Egy parti Nyárádi Gáborral

1990-ben, kezdőként, de már nem először vettem részt a IV. osztályú Mitchell bajnokságban. A tavalyról már jól ismert ellenfelek között egy új, fiatal házaspár is feltűnt – Nyárádi Ibolya és Gábor. Nemrég érkezve Erdélyből a legalsó osztályból indultak, és csak a IV. osztály szeszélyeivel magyarázható, hogy nem toronymagasan elsők lettek – valamelyik biztos továbbjutó helyen léptek osztályról osztályra feljebb. Amilyen könnyeden vették a játékot, olyan könnyű volt velük beszédbe is elegyedni – a beszélgetésből aztán barátság alakult. Gábor játszott többet, és Kováts Zernával az első osztály stabil top 10 párjává váltak. Az alábbi parti abból az időből való, amikor az I/A ötödik helyét is megszerezték. Az egyik nap Zerna nem ért rá, Gábor partnert keresett, aki nem játszik a keddi napokon. Rám esett a választása, mivel én – most nem részletezendő okokból – nem keddi játéknapokon voltam érdekelt. (Nyárádi Ibolya és Nyárádi Gábor a VIII. Budaörsi Bridzselőszilveszter eredményhirdetésén 2019-ben – Fotó: Budaörsi Bridzsklub)

– Na de, Gábor, én az első osztályban? – kérdeztem megilletődötten.
– Ide figyelj! – mondta szokott szófordulatával. – Játszódj nyugodtan, csak tedd a lapokat.

Próbáltam megfogadni tanácsát, amíg el nem érkeztünk az akkor állandó dobogóesélyes Gulyás Dániel–Szalay György asztalához. A rettegett pár hamar 3 szanban landolt. Nekem Nyugaton ötös kőröm és ötös treffem volt, de miután kőr licit is elhangzott, inkább a kiskockázatú treff bubi indulást választottam ebből a színből: JT954.

A felvevő ezt a lapokat látta:

Ütött az ásszal, és nekiállt a káró színnek: az asztali tízes gond nélkül körbement, a következő káróba Gábor Keleten a kilencest rakta, én pedig egy trefftől váltam meg, azaz Kelet eredetileg negyedik káró királya világossá vált. A következő káró impassz érdekében a felvevő most pikkel próbált meg lejutni az asztalra – a pikk bubit kérte, és Gábor némi sajnálkozással az arcán ütött az ásszal. A kőr nyolcas került tőle az asztalra, és a felvevő megszámolta ütéseit.

5 káró, 3 pikk, 3 treff, tehát kőrben nincs mire játszani – ütött az ásszal, és egy újabb pikk impasszal lejutott az asztalra.

Azaz lejutott volna, mert a pikk tízest Gábor most már a dámával ütötte, és még egy kőrt hívott, én az eredetileg ötödik király bubi tízes színemet végigzongorázhattam – kétszer nem. Még papír alapú volt a szkórlap, egyből láttuk, hogy kizárólag 630-ak voltak rajta, hiszen a két pikk és a kőr király kiadójával a többiek teljesíteni tudtak.

(A második ábrában végigkövethető a lejátszás a Next gomb segítségével – a szerk.)

– Látod, mondtam, hogy csak rakni kell sorban a lapokat – mondta Gábor mosolyogva.