HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2019. november 21.

A hét meccse – csb 2019, 10. forduló

Bizonyára sokan emlékeznek még a Népstadion Press termére, ahol pályafutásom elején zajlottak a bridzsbajnokságok. Ez jutott az eszembe, amikor a héten felavatott Puskás Arénában közeledtem a lelátóhoz. Vajon hányszor tehettem meg akkor (némi izgalommal) a jókora utat? Nem tudom, de kicsit nosztalgikus érzés kerített hatalmába, amikor pénteken beléptem a lenyűgöző létesítménybe. A Press termet ugyan nem láttam, de nem tartom kizártnak, hogy lesz még valamikor bridzsverseny e szent helyen. A 10. forduló előtt teljes volt a tabella, mert hét közben lejátszották a 7. forduló elhalasztott FÉSZEK–Interface mérkőzését, melyen némi meglepetésre az Interface nyert 97–43-ra, és a megszerzett 17,87 győzelmi ponttal nagy lépést tett afelé, hogy elkerülje a kiesést. (Honyek András, Homonnay Bálint, Dombi Gergely, Homonnay Géza – Fotók: Bekő Zsófia)

A 10. forduló legnagyobb meglepetése az volt, hogy valamilyen technikai hiba miatt az élő közvetítés elmaradt, ráadásul csak reggelre tudták kijavítani a hibát, így csak a visszajátszásból követhettük az eseményeket. A helyszínen azonban nem volt semmi probléma, mert ott a LoveBridge szoftvere kifogástalanul működött. A hét mérkőzésének a FÉSZEK–GAMAX mérkőzést választottuk, mert mindkét csapat érdekelt volt abban, hogy minél jobb helyezést érjen el a tabella felsőházában. A mérkőzés esélyese a GAMAX volt, annál is inkább, mert a FÉSZEK nem mutatott jó formát, és a hétközi nagyarányú vereség benne maradhatott még a játékosok fejében. A csapatok összeállítása a következő volt: FÉSZEK: Bárczy Péter–Konkoly Csaba, Dombi Gergely–Honyek András, Gellér János–Tubak Dániel; GAMAX: Dumbovich Miklós–Winkler Gábor, Homonnay Géza– Homonnay Bálint–Lakatos Péter. A bukméker előzetes szorzói a vendégcsapat jó szereplését vetítette előre: FÉSZEK 3,20, Döntetlen 3,10, GAMAX 1,55.

2. leosztás

Mindkét asztalon azonos volt a licit és a kezdés is, mert mindkét Dél a buktató kis treffel indult. A zárt teremben Dombi Gergely kis treffet tett az asztalról, a nyolcast ütötte a bubi. A kőr bubit Észak megütötte, visszahívta a treffet és oda lett a treff fogás, mert Dél a treff folytatással kilőtte az ászt. Mivel Délnél kimagasodott a treff és nála volt a kőr ász is, a felvevő csak hatot tudott ütni, egy bukás. Látszólag teljesen érdektelen a parti, gondolhatja a gyanútlan kibic, ám a másik asztalon Dumbovich Miklóstól egy olyan apró finomságot láttunk, ami gyakran megkülönbözteti a klasszist a jó játékostól. A cél ugyanis az, hogy ne engedjük Északot ütésbe kerülni a treff hívás elkerülése végett. A négy lapot látva persze tudjuk, hogy ez nem lehetséges, azonban emberek ülnek az asztalnál és nem gépek. Ezért feladatot kell adni nekik, hátha hibáznak. Dumbovich a kis treffre a kilencest tette, így ütésben maradt az asztalon. Kőrt hívott. Ha Észak berohan a királlyal és treffet hív, akkor ugyanaz történik, mint a másik teremben, de valljuk be, kevés játékos áldozná be üresen a királyt, mert nem tudja, mi lehet a szín kiosztása. Észak kis kőrt tett, és Bárczy Péter Délen jól játszott, mert kihagyta az ütést (ha megüti, a felvevő szürrel teljesíthet, mert Dél többé nem kerül ütésbe). Kelet a pikk impasszal asztalra ment, kipróbálta a pikket, hogy húz-e a szín. Nem húzott, Délnél maradt egy magasabb kártya. Dumbovich ismét kőrt hívott, és Észak ezúttal sem kapcsolt, nem szaladt be a királlyal, így a hosszú treff magasítása nem sikerült az Észak–Dél vonalnak, +90 és megérdemelt 4 IMP a GAMAX-nak. Hasonló felvevőjátékot láttunk erre az ellenjátékra Fischer Brigittától is, de Kovács András és Demeter Gábor szintén ebben a szellemben játszott, ezért őket is megilleti a dicséret. (Dumbovich Miklós és Konkoly Csaba)

Mit licitálsz?  

