Indulj el egy úton – Magyar Kupa 3. játékhét

A selejtező utolsó fordulója következik. Több csoportban is meglepő állással fordulnak a csapatok a finisre, vajon kiknek sikerül az első négyben végezni?

Hétfő (IT)

Darvas-csoport
A csoport hármas mérkőzésén meglepetések történtek, lehet, hogy csak az első kiemelt nem volt jó formában, de Dumbovichék alig több, mint 10 IMP-vel verték meg a Négyászt, valamint mindössze döntetlent értek el a fiatalok ellen, akik viszont – papíron könnyebb meccsükön – kikaptak Fekete Pistáék ellen.

Érdekes, hogy a második 16-ban két 20–0-s eredmény is volt, egyaránt 85 IMP különbséggel: a Pál és a Balásy csapat örülhetett – utóbbiak győzelmét eltaláltam, csak jóval kisebb arányt tippeltem. A csoport éllovasa jelenleg Bakó Dani csapata, méghozzá úgy, hogy valamivel több, mint 39 VP-t gyűjtöttek ezen a hétfőn.

Jelenleg az 4. és az 5. helyezett csapat között kb. 20 pontnyi különbség van, apró probléma az üldöző(k) számára, hogy a Cuties a csoport két sereghajtója ellen fog játszani, így pedig kicsi esély van őket megelőzni. A Négyász egyetlen esélye keddi játéknapra kerülni, ha a Balásy csapatot mind a remeklő Pál, mind a csoportelsőségre hajtó Kotiék nagyon elverik, miközben bőszen gyűjtögetnek a kiscsapatok ellen. Slambuc–Négyász –66

A jósolt sorrend:
1. Pál
2. Dumbovich
3. Cuties
4. Balásy
5. Négyász
6. Vasdob
7. Slambuc

Zánkay-csoport
A Kaskadnak, a múlt heti meglepetéscsapatnak ezennel nem jött össze az élet, hiszen mind a két meccsén kikapott. A Royston tovább száguld magabiztos győzelmeivel, miközben a FÉSZEK a nyomában – habár kissé lemaradva, hiszen a Csillagpalánta csapatot talán kicsit kisebb különbséggel győzték le, mint szerették volna, amiért jár a dicséret a fiataloknak!

Itt is született egy maximális győzelem a második meccsen, aminek Dömösék örülhettek – ezzel átlag fölé tornászva magukat. S habár pont Négyesiéket verték, a friss csb III. osztály győztesnek még így is maradt némi esélye, hogy bejusson a legjobb 32 közé – igaz, ehhez megint remekelnie kell.

Az Expassz még győzelem nélkül áll, bár az utolsó két meccsén van valódi esély győzni. Ehhez a Csipka csapatot kéne megvernie, ami talán sikerülni is fog. Nem úgy a Csillagpalánta ellen: habár az U16-osok most lemaradnak a legjobb 32-ről, lesz még elég idejük, hogy bejussanak. Expassz–Csillagpalánta –8

A jósolt sorrend:
1. FÉSZEK
2. Royston
3. Dienes
4. Csipka
5. Csillagpalánta
6. Kaskad
7. Expassz

Ottlik-csoport
Igazából itt mindegyik meccsen a papírforma érvényesült, azaz a mesterpont alapján erősebb csapat győzött – de messze nem mindegy, mekkora különbséggel! Hiszen példának okáért Vikorék csak éppen hogy verték az alsóbb kiemelésű Szemest. Viszont az Izobau nagyon meg lehet elégedve a Káosz ellen szerzett valamivel több, mint 17 pontjával. 

A második és az ötödik helyezett között csak kicsivel van több mint 8 pontnyi különbség, szóval még abszolút nyitott a küzdelem. Noha Tubak Daniék a második helyen állnak, még nem játszottak a Vakrandi ellen. Ráadásul nyomukban van az Izobau csapat – sőt, össze is csapnak velük, azaz az egyik csapat nagy győzelme esetén simán kilökheti a másikat a legjobb 32 közül.

A forduló legjobban várt mérkőzése alighanem a Honeymoon összecsapása a Szemes ellen. Úgy vélem, ezen a meccsen dől majd el a továbbjutás, hiszen a Relé eléggé lemaradt. Inkább Gyulay Juditéknak áll a zászló ezen a meccsen, hiszen ne feledjük, a legelső mérkőzésükön a Vakrandit is megverték! Honeymoon–Szemes –15

A jósolt sorrend:
1. Vakrandi
2. Izobau
3. Vikor
4. Szemes
5. Honeymoon
6. Relé
7. Káosz

Widder-csoport
Az Aromo hihetetlen VP-átlaggal magabiztosan vezeti a csoportot, és igazából már biztos bejutó. Mégse veheti félvállról az utolsó két mérkőzését, ugyanis a PT előzhet.

