán ez lehetne a címe a következő partinak, ami a magas mentések kedvelőinek való.

12. leosztás

Egyedül Malinovszkij mondott Északon 6 treffet, de ezt Szilágyi László önállóan lementette! Mivel a kőr lopás elmaradt, ő is azt a –300-at írta fel, amit az 5 pikkesek.

Sokan nem mondtak 5 pikket Nyugat lapjával, pedig talán lehet: a partner talán nem reménytelen lappal mondott 4 pikket, kb. 7 ütése lehet a passzos partnerrel szemben, ehhez legalább egyet hozunk. És hogy az 5 treff elbukhat? Nem igazán hisz az ellenfélnek, aki ezt megkontrázza – hárman mégis megtették… Mivel akartak ütni? Csoda, hogy egy pikk ütés járt. Aki bell-mansban önállóan 5 treffet mond, teljesíteni akar, nekünk pedig nem nagyon van ez ellen ütőkártyánk.

13. leosztás

Végül egy kis önostorozás: ebben a partiban többen teljesítették a látszólag esélytelen 3 szant, de hogyan?

Magam láttam, hogy a 3–3 treff az egyetlen esély, azonnal kiengedtem egy menetet, majd amikor nem húzott, buktam egyet. Nem láttam a plusz esélyt: az emberi hiba lehetőségét! Mindenekelőtt le kell hívni 4 menet kárót, hátha történik valami. A legtöbb asztalon történt is: Észak látszólag nyugodtan dobhatott egy treffet, amire már teljesült is a gém. Kétségtelenül az adott lapból ez tűnik kézenfekvőnek, bár ha belegondolunk, hogy a felvevőnek nincs négyes nemese, talán nem is annyira jó ötlet minor színű kártyát dobni… Ezt a feladatot csak Kemény György és Nyikita Malinovszkij oldotta meg, gratulálunk.

I/B
Az I/B-ben továbbra is Lajos Hanka és Szűcs Villő vezet. Bár ezúttal csak 51 százalékot értek el, így is élen maradtak, sőt, még most is 3 százalék körüli összesített előnyük van. A második helyre felkapaszkodott 59 százalékos fordulóval a Balásy–Tihanyi–Szabados trió, őket követi szorosan Argay Gyula és Zsolt. Apa és fia remekül működik együtt, íme egy felvevőjáték a sokszoros párosbajnok Gyulától.

22. leosztás

Bár Nyugat lehívhatta volna a bukást, nem látta, hogy később már lemaradhat róla, ugyanis partnerével az aduk lehívására beszorulnak: a 3 lapos végállásban az egyikük a kőrt, a másik a treffet kell tartsa, így a káró szín az impasszal 3 ütést hoz.

II. osztály
Itt gyakorlatilag megjósolhatatlan, ki fog nyerni, vagy akár a dobogón végezni: az első 5 pár 1 topszkóron belül van! Ezúttal Tóth–Csépán vezet Bekő Mária–Révai előtt, harmadik Lukácsi és Hazai.

A fordulót Nádasi–Jalszovszky–Bekő Zsuzsanna nyerte (ennyi Bekő lány a világon nincs…), ezzel a középmezőny aljára érkeztek végre, míg a második Bánki–Láng páros szintén ezzel kapaszkodott a félvonal fölé.

1. leosztás

Egy érdekes szlemparti – vajon jó esélyű?

Elsőre az ember azt gondolná, kicsit szerencsés, de ha belegondolunk, hogy alapvetően a barátságos adu fekvés mellett (3–2) még ott van az a pici esély is, hogy nem adunk ki belőle, emellett viszont a minor színek nagyon sok esélyt kínálnak: vagy húz a káró (beesik a bubi előbb-utóbb, nem csak a 3–3 jó!), vagy ha nem húz, ülhet a treff impassz is. Bár nem vagyok jó esély számoló, úgy vélem, ez egy jó szlem. Négy pár mondott és teljesített 6 kőrt, gratulálunk.

III. osztály
A harmadosztályban (a másoddal ellentétben) eldőlni látszik minden, hiszen újabb nagyon erős fordulóval jelentkeztek az eddig is vezető hölgyek, bár 62 százalékos fordulójuk nem volt elég a napi győzelemhez (Pirity Tamás és Szabolcsi János 64 százalék felett teljesítettek), az előnyük nőtt a többiekhez képest, összesítésben közel 8 százalék! Spielmannék még tartják a második helyet, bár a gyenge játéknapjuk miatt mögöttük összetorlódott a mezőny, épp Pirityék értek mögéjük fel harmadiknak, míg Hegedűsék centikkel lecsúsztak egyelőre a dobogóról.

17. leosztás

Egy érdektelen 3 szan, ami 5 káróként máris izgalmas:

A 3 szanban van 9 fejütés, ha esetleg megkapjuk a pikk királyt is, akkor 10. De mi történik, ha 5 káró a felvétel?

Persze ha Észak a felvevő, megint semmi izgalom, Kelet hívja a szinglijét, és az első 3 ütés a védőké. Ha Dél játszik, persze a pikk ász, majd pikk hívás nem segít, üresben lop Kelet, és megvan a 11 ütés. De mi történik, ha például a treff bubival indulnak?

A számítógép sosem téved, és állítólag erre mindig teljesíthető a felvétel. De vajon hogyan? A megfejtéseket várjuk a szokásos címre: gulyas.daniel@hotmail.com – esetleg kommentben a Bridzsélet Facebook-csoportjában.

Folytatás jövő héten!