Indulj el egy úton – Magyar Kupa 7. játékhét

Fogynak a még továbbjutásért küzdőcsapatok, a vigaszágon még nyolc csapat van, akik közül 4 még esélyt kap egy utolsóvisszamérkőzésre. A főágon a párharcok második félideje következik, hétfőn pedig szét vált a Káróés a Treff Kupa.

Kedd
Vigaszág/Kőr Kupa (IT)
A vigaszág meglepetése, hogy a tavalyi ezüstérmes Elastron alul maradt a Bóc csapattal szemben.

Argay Gyuláék ugyan nyertek az ELTE ellen, de a vártnál azért kevesebb ponttal. Ráadásul ez már sorozatban a második meccsük, amit kicentizek (3 és 2 pontos győzelem).

Az egyetemistákon kívül a többi „csupanagybetűs” csapat győztesen állhatott fel az asztaltól, úgymint a FÉSZEK, a PT és a SZTAKI.

A pirosabbik major kupában is található meglepi, hiszen a Dienes csapat vereséget szenvedett Wellneréktől.

A keddi nap beírása is ebben a kupában történt: méghozzáegy kontrázott 5 treff, amely 11-szer bukott! Hogy melyik csapat, és pontosan kik adták elő, azt fedje homály, legyen elég annyi, hogy mit válaszoltak arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült ezt összehozni, és így 20 IMP-t odaajándékozni: „Nem akartuk, hogy 3 szant játsszon az ellenfél!” Ez sikerült...

A nap partija: 21. leosztás (GD)
A legjobb mentés, ha teljesítünk. Rendkívül ritka és egyben érdekes parti, míg Kelet–Nyugat 3 szant és 4 kárót, addig Észak–Dél 4 treffet tud teljesíteni.

A lengyel kontra (melyet tanácsos attól a játékostól játszani, aki legalább 5-öt ígért a színből): lenne jobb ötletem indító kijátszásra. Az adott licitben nyilvánvaló, hogy nem az ellenfél kárója, de nem is a partner pikkje a kedvelt szín (hiszen utóbbit egyszerűen meg lehetne emelni), hanem a maradék, tehát a kőr.

Partnerem remekül látta meg, hogy a lapok remekül illeszkednek: várhatóan rövid pikkem lesz, bizonyára káró figurák nélkül, tehát a 3 kis kőrjét remekül fedem majd a jó színnel, a legalább 5-4-es treff pedig biztosítja majd az elegendő ütést.

Az ellenfelek nem tudták elképzelni, hogy az ő aktívan mondott, és benne levő 3 szanjuk ellen mi bellben a 4-es magasságon teljesíteni tudunk, de már amúgy is csak pár pontot spórolhattak volna: sem a 4 szan, sem az 5 káró nincs benne (4 káróban megállni már lehetetlen), míg a másik asztalon teljesült a 3 szan. Egy bukásunk esetén is kerestünk volna, így viszont összeírt a 430 és a 710, +15 IMP.

Főági gömbölés (IT)
Visoft–Aromo +7
Félidőben alig van különbség, mindössze 5 pontnyi, ha valamennyi megmarad Gellérék számára, akkor mondhatni: újraalakultak, láttak, győztek. De azért ne írjuk le Hontiékat, a gömböm szerint a végén ők örülhetnek jobban.

Dumbovich–Vakrandi +17
A tavalyi bronzérmes igencsak megnyugtató előnyt szerzett a címvédő ellen. Véleményem szerint Kotiék vannak annyira rutinosak, hogy ekkora különbséget nem engednek ki a kezük közül, még akkor sem, ha Risziék összeszedik magukat, és jó játékkal kozmetikáznak az eredményen.

GAMAX–Vikor –4
Az állás 13 pont az OCSB-bajnoknak, ennél talán többet vártak Lakatosék a felénél, de mivel a második 16 partiban beindult a Maci–Tubci páros, meg kell elégedniük ennyivel. Sőt, ha így megy tovább, meg is fordítja az eredményt családi csapat – meglepetésszagot érzek!

Szigethy–Galim –66
A mérkőzés előtt Csabókától pont kérdeztem, mi van velük, hogy csak pár ponttal verik meg a főtáblán szembejövő, gyengébb ellenfelüket? Azt válaszolta, hogy csak ne izguljak miattuk. Be is bizonyították, hogy képesek nagyon nyerni/nagy előnyre szert tenni, s hacsak nem történik valami csoda, akkor simán ott lesznek az országos legjobb nyolc között.

Vigaszági gömbölés (GD)
FÉSZEK–PT +33
A FÉSZEK újra jó játékkal, magabiztosan győzött a jó erőkből álló Pál ellen, így egyértelműen esélyese a PT elleni rangadónak, Szalay Gyuri váratlan megoldásai ellen nem lesz ellenszerük.

Interface–Lowel +26
A stabil első osztályú Interface nagy csatában ugyan, de legyőzte a hölgyeket, és újabb lányok-asszonyok várnak rájuk, de ezt az akadályt is biztosan veszik Varga Pipiék.

Tatabánya–SZTAKI +6
Kevesen várták ezt a két csapatot ebbe a pozícióba, de itt vannak, és egyikük a vidéki pótmérkőzésért fog küzdeni! A turultoll ezúttal is odacsap, nagy küzdelemben győznek Hegyiék.

Royston–Bóc +35
A Royston némi szerencsével, jó hajrával tudott csak győzni, míg a Bóc mindent kiadott magából, amikor legyőzte nagy meglepetésre az Elastront. Csárliék nem játszhatnak megint ennyire rosszul, Bócék pedig nem tudják tartani a magas színvonalat.