3. leosztás

A Nyugat helyén ülő játékosok többsége megemelte a kárót, és 12-ből 8 asztalon fel is vették Kelet–Nyugaton a jó 5 kárót.

Érdekes volt az alábbi feladat is, melyet nekem Szilágyi László még az éjjel privátban is feladott. (Tudta, hogy nem ismerhetem a partikat, hiszen azok csak reggelre láttak napvilágot.) A „dallasi” licitmenet az alábbi volt:

Fenti kézzel nagyon fontos az asztalnál való jelenlét, persze ennek igazán szkrín nélkül van jelentősége. A legtöbb játékos ugyanis ilyenkor unatkozik, összecsukja lapjait, ide-oda nézeget, a társasági játékosok gyakran panaszkodnak is a licitálás előtt-alatt, és sokszor lerí róluk, hogy lapjuk 0–2 pontos. Szóval az ilyen lapokkal is ugyanúgy kell viselkedni az asztalnál, mint a normál lapok esetében. Visszatérve a feladatra. Nem gondolkoztam sokat, és a treff tízest választottam indító kijátszásnak, abból a megfontolásból kiindulva, hogy vagy bármire bukik a parti, vagy azt kéri a partnerem, hogy treffel kezdjek. De vajon miért? Sikén lenne treffből és ezért kérte Lightner urat,hogy segítsen? Nem erre gondoltam. Minden hiányzó figura a partnernél van, ezt tudja ő is. A kőr vagy a káró indulás lenne a természetes, és valószínűleg azért kontrázott, hogy ne ezekből induljak, mert ezekkel csak bajt okozhatok, bekergetve az esetleges dámáit. És treffből lehet például KQJ vagy KQx kombinációja valamilyen másik beütéssel. Syl nem árulta el a megfejtést, de reggel láttam, hogy nyertem volna, mert ez volt a teljes kiosztás:

6. leosztás

Csak a treff indulás buktat. Ez a kontra a mezőnyben egyedüliként Szilágyi partnerének, a nagyon tehetséges junior korú játékosunknak, Lajos Hankának jutott az eszébe, és ezzel csapatának, a Visoftnak 17 IMP-t szerzett, mert Szilágyi is treffel indult. Gratulálunk, Hanka!

7. leosztás

Ebben a 4 pikkben néhány felvevő elvérzett a teremben. De Délnek is volt feladata, nem is egy. Számos asztalnál megtörtént az a nem ritka kunszt, hogy Dél a treff lopás végett az összeemelt ász-király vezetésű színéből kis lappal adta át az ütést Északnak, ami kockázat volt ugyan, ha nem is túl nagy. Dumbovich ellen Bárczy a treff dámával kezdett, majd miután ütött a pikk királlyal, kis kőrt hívott, majd treffet lopott. Dél a ravasz kis káróval folytatta, de Dumbovichon nem fogott ki, mert Miklós a nyolcast tette az asztalról, egyenlő. A másik asztalon Homonnay Géza a kőr ásszal kezdett és azonnal kis káróra váltott, ami elég ravasz hívás, különösen akkor, ha gyorsan történik. Hogy volt-e előtte töprengés vagy nem, azt nem tudjuk, de Dombi Gergely is jól látott a pályán, mert ő is a nyolcast tette az ütéshez. A pikk impassz nem ült, a káró dámát ütötte az ász, aduzás és a treff ász következett, esett a dáma. Hogy Dombi ezek után miért nem csinált szürt, előttem rejtély, de ezentúl nem fogok minden kárba veszett IMP-ért szemre hányni, még akkor sem, ha az első osztályról van szó. Ha mégis, az arra az esetre hajaz, amikor az ember Cavintont szed, de elfelejti, hova rakta. Azoknál az asztaloknál, ahol buktak, a felvevők nem engedték el a kis káró hívást, hanem ütöttek az ásszal és az lett a vesztük, hogy lehívták a másik káró figurát is, és a negyedik káró nem lett magas, így ki kellett mind a négy színben egyet-egyet adniuk. Lajos Hanka és Kaderják Levente bátorságát kell itt kiemelnünk, mert a kőr ász kezdés után ütésbe kerülve mindkétszer kis kárót hívtak. Ekkora merészséget az ellenük játszó felvevők egyike sem tételezett fel, így ha lassan is, de elvéreztek. (Tubak Dániel)

A 9. leosztásban a mezőny fele szlemet játszott, de a 6 pikket felvevők a rossz aduelosztás miatt buktak, 6 káróban viszont nem volt ilyen probléma.