A mostani hétfőn amúgy itt is kizárólag az esélyesebb csapat kaparintotta meg a győzelmet – sőt, Fogarasék szállítottak egy másik 20–0-t is. És valljuk meg, van is némi széthúzás a csoportban, ami, úgy vélem, már nem fog számottevően változni. A legrosszabb napja talán a Rappennek volt, alig szerzett VP-t: sebaj, majd a minor kupában vitézkedhetnek.

A két éllovast nem fogják már behozni, viszont a SZTAKI könnyedén beelőzheti a fiatalok csapatát, hiszen papíron már csak a két legkönnyebb csapat ellen fog játszani. Szerintem Molnár Laciéknak sikerül nagyarányú győzelmet aratni második meccsükön. Omen–SZTAKI –40

A jósolt sorrend:
1. Aromo
2. PT
3. SZTAKI
4. Főleg ifik
5. Rappen
6. Omen
7. Zen

A nap partija: 26. leosztás (GD)

Mindkét irányban teljesíthető gém (valójában Nyugat kezéből 6 kőr is benne van, de ezt a pozíciót elég nehéz megtalálni...).

Nagy írásokat hozott a parti több meccsen is, tipikusan 1 kőr–passz–4 kőr–4 pikk–kontra után, vagy (mint nálunk)  1 kőr–passz–3 kőr–3 pikk kezdet után.

Ebben a helyzetben többen dönteni kényszerülnek: Kelet dolga a legkönnyebb, nem tudván partnere sikén pikkjéről, az egyenletes minimummal passzol. Dél látja, hogy mindkét vonalnak hatalmas fitje van, ezért felmerül a 4pikk, de a passz is! Ha a gémünk nincs benne, ami ezzel az egyenletes béna lappal könnyen lehet (a sok adu dacára – ne feledjük, régen az 1M–4M emelést úgy tanultuk, tartalmaznia kell egy rövid színt, talán nem véletlenül). Az ellenfélnek viszont könnyen lehet 4, de akár 5 kőrje is, azonban talán már nem mondják be – az induló passzolt, az invitet adó esetleg már nem fogadja a saját invitjét…

A mi asztalunknál ez történt (+170), ezzel 13 pontot kerestünk, mivel pikk indulásra 12-t ütöttek a mieink a kőr gémben a másik asztalon: 1 kőr–passz–3 káró (erős Bergen)–3 pikk–4 kőr–4 pikk–5 kőr.

A parti másik része persze, hogy jelezzünk esetleg nagy lapot valamikor Észak lapjával (pl. ha a partner nem emel, lehet 2-3-4 ütésünk akár), bár erre valószínűleg nem a válasz – valamint hogy mivel induljunk 5H ellen Dél lapjával (akár kontrával, akár anélkül – illetve változik-e ettől, hogy mivel indulunk?). Erre bizonyára az a válasz, hogy attól függ, mire számítunk a partnernél? A pikk indulás feltehetően passzív, hiszen nem igazán számíthatunk pikk ütésre. Ha úgy véljük, sok adut akarnak ütni keresztlopással, akkor jó lehet az adu – de ez ellen szól, hogy nekünk nagyon sok a pikkünk, nem lesz szükség sok lopásra. A káró és a treff közül persze a treff tűnik veszélyesebbnek, ha a partnernek nincs legalább két figurája, de ugyanez szól mellette is, ha ki tudunk bontani két ütést, esetleg hármat (a lopással), akkor van esélyünk a buktatásra, de hát pont ez az IMP-értékelés lényege, hogy nem érdekes, csinálnak-e néhány szürt, de hátha buktatni tudunk. Jelen esetben a treff indulás fényes sikerre vezet.

A gép szerint öten játszottak 5 kőrt (ezekben sajnos nincs benne a körmeccsek eredménye, mert ott valamiért nem használnak Bridgemate-et, pedig bizonyára az első kiemelt csapatok is kíváncsiak lennének partijaik cross-IMP-jére…). Ezek ellen hárman megtalálták a treff bubi indulást, ketten a passzív pikket választottak, a várható eredménnyel. Négy párt hagytak 4 pikket teljesíteni, hárman pedig még az 5 kőrt is lementették 5 pikkel, ami a biztonsági megoldás (ilyen sok pikkel nyilván nem rossz ötlet „pikkig” licitálni, ha mindkét vonal egyet bukik, az sem drámai eredmény, ha viszony az egyik teljesít…).