Pikk Kupa gömbölés (GD)
Pál–Ecosoft –12
Pálék nem találják a nyerő játékukat, míg a tavalyi top négyes Ecosoft hozza a nyerő formát ezúttal (már két tavalyi négyben végző csapat vesztette el az esélyét az újrázásra: az Ecosoft és az Elastron).

Mesdames–Artemix –27
A hölgyek ugyan megszorították az Interface-t, de ezúttal nem kerülnek az elődöntőbe, és nem lesz nehéz a ló élete sem...

Főleg Ifik–Izobau –12
A fiatalok agresszív játéka ezúttal csak a szoros végeredményre lesz elég. Az Izobau két nap alatt került a főágról a Pikk Kupába: hétfőn még halasztott meccsen szoros vereség a Galimtól, másnap pedig már a vigaszágnak és búcsút intettek – innen már felfelé vezet az út!

ELTE–Elastron –57
A szeniorok az egyetemi tanárok ellen, tehát tapasztalatban nem lesz hiány. Az ELTE kis híján meglepetést okozott a Royston ellen, de ezúttal nem úgy ülnek az impasszok, hogy esélyük legyen.

Kőr Kupa (GD)
Leó–Wellner +16
A Wellner meglepetésre legyőzte a Dienest, ezúttal azonban Nyárádiék licitálnak pontosabban.

Hodosi–Négyász +47
Hodosiék megkésve ugyan, de jó formába lendültek, legutóbb is 100 IMP felett szerezve győztek, most is magabiztosan nyernek.

Honeymoon–Dienes –37
Dömösék nem tűrik tovább a pofonokat, és magabiztosan verik a kibicesek javát.

Cuties–Szemes +24
Többet vártam a főtáblára jutás után a fiataloktól, de egyelőre csak legfeljebb szépségükkel tudták kápráztatni az ellenfeleket. Ezúttal azonban odacsapnak, még ha a szívüknek kedves, azaz Kőr (szív) Kupára már nincs is esélyük.

Hétfő (IT)
Megtörtént a szétválás: ezek után külön fut a Káró és a Treff Kupa. A K. O.-mérkőzéseknél alapvetően nem voltak nagy meglepetések: egy kivételével mindig a magasabban besorolt (alacsonyabb sorszámú) csapat nyert. Egyedül a Csipka csapat tudott felülkerekedni a Csillagpalántán egy maximális győzelemmel.

A szétválás után a következő hétfőn minden csapat 2-2 mérkőzést játszik.

A nap partija: 17. leosztás (GD)
A nagyszlemeket mindenki szereti, főleg ha maga mondja be. Ez épp olyan volt, ahol a modern eszközök természetes rendszerekben is elegendőek kell legyenek ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő felvételt. Valahogy így képzelem:

A riverzig a licit automatikus, itt azonban gondban lehetnek, akik esetleg félnek, hogy a partner csak „álriverzet” adott (azaz nincs négyes kőrje, csak esetleg önálló treffje, gémforsszal). Itt azonban nem kell megrettenjünk: a treff dáma, és a remek pikk szín biztossá teszi, hogy amennyiben a partnernek mégsem lenne 4 kőrje, akkor a végén majd treffet vagy pikket játszunk. Talán amúgy is tanácsosabb nem majorban álriverzet adni, ha nincs négyes színünk, mert az könnyen akár adu is lehet. A Splinter után Észak már szinte látja a nagyszlemet, bár nem árt néhány kérdést feltenni, és ártani nem árt a pikk ász, az is egy ütés, míg az adu dáma kérdésre Dél bevallja a pikk királyt is. Ezután már a 6 treff nyilván treffben keres segítséget a nagyszlemhez, amit Dél boldogan be is mond (azt nehéz elképzelni, hogy Északnál ne legyen a treff király, amikor nagyszlemre hajt).

Persze könnyen lehet, hogy létezik ennél tudományosabb licit (1 treff–1 pikk–2 kőr–3 kőr után), azonban nem ártom magam a természetes rendszert játszók dolgába... Szívesen meghallgatom esetleg emailben a 3 sikeres licitáló pár megoldását (továbbra is: gulyas.daniel@hotmail.com). Mindhárom pár elégedett lehetett, 11, 11 és 14 pontot kerestek a jó megoldásukon.

Káró és Treff Kupa gömbölés (IT)
Durostone–Balásy +22
Mind a két Káró Kupá-s csapat eléggé meggyőzően gyűjtögeti a pontokat, ami persze nem is csoda, hiszen besorolásuk szerint akár keddre is kerülhettek volna. Fontos, hogy még mindkettő veretlen, ám a hétfői játéknap első mérkőzése után Balásyék szerintem már nem lesznek azok.

Lufthansa–Relé +2
A végső győzelemre is esélyes Relének ezennel a repülős brigádot kellene megvernie. A Facebook Bridzsélet-csoportjában nagy vita kerekedett egy még múlt heti licit felvilágosításból, de ez aligha befolyásolja a következő mérkőzést, ahol véleményem szerint Lénárt Zoliék nyernek.

Expassz–ZEN –13
A Treff Kupában az Expassz csak pár ponttal maradt alul, míg mostani ellenfelük, habár megszorongatták, végül kikapott a Rappen csapattól. A mérkőzés a licitnél fog eldőlni, nem a felvevőjátéknál: győzni fognak a „hárombetűsök”.

Next–Kaskad +0
Mind a két csapat jó eséllyel bejut a legjobb nyolc közé. Persze, először egymás ellen kell játszaniuk, ahol szerintem kedélyes döntetlen lesz az eredmény.