11. leosztás

Ebben a partiban Északnak ugyanaz volt a feladata, mint a 2. leosztásban, azaz be kell szaladni az első káró hívásnál az üres királlyal a kőr hívás végett. Bárczy kis treffel(!) indult (treff bubi kezdésre és jó ellenjátékra nem lehet teljesíteni), és ha Dumbovich a kilencest teszi, akkor négy treff ütése lett volna, így az asztal két kőrjét treffre eldobhatta volna. Ezt persze nem lehet könnyen kitalálni. Esetleg a női megérzés segítheti ilyenkor a felvevőt, de az első osztályban nincs annyi nő, megérzés meg pláne, mellyel ebben a partiban boldogulni tudtak volna a fiúk, így mindenki bukott. Ennek főleg az volt az oka, hogy a felvevők nem az Északnál lévő adufigurákra, hanem a 2–2 elosztásra, vagy eső szingli figurára építették a felvevőjátékot. Egyedül Cziffra András játszotta impasszra az adut, de ő nem 4, hanem 3 pikkre vállalkozott.

12. leosztás

Ebben a leosztásban a 22 pont ellenére két asztalon is 3 szant játszottak, az egyiken sikerrel. A parti ellenjáték szempontból érdekes, mert nem könnyű kitalálni, hogyan lehet elbuktatni a felvételt. A Szigethy–Grant Thornton mérkőzésen Mezei Kati ellen Demeter Gábor káróval indult. Bíró László ütött az ásszal és visszahívta a színt, a bubit vitte a dáma. Ha Kelet most folytatja a kárót, akkor a felvevő hazaér, mert elegendő ideje lesz, hogy a treff kiadása után két pikket, egy kőrt, két kárót és négy treffet üssön. Demeter észlelte a veszélyt és pikkre váltott, ezután nem lehetett teljesíteni.

15 partit játszottak le az alacsony meccspontforgalmat hozó mérkőzésen, és a GAMAX vezetett 18–4-re, amikor megérkezett az első nagyobb szving.

16. leosztás

Mindkét teremben 1 szannal indult Nyugat. A zártban ez körpasszba fulladt, de a nyíltban Észak 3 káró közbeszólása 3 szanba kergette Winkleréket. Az ellenjáték barátságos volt, mert a káró ász után Konkoly Csaba treffre fordult, így a felvevőnek öt pikk, egy kőr, a káró dáma elleni impassz segítségével két káró és egy treff ütése lett, 10 IMP a GAMAX-nak. Kőr kezdésre a felvétel bukik, de nézzük meg, hogyan lehet teljesíteni, ha Észak kis káróval kezd és jó az ellenjáték. A felvevő üt a tízessel. Öt pikk, egy kőr és két káró ütése van, az összesen nyolc. A kőr expassz az egyik, a treffek szöktetése a másik esély a kilencedikre. De vigyázni kell a tempóra! Nyugat lehív három magas pikket a kezéből. A negyediket azonban nem szabad, mert a pikk nyolcas szerepe az, hogy átmenetet biztosítson a kőr dáma szöktetéséhez. Üt a nyolcas és kis kőr következik, erre az ellenjátékosok tehetetlenek, vagy egy kárót, vagy egy treffet a felvevő még mindenképpen üt. De mi történik, ha Nyugat lehívja pikkjeit? Jó ellenjátékra ez lesz a 7 lapos végállás:

Nyugat hív. Ha kárót játszik ki, akkor Észak üt az ásszal, visszahívja a színt, és két kárót, két treffet és egy kőrt ki kell adni. De a kőr hívással sem jár jobban a felvevő. Kőr ász, kőrre Dél üt királlyal, kőrrel folytatva, kimagasít egy plusz kőr ütést az ellenvonalnak. Ha a kőr ász után treffet hív a felvevő az asztalról, akkor Észak üt és treffet hív, melyet Dél visz a királlyal. Káró folytatás következik, Észak üt az ásszal, treffel(!) kézbe teszi Nyugatot, akinek bele kell hívnia Dél kőr király-bubi villájába. Érdekes ez a végjáték, és érdemes kirakosgatni a lapokat, mert bizonyára más variációk is vannak. Szép játék ez bridzs, na. (Gellér János)

A félidő 28–4-es GAMAX vezetéssel zárult, és azt reméltük, hogy jóval több nagy írás lesz a folytatásban. De nem így történt.

