A kicsi és a bátrak – MP-bajnokság 2022, I/B 7. és 8. forduló

A sok betegség miatt az első osztályokban sűrűn kellett helyettes után nézni – Tóth András gyorshelyettesítést vállalt Hámori Zsuzsával az I/B 7. fordulójának első két partijára.

1. leosztás

(Jakus László álnév alatt tehát Tóth András)

A parti első hat licitje általában a többi asztalon is úgy ment, mint itt, a 3 treff után szétváltak az utak. A Delek egy része kontrázott, és írt 100-at, egy másik rész felüllicitált, hogy megtudja, melyik gém felé lehet menni, és volt, aki passzolt, abból kiindulva, hogy ha a partnernek 2-3 treffje van, akkor küzdjön az ellenfél, ha meg rövidebb a treff, csak mond valamit.

Andrásék asztalánál Dél inkább 3 kőrt jelentett, Zsuzsa 4 treffel zárt még (ez már 300-ba került volna), de Észak inkább a Moysian-fites 4 kőrt választotta (ötös kőrt is feltételezhetett partnerénél). Volt még négy kőrt vállaló asztal, de Észak kezéből – ott az erős treffes kéz indult a hosszú adu mellől, érthetően a rövidítésre játszva, és ott a felvétel izgalmak nélkül kettőt bukott. Ezúttal Nyugatnak kellett indulnia, és a licit alapján úgy gondolta, hogy az ellenfélnél 4–3-ban van kiosztva a pikk, tehát partnere egyből lopni tud – hatos színből a felülről harmadik pikk hetest András el is lopta.

A felvevő némileg szomorkodva nézte elsurranó pikk ütését – nem elég, hogy ennyi baja van, hogy pont pikkben is legyen még kiadója... Treffben meg még közlekedés is lehet a következő lopáshoz – tessék, meg is jelent jobb oldalról a treff hetes. Kicsi, húzott egyet automatikusan a felvevő, Nyugat a nyolcassal ütött, még egy lopás, és még egy treff meg a káró ász is kiállt.

Ha jól emlékszem, Dörnyei Gábor és Fornet Béla produkált egyszer a nyolcvanas években hasonlót, de ott Fornet a kilencessel ütött, és Dörnyei utána megkérdezte, hogy a tízes is nála volt-e. András nem ismerte a történetet, gondolta, ha partnere 1-2 pontos lappal emelte, treffből legalább a tízes legyen nála. De úgy tűnik, a felvevő sem olvasta a sztorit – ha a tízest teszi, máris lelophatja a következő treffet, és gémet, azaz topszkórt csinál.

Az I/B utolsó fordulójának 12. leosztásában Nyugat hetes kőrt, a bellben lévő Észak–Délből Észak hetes zárt kárót, Dél hetes ász-király-dáma vezetésű pikket kapott.

12. leosztás

Nyugat 1 kőrrel indult általában, Dél a káróját licitálta a 2-es vagy félkonstruktív módon a 3-as magasságon, Kelet egy szem ászával nem emelte a kőrt, Dél pedig 4 pikkre ugrott. A nyugis kőr király indítás 13 ütést és 710-et jelentett 50 százalékáért.

Lajos Hanka azonban ötvesztős, indulóerős lapjával 4 kőrrel indult, és ez átrajzolta a dinamikát. Szűcs Villő Keleten a kőr ászt már jobban becsülte, és egyből 5 kőrrel emelte a lécet. Kisgyörgy Lajost Délen azonban nem kell félteni – egy kézből vállalta az 5 pikket is.

Lajos Hanka elhitte, hogy benne van az 5 pikk, és 6 kőrrel mentett. Lazsó azonban nem hagyta magát, és négyvesztős lapjával önállóan 6 pikket jelentett. Ez a 6 pikk benne van, hiszen Nyugatnak csak a treff ász ütés jár, ha lehívja. De nem derült ki, hogy lehívja-e, hiszen Keleten Szűcs Villő továbbmentett, és a felvétel 7 kőr kontra lett.

Az ellenjáték egy helyen ment tévútra. Liska Tibor káró ásszal kezdett, majd kihívta szingli pikk bubiját. Lazsó a pikk ász után a királyt is lehívta, erre Észak treffet dobott. Most jött a probléma – még egy káró elmegy-e, vagy a pikk dámára is érdemes Északnak treffet dobnia. Lazsó nem számíthatott partnere hetes kárójára (bár kérdés, hogy Tibor, aki láthatta a lapszámokat, miért nem hívta le maga a második káróját is), kárót hívott, és innentől már jó tempóval Hanka az összes maradék ütést betakarította. A három bukás 500-at jelentett. Más asztalon kiderült Észak hosszú kárója, a harmadik pikkre Észak treffet dobott, és ezért az egyik treff impassznál lopásra is lehetősége nyílott.

Ezen az asztalon Észak–Dél és Kelet–Nyugat sem ment a szomszédba egy kis vagányságért. Nyugat bátran mentett 6 kőrrel, amivel viszont a vállalkozó szellemű Délt behajszolta a jó szlembe. A bátor 6 pikk viszont nem volt elég, a végeredmény, a 7 kőr kontra mínusz 3 csak 11 százalékot ért.