Három meccsen nagy szvinget okozott, hogy mely magasságon ment pikk, a negyediken azért nem, mert valahogyan elbukott a 4 pikk(?) – az 5pikk kontrával szemben ez is 3 pontot ért. A Pál csapat jobb indító kijátszásával keresett sokat az 5 kőr (kontra) ellen (+100 és +1050, azaz 15 IMP), míg Dienesék egyenesen mindkét asztalon gémet írtak!

Kedd (IT)

Cohen-csoport
Minden meccsen győzött az esélyesebbnek kikiáltott csapat. A Visoft őrizgeti csoportelsőségét, irigylésre méltó 19 VP fölötti átlaggal biztos bejutó. Őket követik Szigethyék kettős győzelemmel, s habár még matematikailag kieshetnek, kevesebb, mint 1 VP megszerzésével biztossá tehetik a legjobb 32-be jutást. Igazából az lesz a kérdés, hogy sikerül-e beelőzniük Bódisékat.

Az aktuális állás amúgy pont tükrözi a kiemelést: szép sorjában követik egymást a csapatok, s alapvetően már a sorrend nem is fog változni szerintem. Legalábbis, ami a bejutást illeti. Ugyanis, míg az Artemix kikapott az éllovastól, magabiztosan verte az Ernyő Alatt csapatát, valamint az ELTE vereséget szenvedett Bíróék ellen, de simán verték meg a Lufthansát.

Kerényiéknek még arra is van sanszuk, hogy behozzák a mostani csoportmásodikat, persze ehhez nem árt megverniük őket a keddi forduló első meccsén, de mindenképpen fontos az, hogy a második mérkőzésen győzelmet arassanak Lénárt Zoliék ellen – úgy vélem, ez nem okoz gondot nekik. Artemix–Lufthansa +15

A jósolt sorrend:
1. Visoft
2. Szigethy
3. Artemix
4. ELTE
5. Lufthansa
6. Ernyő Alatt

Kaufmann-csoport
Habár Keményék hozták a kötelező győzelmeket, ebben a csoportban a nap győztese végül a Lowell volt. Mezeiék át is vették az elsőséget azzal, hogy kvázi kimaxolták a napot két nagy győzelemmel, míg a Galim, ha nyert is, jóval szerényebben.

Esélyeshez méltóan a Tatabánya is hozta a győzelmeket, ezzel a harmadik helyen várja az összecsapásokat az első két kalapos ellen. Jelenleg a Mesdames a negyedik helyezett, köszönhetően annak, hogy jobbnak bizonyultak a Mákosnudli ellen.

Böszörményi Katiéknak mégis van esélyük bejutni a legjobb 32 közé, ehhez a maradék két meccsükön egyszerűen valamivel több mint 7 pöttyel többet kell szerezniük, mint a „hölgyeknek”. Ez azért sem lesz könnyű, mert ugyanazon csapatok ellen fognak küzdeni. Annyi biztos, hogy Rieger Mariék ellen nagyon odateszik magukat, ugyanis amennyiben nem aratnak nagy győzelmet, a második meccs már kvázi tét nélküli lesz számukra. Mákosnudli–Next +33

A jósolt sorrend:
1. Lowell
2. Galim
3. Mesdames
4. Tatabánya
5. Mákosnudli
6. Padlás
7. Next

Keleti-csoport
Winklerék hozták a kötelező győzelmeket, igaz, talán kevesebb pontot értek el ezen a napon, mintsem várták, így viszont még közel sem lehetnek biztosak a csoportelsőségben. Ugyanis tapadunk rájuk. Mármint a királyi többes itt ránk, az Ecosoft csapatra utal, úgy érzem, sikerült a kötelező pontokat hozni a 6. és a 7. kalapos csapatok ellen.