A 19. leosztásban a GAMAX a zárt teremben +8 IMP-ért megtalált egy jó 5 treff mentést, mely a másik asztalnál fel sem merült. Bekukkantottunk az Elastron–Visoft mérkőzésre is, ahol elszabadult az őrület. Az Elastron az egyik asztalon 7 pikkig, a másikon 6 treffig küzdött, –13 IMP lett a jutalmuk.

27. leosztás

Mindkét asztalon 3 szant játszott a Kelet–Nyugat vonal. A partit az indító kijátszás döntötte el. A nyílt teremben Winkler Gábor 1 szannal indult így ő lett a felvevő. Észak pikkel kezdett, amire nem lehetett teljesíteni. Gábor ütött az ásszal, de a pikk nem 4–4-ben volt kiosztva így a felvétel egyet bukott. A másik asztalon Gellér János Kelet helyén játszotta a 3 szant, és Lakatos Péter nem találta ki a pikk indulást, kőrrel kezdett, 10 IMP a FÉSZEK-nek. Tetszett, hogy egyik felvevő sem várt ki az ütéssel! Ez a parti klasszikus példa arra, hogy nem is szabad. Mindkét felvevő nagyon jól látta, hogyha kivár, akkor az ellenjátékosok átválthatnak a másik nemesre, melyben szintén egy fogás van, így a káró ász után elbukna a parti akkor is, ha az indító kijátszás színe 4–4-ben van elosztva. (Winkler Gábor)

Ezután nagy dolgok már nem történtek, sok parti a megszólalásig hasonlított az unalmasra, és mérkőzés 52–22-es GAMAX győzelemmel ért véget. A fordulóban a Visoft nagy lépést tett a bajnoki cím felé, mert nagy arányban, 120–83-ra verte az Elastront, és 15 győzelmi pont előnnyel várják az utolsó fordulót. De azzal a Galimmal játszanak majd, akik jelenleg a másodikak, így izgalmas lesz az utolsó forduló. Az országos csb-re jutó hat helyre hét csapat pályázik jó eséllyel. A kieséses zónában a Szigethy csapatnak szinte már semmi esélye, de a SZTAKI kilátásai sem túl biztatóak a bennmaradásra. Az Interface viszont újabb nagy arányú győzelmével és jó hajrájának köszönhetően előnnyel néz az utolsó forduló elé, de egy kiesési riválissal, a .Böszörménnyel játszik, szóval ott még bármi megtörténhet.

A tippversenyében 10. fordulójában telitalálat nem volt, a legjobban Kuttner György tippelt, és az ötödik helyre zárkózott fel. Az összetettben Hámori Zsuzsa kicsit növelte előnyét, jelenleg a nagy hajrát nyitó Kovács András a második, Winkler Gábor a harmadik.

A 10. forduló eredménye:

A tippverseny állása:

A tippverseny díjazása az alábbiak szerint történik:

1. díj: IBBF nagypáros nevezés az első helyezettnek, értéke 16 ezer forint.
2. díj: IBBF vegyespáros nevezés a második helyezettnek, értéke 8 ezer forint.
3. díj: Szépségkezelés Óbudán a Kála Szépségszalonban (Ritát kell hívni) 11 ezer forint értékben.

Az első két díjat Bódis Gyula ajánlotta fel (köszönjük!), a harmadik támogató személye titkos. Természetesen további támogatókat is szívesen várunk!

A 11. forduló fogadási szelvénye letölthető innen, illetve itt látható:


 

A beküldési határidő: 2019. november 26, 17:00.

Email: nagyivangKUKACgmailPONTcom

B-oldal – 20. leosztás

Az I/B osztályban ezúttal egy szép ellenjátékot mutatunk be. A Csillagvirág–Grand Slam mérkőzésen Magyar Ádám volt résen.

Egyet kivéve minden asztalon 3 szant játszott Nyugat, és a mezőny fele bukott. Kőr kezdésre a legtöbb felvevő kétszer kivárt, majd a kőr ász után a káró dámát hívta. Dél ütött és pikkel jött vissza. Telt múlt az idő, jöttek az ütések sorba-sorba, amíg ezek a lapok maradtak:

A felvevő, Argay Gyula treffet hívott. Magyar Ádám Délen elsőre jól vizsgázott, mert berakta a bubit, ütött a dáma. Következett a treff ász, és Ádám másodszor is jól vette az akadályt, mert bedobta a királyt! Ha ugyanis nem teszi, treffel ütésbe kerül és belehív az asztali káró tízes-nyolcas villába. Erre az ellenjátékra a sokszoros bajnok sem tudott teljesíteni, kettőt bukott és 13 IMP-t vesztett a partin. Szép volt!