Egy ilyen, egy olyan – White House

Az Amszterdami White House versenyen az ifjúsági lánycsapat jelentős hányada részt vett. Bekő Marcsi, Bekő Zsófi, Lajos Hanka és persze jó magam (Révai Hanna). Nagyon kellemes hangulatú verseny volt, 24 csapattal és 60 párossal. 2006 óta rendeznek itt versenyeket, hasonlóan csak ifjúsági játékosoknak. Idén a Netherlands White nyerte ezt az eseményt, tőlük éppen lemaradva a lengyelek. Mi sajnos nem igazán a szorongattuk meg egyik csapatot se az élbolyból, ám nem is ez volt a cél. Szerintem mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy nagyon jó tapasztalat volt ez nekünk, rengeteget tanultunk, és természetesen legjobb tudásunk szerint küzdöttünk ebben a mezőnyben.

Nem egy érdekes partival találtuk szembe magunkat, ahol volt, hogy jól, volt, hogy rosszul döntöttünk egy-egy kényes helyzetben.

Én közepesen hosszú gondolkodás után úgy döntöttem, hogy nem fogok ezzel a lappal passzolni Északon Nyugat harmadik helyes 1 szanjára. 2 pikkel közbeszóltam, ami pikket és egy minort jelez, legalább 5–4-ben. Lehet, hogy kicsit kevés a pontom, ráadásul 5–5-tel jobb szeretem ezt licitálni, de szinglim volt, a pikkem színminősége felvevő játékra jó csak, és a lapomból elég egyszerűnek tűnik az 1 szanuk, hisz valószínűleg treff fitük van, és igen gyorsan ki lehet deríteni, hogy hol is vannak belőle a figurák, nálam vagy a parneremnél. Zsófi 3 treffje passzolj, vagy igazíts! volt.

Indulás a káró hatos az 5 káró ellen. A játéktervem egyszerű volt. Szeretnék 5 kárót, 4 pikket, 1 kőrt és 1 treffet ütni (ami ez esetben treff lopás formájában történik). Egy problémával kerültem szembe. A káró hatos indulásnál kis kárót kértem az asztalról, jött rá a káró bubi, amit megütöttem az ásszal. A kérdés az volt, hogy a kárót esésre vagy impasszra játsszam.

Miért indult káró hatossal? Ha dubló semmije van, akkor végső soron ez érthető, de akkor nem szükséges kitalálnom, hogy impassz vagy esés, hisz automatikusan jön a dáma. Ha harmadik dámából indult, mindegy (persze a szingli bubi valószínűtlen az 1 szanosnál).

Maradt a dubló dáma és a szingli kicsi. Mire következtethet a licitből, hisz más támpontja nem volt indulást választani? A partnerem passzos volt, illetve a 3 treff passzolható licit, a 3 káró után mégis 5 káróra ugrott, úgyhogy gondolhatta, hogy maximális passzos lehet hosszú káróval. (Legalább ötös, hisz tetszett neki a káró szín.) Én kétszínű licitet adtam, azzal a felvilágosítással, hogy legalább 5–4, ami, mint már az elején említettem, inkább 5–5, főleg bellben és passzos partnerrel szemben.

Veszélyes lehet-e neki az adu indulás? Ha igen, inkább dubló dámából vagy inkább szingli kicsiből. Miért pont aduval indult? Ezek a kérdések lebegtek a szemem előtt.

Az impassz mellett döntöttem. Egyszer nem.

Ismét Észak lapját fogtam.

A kőr kettessel indultam, az asztalról a dámát rakták, amit Zsófi megütött az ásszal, majd visszahívta a kőrt, méghozzá a bubit. A felvevő ütött a királlyal, aduzott kettőt (ebbe Zsófi treffet dobott), és kis treffet hívott a kezéből. Én ezt elengedtem a dámához, amit Zsófi meg is ütött a királlyal, majd kis treffet hívott vissza. A felvevő a nyolcast rakta, amit én a kilencessel ütöttem.

Mi van Zsófinál, és mi a felvevőnél? 1 szannal indult az ellenfél. Tudjuk, hogy nála volt a pikk dáma, bubi, és a kőr király. Ez eddig kevés, így valószínűleg minden maradék figura, ami nem nálam, illetve nem az asztalon van, az nála lesz. A káró ász, király és a treff bubi. Ez így hat pikk, két káró és egy kőr ütés. Még egyre van szüksége. Ha elhívok a káró alól, akkor azt meg is adom neki. A kérdés az volt: milyen hosszú a kőre és milyen hosszú a treffje?

A kőrt nem tudtam kiszámolni, de tudtam, hogy Zsófinál van a tízes. Ám mielőtt ösztönszerűen kihívtam volna a maradék kis kőrömet, belegondoltam, mi van, ha a felvevőnek dubló királya volt. Eldob egy kárót az asztalról, és már meg is van a tizedik ütése. Ez esetben, viszont nem szabad a kőrhöz nyúlnom, maradt a treff.

Azt tudtam, hogy a felvevőnek nincsen tízese, hisz akkor a partner kis treffjébe vagy a tízest vagy a bubit belerakta volna, hogy ne tudjon a kilencesem ütni. A kérdés csak az, hogy négyes, vagy hármas a treffje. Zsófi egyszer már dobott treffet, illetve láttunk nála egy király, és még egy kis lapot. Ha nála van a tízes, akkor az négy, nálam is négy, az asztalon volt kettő.

Kihívtam a treff ászt, az asztalon ellopta, és nagy megkönnyebbülésemre esett a bubi a felvevő kezéből. Egyszer nem.

Ezeken kívül persze még rengeteg olyan parti volt, ami érdekes, jól lehet beszélni róla. De hiszen ilyen a bridzs, és pont ezért szeretjük!

Köszönjük a lehetőséget, hogy kimehettünk, köszönjük a felkészülést és a támogatást! Hatalmas élménnyel lettünk gazdagabbak.