Meglepetéseredmény is volt, ugyanis az Ördögszekér jobbnak bizonyult a Kelen apja-fia alkotta csapatnál. Persze a Leo így is harmadik helyezett – köszönhetően annak, hogy megverte a Koboldokat. A mostani negyedik a Bóc csapat, jó eséllyel simán be is jut a legjobb 32 közé, de csak ha…

…nem okoznak megint meglepetést Dályáék. Ugyanis az Ördögszekér aznapi másik ellenfele a kissé gyengélkedő Cyan lesz, s ha ott megszedik magukat, miközben Bárdossy Daniéknak nem jön össze az élet a Koboldok ellen, akkor könnyen igazi ki-ki mérkőzéssé válhat a második 16 parti. Nos, szerintem azért a mostani meglepetésgyőztes nem bizonyul jobbnak rutinosabb ellenfelével szemben. Ördögszekér–Bóc –16

A jósolt sorrend:
1. Ecosoft :)
2. GAMAX
3. Bóc
4. Leo
5. Ördögszekér
6. Cyan
7. Koboldok

Kovács-csoport
Az Elastron és az Interface is magabiztosan hozta a mérkőzéseit – sőt, Pipiék a második meccsükön 20–0-t vágtak ki a Durostone ellen –, ezzel esélyeshez méltón az első két helyen állnak, igaz, egy mérkőzéssel többet játszottak.

A Hodosinak szerintem nem lesz gondja a bejutással, mert habár első meccsüket az előbb említett informatikai csapat ellen játsszák, addig a másodikat a Wellner ellen vívják majd, ott pediglen nekik áll a zászló. Hanem annál kisebb a különbség (kb. másfél VP) a 4. és az 5. helyezett között, miután a két csapat kvázi döntetlent játszott egymás ellen.

Talán a Durostone csapatnak lesz kisebb sansza bejutni, hiszen rá még Szappanosék várnak. Mind a ketten játszanak még a Hazai csapat ellen, ahol is Nádasiéknak vissza kell hozni az elhullajtott pontokat, ezért szerintem kvázi hibátlanul játszanak majd, hátha így megmarad az esélyük arra, hogy továbbra is kedden kupázzanak. Durostone–Hazai +40

A jósolt sorrend:
1. Elastron
2. Interface
3. Hodosi
4. Durostone
5. Wellner
6. Hazai

A nap partija: 22. leosztás (IT)

Habár a cross-IMP alapján az egész mezőnyben mindösszesen 3 páros mondott szlemet – vagy lehet, hogy picit többen, de ugye a hármas-meccsekről nincs infó –, mégis úgy érzem, hogy megéri picit elemezni magát a licithelyzetet. Hátha tanulságul szolgál valami Észak–Dél licitjében.Dél 1 pikkel indul, amire Észak 2 kárót licitál – mely licit tudomásom szerint azért a többségnél már gémig kényszerítő licit, s jelen esetben, hogy legalább 4-et, vagy legalább 5-öt ígér, annak nincs jelentősége. Hanem a kérdés, hogy mit licitáljunk Délen!

Egész csinos pikk lévén érdemes ilyenkor a partner tudtára jutni, hogy mindenképpen pikk legyen a felvétel – illetve, persze kivételt képezhet azon eset, amikor a partnernek egy darabja sincs. Erre a fegyver a 3 pikk licit (igen, ugorva!), melynek jelentése, hogy szinglivel szemben is maximum 1 kiadó lesz ebből az adu színből. Ha így megy a licitmenet, akkor Északnak nem érdemes megálljt parancsolni a történéseknek egy szimpla 4 pikkel! Mivel sok fedője van, ezért 4 treff kulcslicittel véteti észre magát, amire a partnere mehet tovább a szlem felé.

S itt jön a kérdés, hogy ugyan milyen ászkérdést válasszon az induló. Hiszen, ha 4 szant licitál, akkor nem nagyon derülhet ki, hogy pontosan mely két ásza van a válaszolónak. Mondanom se kell, ha Északnak pontosan treff és kőr ásza lenne, akkor akár az adu dáma nélkül is simán lehetne kisszlemre vállalkozni, hiszen akkor látszólag csak a pikk dáma lóg ki. Cserébe – mint most –, ha a partnernek káró ásza van, akkor kiáll egy ász, plusz még az adu dámát is el kéne csípni, ami, most nem sikerül, hiszen nem 2–2-ben van elosztva és még csak nem is szingli az a fránya figura.

Jómagam amúgy az 5 káró, sikénes ászkérdést választottam, amire 5 pikk választ kaptam, jelezve, hogy a partnernek a káró ászon kívül pontosan 1 ásza van, tehát vagy a treff, vagy a kőr. Ez mind szép és jó, de vajon nála van-e pikk dáma? Sajnos ezt már nem lehet kideríteni, de úgy voltam vele, hogy akár nála is lehet, vagy ha nem, attól még mindig lehet hármas pikkje, akkor pedig a 10 lapos adu miatt jóval nagyobb eséllyel fog beleesni a pikk ász-királyba a dáma.

Döntésem most nem bizonyult jónak, de azért, valljuk be, kedves Budai Laci, Te is hozhattál volna valami extrát a pikk színben – azért nincs harag!